Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaan vankila kuljettaa tutkintavankeja lainvastaisesti sidottuna oikeuteen

Oikeusasiamies on puuttunut menettelyyn useasti.

Kotimaa
 

Oikeusasiamiehen mukaan Vantaan vankila on vuosien ajan säännönmukaisesti sitonut tutkintavangit vankilan ja Helsingin käräjäoikeuden välisten kuljetusten ajaksi, vaikka lain mukaan sitominen voi tapahtua vain yksittäistapauksellinen harkinnan perusteella.

Sitominen voi tarkoittaa esimerkiksi käsirautojen käyttämistä.

Vankila on jatkanut toimintaa huolimatta siitä, että oikeusasiamies on todennut useissa ratkaisuissa menettelyn lainvastaiseksi vuodesta 2010 lähtien. Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja antoi tuoreimman ratkaisun asiasta tällä viikolla.

Vantaan vankila on perustellut kaikkien vankien kuljetusten aikaista sitomista karkaamisten estämisellä ja turvallisuuden takaamisella. Vankilan johto on pitänyt lausunnossaan kohtuuttomana, että vangin karkaamisalttiutta pitäisi arvioida kussakin yksittäistapauksessa.

Myös Rikosseuraamuslaitos pitää menettelyä oikeusasiamiehen tapaan lainvastaisena mutta katsoo sen johtuvan käytännön pakosta.

Kaikkien vankien sitomisesta voitaisiin Rikosseuraamuslaitoksen mukaan luopua hankkimalla osastoitu ajoneuvo Vantaan vankilan käyttöön. Laitoksen mukaan neljäpaikkainen osastoitu auto maksaa noin 80 000 euroa ja kuusipaikkainen noin 130 000 euroa.

Oikeusasiamies esitti osastoidun kuljetuskaluston hankintaa jo vuonna 2010.

Rikosseuraamuslaitos on nyt ilmoittanut oikeusasiamiehelle, että laitos alkaa selvittää yhden tai useamman osastoidun ajoneuvon hankintaa Vantaan vankilan käyttöön. Myös oikeusministeriö pitää omassa lausunnossaan perusteltuna, että ajoneuvot hankitaan vankilalle.

Oikeusasiamies pyysi tämänviikkoisessa ratkaisussaan Rikosseuraamuslaitosta ilmoittamaan toimenpiteistään sopivan kuljetuskaluston hankkimiseksi maaliskuun loppuun mennessä.

Vankikuljetuksista on käynnissä myös lainmuutoshanke oikeusministeriössä. Eduskunnan perustuslakivaliokunta on aiemmin linjannut, että sitomiseen voidaan turvautua vain kaikkein vaikeimmissa tilanteissa viimeisenä keinona.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat