Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiistellyn kaivosvesiputken vaikutukset näkyvät Sotkamon Nuasjärven vesissä – kalastus ja uiminen voivat jatkua

Jätevedet ovat lisänneet sähkönjohtavuutta putken lähivesissä. Myös sulfaatin, natriumin ja mangaanin pitoisuudet ovat kohonneet.

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen / HS
Uimareita Nuasjärvessä Sotkamossa kesäkuussa 2007.
Uimareita Nuasjärvessä Sotkamossa kesäkuussa 2007. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Terrafamen kaivoksen purkuputkesta valuvat jätevedet kertyvät Sotkamon Nuasjärvessä putkea lähellä olevien syvänteiden veteen. Tämä selviää Kainuun ely-keskuksen tuoreesta selvityksestä.

Entiseltä Talvivaaran kaivokselta tulevien jätevesien kohtalosta on kiistelty Kainuussa. Putkea vastustettiin kiivaasti, sillä jätevesien on pelätty pilaavan ympäristöä ja rehevöittävän vesiä.

Tuoreen selvityksen mukaan purkuvesi on lisännyt sähkönjohtavuutta syvänteiden alusvesissä 1–3 kilometrin etäisyydellä putkesta. Myös sulfaatin, natriumin ja mangaanin pitoisuudet ovat huhtikuun jälkeen kohonneet. Tutkimus tehtiin kesäkuussa.

Elyn mukaan ympäristöluvassa määritetyt rajat eivät kuitenkaan ylity, eikä mikään estä järven virkistyskäyttöä.

Sulan veden aikaan purkuputkesta aiheutuvien päästöjen kulkeutuminen ja suunta vaihtelevat pohjavirtauksien mukaan. Myös tuulen suunta ja voimakkuus vaikuttaa siihen, kuinka pitkälle päästöt joutuvat. Talviaikana purkuputkesta tuleva kuormitus kulkeutuu pohjan painanteita pitkin läheisiin syvänteisiin.

 

Ely-keskuksen mukaan Nuasjärven vedenlaatuun vaikuttaa myös Jormasjoen kautta tuleva kuormitus.

Putkuputken kautta johdetaan Nuasjärveen Talvivaaran kaivokselta ylimääräinen vesi. Vaasan hallinto-oikeus on antanut Nuasjärven purkuputkelle ympäristöluvan elokuun loppuun 2017 saakka.

Nuasjärvi rajoittuu Vuokatin matkailualueeseen, ja seudulla on runsaasti loma-asutusta. Avi arvioi alun perin ympäristöluvassa, että purkuputki voi vaikuttaa mielikuviin alueen viihtyisyydestä, mutta päästöt eivät rajoita ranta-asukkaiden tai muidenkaan uimista, veneilyä, kalastusta tai veden käyttöä löylyvetenä.

Mika Ranta / HS
Purkuputkea rakennettiin kaivosalueella helmikuussa 2015.
Purkuputkea rakennettiin kaivosalueella helmikuussa 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat