Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunnan peruskorjaus maksaa oheiskuluineen yli 300 miljoonaa euroa – hinta kolminkertaistui vuosikymmenessä

Hinta-arvio on täsmentynyt monta kertaa kymmenvuotisen remontin aikana

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Eduskunnan peruskorjauksen kokonaishinnaksi on budjettikirjan mukaan tulossa 272 miljoonaa euroa. Kuvassa Eduskuntatalon kahvila.
Eduskunnan peruskorjauksen kokonaishinnaksi on budjettikirjan mukaan tulossa 272 miljoonaa euroa. Kuvassa Eduskuntatalon kahvila. Kuva: Mika Ranta / HS

Eduskunnan ensi vuonna valmistuvan peruskorjauksen kokonaishinnaksi on budjettikirjan mukaan tulossa 272 miljoonaa euroa.

Kustannuksista 77 miljoonaa euroa ovat peräisin mittavista maanalaisista tiloista, joita laajennetaan remontin yhteydessä. Maanpäällisen osan hinta on 195 miljoonaa euroa.

Hinta-arvio on vuonna 2007 alkaneen peruskorjauksen aikana noussut monta kertaa. Alun perin arvioitiin, että remontti maksaisi noin 100 miljoonaa euroa. Sen jälkeen muun muassa suojelumääräykset ovat kiristyneet ja maanalaista rakentamista on tullut enemmän.

Päätalon peruskorjauksessa uusitaan muun muassa koko talotekniikka eli vesi- ja viemäriputket, lämmitysjärjestelmät, ilmanvaihto sekä turvallisuuteen liittyvät ratkaisut. Lisäksi kaikki talon pinnat ja kattomaalausten tapaiset kiinteät taideteokset konservoidaan sekä huonekalut kunnostetaan tarpeen mukaan.

272 miljoonan remonttikustannusten lisäksi peruskorjaus aiheuttaa oheiskuluja. Tilapäistilojen ja muuttojen kustannukset nousevat 25 miljoonaan euroon. Peruskorjaukseen sisältyvät kalusto- ja laitteistokulut ovat 20 miljoonaa euroa. Eduskunnan täysistunnot ja valiokuntien kokoukset pidetään päätalon remontin aikana Sibelius-Akatemian talossa.

Ensi vuoden budjetissa eduskunnan peruskorjauksen osuus on 44 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat