Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Potki maassa makaavaa, salakuljetti kaasusumuttimia, kulki nyrkkiraudan kanssa – tällainen on törkeästä kuolemantuottamuksesta epäilty uusnatsi

Asema-aukion väkivallanteosta epäiltynä vangitulla Jesse Torniaisella on pitkä rikosrekisteri, johon kuuluu useita pahoinpitelyjä.

Kotimaa
 
Asema-aukion kuolemantuottamuksesta epäilty vangittiin – tutkinnanjohtajan ensikommentit videolla
Asema-aukion kuolemantuottamuksesta epäilty vangittiin – tutkinnanjohtajan ensikommentit videolla
Helsingin Asema-aukion pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta epäillyn miehen vangitsemisoikeudenkäynti alkoi keskiviikkoaamuna käräjäoikeudessa. Vangitsemisoikeudenkäynti käsitellään suljetuin ovin. Tutkinnanjohtaja kommentoi tapausta lyhyesti medialle.

Helsingin Asema-aukion pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta todennäköisin syin vangittu epäilty Jesse Eppu Oskari Torniainen on pitkän linjan uusnatsi ja väkivaltarikollinen.

Helsinkiläinen Torniainen on syntynyt vuonna 1990.

Hän on uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen (SVL) pitkäaikaisia aktiivijäseniä. Liikkeestä eronneen Esa Holapan mukaan Torniainen on SVL:n Helsingin-ryhmän johtaja.

Torniaisen rikosrekisteri on pitkä.

Syyskuussa 2012 hänet tuomittiin pahoinpitelystä 11 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Hän löi itselleen tuntematonta miestä nyrkillä kasvoihin ravintolan edustalla Helsingissä.

Kesäkuussa 2012 Torniainen tuomittiin pahoinpitelystä ja virkamiehen vastustamisesta. Hänellä oli aiemmin ehdollisen vankeusrangaistuksen koeaika kesken, ja käräjäoikeus tuomitsi hänet suorittamaan 10 kuukauden vankeusrangaistusta yhteensä 16 kuukauden aiemmasta ehdollisesta tuomiosta.

Elokuussa 2011 Torniainen tuomittiin lukuisista pahoinpitelyistä, vahingonteosta, vaarallisen esineen (nyrkkirauta) hallussapidosta ja yhteensä 18 kaasusumuttimen luvattomasta salakuljetuksesta Suomeen kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Heinäkuussa 2009 hän potki ja löi maahan kaadettua miestä.

Elokuussa 2009 hän löi ja potki maassa ollutta miestä niin, että tämä menetti tajuntansa. Lääkärinlausunnon mukaan uhrille tuli murtumat silmänkuopan pohjaan, nenäluuhun ja kolmeen hampaaseen, aivotärähdys, kuhmu takaraivoon, muistihäiriöitä ja tasapainoheikkoutta.

Joulukuussa 2009 hän potkaisi miestä leukaan helsinkiläisessä ravintolassa.

Tammikuussa 2010 hän oli mukana sytyttämässä roskakatoksia tuleen Helsingin Laajasalossa.

Huhtikuussa 2010 Torniaiselta takavarikoitiin nyrkkirauta Helsingin Kaisaniemen puistossa. Heinäkuussa 2010 hän jäi kiinni kaasusumuttimien salakuljetuksesta.

Joulukuussa 2007 Torniainen tuomittiin pahoinpitelystä 40 päiväsakkoon. Hän oli potkinut toisen miehen kanssa maassa makaavaa uhria useita kertoja. Tuomiota lievensi se, että Torniainen oli tekohetkellä alle 18-vuotias.

Helsingin käräjäoikeuden tuoreista vangitsemisasiakirjoista selviää, että Torniainen on epäiltynä myös osallisuudesta Jyväskylässä elokuussa 2015 tapahtuneeseen SVL:n väkivaltaiseen mellakkaan ja kahteen pahoinpitelyyn. Tapaukset ovat syyteharkinnassa.

Lehtikuva
Jesse Torniainen Suomen vastarintaliikkeen tapahtumassa Helsingin Asema-aukiolla 10. syyskuuta.
Jesse Torniainen Suomen vastarintaliikkeen tapahtumassa Helsingin Asema-aukiolla 10. syyskuuta.

Kansallismielisissä piireissä Torniainen tunnetaan toisellaan nimellään Eppu. Hän on ollut aktiivinen myös HIFK:n Veikkausliigajoukkueen Stadin Kingit -faniryhmässä. Torniaisella on suomalaisittain varsin poikkeuksellisen jalkapallohuligaanin maine. Hän sai porttikiellon HIFK:n otteluihin kahakoituaan vierasottelussa Tampereella toukokuussa 2015.

Torniainen on soittanut bassoa äärioikeistolaisessa Civic Duty -yhtyeessä.

Hän oli yksi Eugen Schaumanin muistomerkillä kesäkuussa 2015 yhteiskuvassa poseeranneista äärikansallismielisistä. Facebookissa julkaistu kuva herätti suurta huomiota, sillä aivan Torniaisen vieressä poseerasivat perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen ja Espoon kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Teemu Lahtinen (ps).

Jälkikäteen sekä Immonen että Lahtinen ovat pitäytyneet kannassaan, ettei heillä ollut aavistustakaan, keitä yhdeksän paikalla ollutta SVL:n jäsentä ovat. Tuntemattomuus ei kuitenkaan haitannut Immosta, joka jakaessaan kuvan Facebook-sivullaan toivotti kaikki ”mukaan myös ensi vuonna”.

Törkeästä kuolemantuottamuksesta epäilty Torniainen on ollut ahkera kommentoija sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Twitterissä, eikä hän monen muun SVL:n jäsenen tavoin ole juuri piilotellut henkilöllisyyttään. Asema-aukion väkivallasta Torniainen oli uhonnut Twitterissä pian tapahtuneen jälkeen: ”Tekeekö mieli räkiä ja uhata väkivallalla? Tee se jossain muualla.”

Viestiin vastasi pian toinen asema-aukiolla ollut SVL:n aktiivi: ”Taisi kyseinen kaveri yllättyä, kun vastapuoli ei jaksanu katella sen lapsellista möykkäämistä.”

On vielä epäselvää, miksi Torniainen ilmoittautui itse poliisille, kun Asema-aukiolla tapahtuneen väkivallan uhri oli viikko myöhemmin kuollut. Tutkinnanjohtaja Teemu Kruskopfin mukaan Torniainen otettiin kiinni sunnuntain vastaisena yönä.

Hänet vangittiin keskiviikkona todennäköisin syin. Torniainen kiistää osallisuutensa asiaan. Torniainen ei ole juuri puhunut kuulusteluissa, Kruskopf kertoi.

Epäily koskee pahoinpitelyä ja törkeätä kuolemantuottamusta. Jälkimmäisestä voidaan tuomita vähintään neljän kuukauden ja enintään kuuden vuoden vankeuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat