Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus esittää: Turvapaikanhakijoiden ilmoittauduttava vastaanottokeskuksessaan päivittäin

Turvapaikanhakijan olisi ilmoittauduttava nimetyssä vastaanottokeskuksessa päivittäin.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Irakilaisia turvapaikanhakijoita nukkumassa Hennalan entiseen varuskuntaan avatussa vastaanottokeskuksessa vuosi sitten.
Irakilaisia turvapaikanhakijoita nukkumassa Hennalan entiseen varuskuntaan avatussa vastaanottokeskuksessa vuosi sitten. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Hallitus esittää ulkomaalaislakiin uutta asumisvelvollisuutta turvapaikanhakijoille .

Asumisvelvollisuus tarkoittaa, että kansainvälistä suojelua hakenut ulkomaalainen voitaisiin määrätä asumaan ja ilmoittautumaan nimetyssä vastaanottokeskuksessa. Sisäministeriön mukaan tällainen asumisvelvollisuus on käytössä useissa EU-maissa.

Ehdotetun lainmuutoksen mukaan turvapaikanhakijan olisi ilmoittauduttava vastaanottokeskuksessa päivittäin, mutta hakijan liikkumista ei rajoitettaisi. Asumisvelvollisuudesta määräisi poliisi, Maahanmuuttovirasto tai Rajavartiolaitos.

Sisäministeriö perustelee asumisvelvollisuutta turvapaikkaprosessin sujuvuuden varmistamisella.

”Käytännössä tämä tarkoittaisi, että turvapaikanhakija olisi helpommin saatavilla hakemuksensa käsittelyä, kuten turvapaikkapuhuttelua, varten. Asumisvelvollisuuden käytöllä voitaisiin myös helpottaa kielteisen päätöksen saaneiden palauttamista”, ministeriö tiedottaa.

Hallitus esittää myös ilman huoltajaa tulevia alaikäisiä turvapaikanhakijoita koskevaa lakimuutosta. Muutoksen jälkeen alaikäisen asumisvelvollisuudesta tulisi vaihtoehto säilöönotolle silloin, kun häntä ollaan poistamassa maasta. Säilöönotosta ei kuitenkaan luovuttaisi kokonaan.

Lapsen asumisvelvollisuus määrättäisiin vain silloin kun hänen säilöönottonsa edellytyksen täyttyvät. Kyseessä pitäisi olla ilman huoltajaa oleva 15 vuotta täyttänyt lapsi, joka on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen ja maastapoistamispäätöksen.

Lapsi voitaisiin määrätä asumaan lapsille tarkoitetussa vastaanottokeskuksessa, pysymään sen alueella ja ilmoittautumaan siellä päivittäin. Asumisvelvollisuus kestäisi enintään kaksi viikkoa, ja sitä voitaisiin jatkaa korkeintaan kahdella viikolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat