Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autismin määrittelyyn tulossa muutos

Uusi malli kokoaa kaikki autismikirjon häiriöt yhdeksi kattavaksi diagnoosiksi.

Kotimaa
 
Colourbox
Autismikirjon häiriöt tulevat usein esille esimerkiksi leikkimisen yhteydessä.
Autismikirjon häiriöt tulevat usein esille esimerkiksi leikkimisen yhteydessä. Kuva: Colourbox

Autismidiagnostiikkaan on suunnitteilla suuri muutos. Uudessa mallissa kaikki autismiin liittyvät diagnoosit yhdistettäisiin yhteen kattavaan diagnoosiin eli autismikirjon häiriöön.

”Autismi diagnosoitaisiin eri tavalla kuin nykyään. Samalla erillinen Asperger-diagnoosi häviää”, toiminnanjohtaja Tarja Parviainen Autismi- ja Aspergerliitosta kertoo.

Uusi diagnoosiluokitus on tällä hetkellä Maailman terveysjärjestö WHO:n valmistelussa. Toteutuessaan se tulisi voimaan vuonna 2018.

Merkittävintä uudessa luokituksessa on se, että siinä määritellään erikseen autismiin liittyvien oireiden vaikeusaste. Luokitus ottaa myös huomioon, että oireiden vaikeusaste voi ajan kuluessa muuttua.

”Nykyiseen autismikirjon diagnosointiin sisältyy vielä kielelliseen kehitykseen liittyviä ikärajoja. Uudessa luokituksessa ne todennäköisesti eivät enää vaikuta, vaan kielenkehitys on kielenkehitystä ja autismi autismia”, suunnittelija Elina Havukainen Autismi- ja Aspergerliitosta sanoo.

Uudessa mallissa tarkasteltavia piirteitä ovat esimerkiksi sosiaalis-emotionaaliset vuorovaikutustaidot, ei-kielellinen kommunikointikyky, taidot ikään liittyvissä sosiaalisissa suhteissa sekä toistuvat ja rajoittuneet käyttäytymismallit, kuten stereotyyppinen toistava puhetapa.

Autismikirjon häiriössä ovat yleisiä esimerkiksi puutteet sosiaalisissa vuorovaikutustaidoissa tai kommunikaatiokyvyissä. Lapsen vanhemmat ovat usein ensimmäiset, jotka huomaavat lapsen oireilevan.

”Yleensä autismi ilmenee noin puolentoista vuoden ikäisillä lapsilla. Puheeseen tai leikkiin liittyvät, jo kehittyneet taidot voivat jopa taantua, osalla ne taas eivät kehity odotusten mukaisesti”, sanoo Havukainen.

Vanhemmat saattavat esimerkiksi kiinnittää huomiota siihen, ettei lapsi ota katsekontaktia tai reagoi puheeseen. Lapsella voi olla myös ongelmia niin sanotun jaetun tarkkaavaisuuden kanssa, mikä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että palloleikin aikana lapsen huomio on jossain muualla kuin itse leikissä.

Asperger-diagnoosit taas tehdään yleensä vasta kouluiässä, vaikka oireyhtymästä voi olla merkkejä jo aiemmin. Osa Asperger-piirteistä voi olla havaittavissa jo hyvin varhaisessa vaiheessa, kun taas jotkut tulevat selvemmin näkyviin, kun lapsen sosiaaliset suhteet lisääntyvät, esimerkiksi koulun alkaessa.

Toinen merkittävä muutos autismidiagnostiikassa on se, että uusi luokitus huomioi myös aisteihin liittyvät poikkeamat. Niitä on yli 90 prosentilla autistien kirjoon kuuluvista henkilöistä.

Aisteihin liittyviä poikkeamia ovat muun muassa kuulo- tai näköaistin yli- tai aliherkkyydet sekä aistien kuormittuminen tai sekoittuminen. Autistinen ihminen voi kuulla esimerkiksi tietyt äänet tai taajuudet hyvin voimakkaina.

”Tutkimusten mukaan kyse ei ole vain pienestä epämiellyttävyydestä, vaan autistinen henkilö voi tuntea kovat äänet jopa kipuna”, Havukainen sanoo.

Aistipoikkeamien huomioimisella on käytännön merkitystä kuntoutumisen ja toimintakyvyn kannalta, sillä luokittelu korostaa apuvälineiden tärkeyttä.

”Myös toinen ihminen voi olla niin sanotusti apuväline eli toimia avustajana tietyissä tilanteissa”, Havukainen sanoo.

Toiminnanjohtaja Parviainen uskoo, että uusi luokittelumalli tulee voimaan, vaikka se ei olekaan ongelmaton.

Uusi diagnoosimalli mietityttää etenkin Asperger-diagnoosin saaneita.

”Aspergereilla on hyvin voimaantunut yhteisö Suomessa. He ovat pohtineet, mitä uusi diagnostiikka heille tarkoittaa. Myönteinen kanta uutta diagnoosimääritelmää kohtaan on kuitenkin vahvistunut myös heidän keskuudessaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat