Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väitös: Lääkäriopiskelijoilla on luonnontieteen perustiedoissa puutteita – Lääkäriliiton mukaan potilailla ei ole syytä huoleen

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila: Ei ole merkkejä valmistuvien lääkäreiden osaamisen huonontumisesta

Kotimaa
 
Akseli Valmunen / HS
Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan opetustila.
Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan opetustila. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtajan Hannu Halilan mukaan kansalaisilla ja potilailla ei ole syytä huoleen sen suhteen, että valmistuvilla lääkäreillä olisi aukkoja luonnontieteellisissä tiedoissa.

”Ei ole mitään merkkejä siitä, että valmistuvien lääkäreiden osaaminen olisi huonontunut”, Halila sanoo.

Turun yliopistossa tarkastetaan lauantaina Ilona Södervikin väitöstutkimus. Sen mukaan lääkäri- ja luokanopettajaopiskelijoilla on yllättävän paljon ongelmia keskeisten luonnontieteellisten käsitteiden kanssa.

Södervikin mukaan yliopisto-opiskelijoilla esiintyy tietyistä biologian perusilmiöistä yllättävän samansuuntaisia virhekäsityksiä kuin lapsilla.

Tutkimuksessa selvitettiin luokanopettajaksi opiskelevien käsityksiä fotosynteesistä sekä lääketieteen opiskelijoiden käsityksiä sydän- ja verenkiertoelimistöstä. Lääketieteen ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoilla todettiin olevan jonkin verran hankaluuksia sydän- ja verenkiertoelimistön anatomian ja fysiologian hallinnassa.

Södervikin mukaan virhekäsitykset olivat huolestuttavia, sillä tulosten mukaan luonnontieteellisen ymmärryksen taso on yhteydessä kliinisen päättelyn tasoon.

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Halila sanoo olevansa osin yllättynyt tuloksista. Hän uskoo, että väitöskirjan tuloksiin tutustutaan huolellisesti lääketieteellisissä tiedekunnissa.

”Jotenkin uskoisin, että tämä liittyy enemmän lukio-opiskeluun ja sieltä saatuihin valmiuksiin. Lääketieteen opiskelussa ei ole tämän suhteen tapahtunut muutoksia. Perusasiat opiskellaan ja opetetaan ihan samaan tapaan kuin aikaisemminkin.”

Halila on enemmän huolissaan siitä, että lääketieteen opiskelijamäärät ovat kasvaneet selvästi mutta opettajien määrää on jopa vähennetty.

”Tämä näkyy ryhmäkokojen kasvamisena. On huolena, että keskeisten toimenpiteiden oppiminen vaarantuu, koska niitä ei pääse riittävästi harjoittelemaan. Lääkäriksi ei oikein luentosalissa voi oppia.”

Turun yliopiston varadekaani, professori Risto Huupponen on Turun yliopistossa lääketieteen perustutkinnon suunnittelutoimikunnan puheenjohtaja. Hän ei ole vielä lukenut väitöskirjaa muttei myöskään usko, että koulutusohjelmassa olisi isoja aukkoja.

”Kyllä meidän lääketieteen lisensiaatin koulutusohjelmassamme annetaan aika hyvä pohjatiedot luonnontieteellisistä asioista.”

Huupponen muistuttaa, että uusista lääketieteen opiskelijoista melko monella on takanaan muita opintoja, jotka liittyvät yleensä luonnontieteisiin.

”Aika monella, joka suuntautuu lääketieteeseen, on ennestään tiettyä harrastuneisuutta jo lukiopohjalta. Pääsykokeissa fysiikka, kemia ja biologia ovat aika voimakkaasti esillä. Niissä täytyy olla hyvät pohjat, että on mahdollista pärjätä pääsykokeissa. Tämä vaikuttaa siihen, minkä tyyppiset henkilöt hakevat.”

Huupposen mukaan suuri haaste on, että uutta tietoa tulee koko ajan paljon ja tietoja pitäisi pystyä päivittämään jatkuvasti. Opiskelijoille pyritään opettamaan myös sitä, mistä tietoa voi hakea.

”Täällä pyritään opettamaan siitä näkökulmasta, mikä on tärkeää myöhemmin, kun toimii lääkärinä.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat