Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiskaksikko kuvasi 2 700 vuotta vanhan foinikialaishylyn Välimeressä – ”Tuli tunne, että siirtyy ajassa taaksepäin”

Hylyn puuosia merenpohjalla ei näkynyt, mutta lastina ollutta esineistöä on säilynyt. Hylky on vanhin Välimeren keskiosista löytynyt foinikialaisalus.

Kotimaa
 
Kari Hyttinen / SubZone Oy
Kuva Xlendin foinikialaishylyn hylkykentästä luodusta 3D-mallista.
Kuva Xlendin foinikialaishylyn hylkykentästä luodusta 3D-mallista. Kuva: Kari Hyttinen / SubZone Oy

Keski-Välimeren vanhinta tunnettua hylkyä tutkittiin viime viikolla suomalaisvoimin, kun helsinkiläinen Subzone Oy osallistui peräti 2 700 vuotta sitten uponneen foinikialaisaluksen kuvaamiseen Maltalla.

Hylky löytyi Gozon saaren länsipuolelta jo vuonna 2007, ja sitä mallinnettiin 3d-tekniikalla jo toissa vuonna, mutta vasta nyt hylky kuvattiin sukeltajien avulla lähietäisyydeltä yli 100 metrin syvyydessä.

Syvyyksiin sukelsivat muiden muassa Subzonen toimitusjohtaja ja omistaja Immi Wallin sekä 3d-fotogrammetriaan erikoistunut tekniikkasukeltaja Kari Hyttinen. Heidän tehtävänään oli hylyn alueen mallintaminen ennen varsinaisia arkeologisia sukelluksia ja niiden jälkeen.

Wallin ja Hyttinen tekivät hylkyyn kaksi sukellusta: ennen siihen koskemista ja sen jälkeen. He kuvasivat koko alueen ja laativat saadun materiaalin avulla 3d-mallinnuksen.

Wallin on kokemuksesta innoissaan.

”Jokainen ryhmän 12 jäsenestä ymmärsi sen valtavan erikoisuuden, joka meidän osaksemme koitui – hylky, joka oli 2 700 vuotta maannut merenpohjalla häiritsemättä. Koskemattomalle hylylle tullessa tulee tunne, että siirtyy ajassa taaksepäin. Sitä kuvittelee, miten ihmiset ovat siihen aikaan liikkuneet ja miten astioissa on kuljetettu öljyä ja viiniä.”

Vedenalaiseen tutkimukseen erikoistunut Wallinin yritys on ollut mukana hylkyjahdissa ennenkin. Viime vuosina hän on esimerkiksi osallistunut Suomenlahden pohjassa makaavan hollantilaisfregatin tunnistamiseen ja löytänyt Viron rannikolle uponneen saksalaisen U-679-sukellusveneen.

Suomalaisten osaamiselle on maailmalla kysyntää.

”[Meidän kaltaisiamme] toimijoita ei ole paljoa maailmassa, joten teemme paljon kansainvälistä yhteistyötä yliopistojen kanssa. Tänä vuonna olimme myös Skotlannissa kuvaamassa ensimmäisen maailmansodan aikaisen hylyn nykytilaa Britannian puolustusministeriölle”, Wallin sanoo.

Foinikialaisaluksen taustasta on kuitenkin vähän varmaa tietoa. Kyseessä oli kauppa-alus, joka vuoden 700 eaa. tienoilla lähti ehkä Italian länsirannikolla sijaitsevasta Ischian kaupungista kohti etelää. Länsi-Sisilian sekä Pohjois-Afrikan rannikolla sijainneen Karthagon ja Pantellerian saaren kautta se saapui Maltalle Gozon saarelle, jonka länsipuolella meri lopulta nielaisi aluksen lasteineen.

Tämä on kuitenkin vasta hypoteesi, korostaa tutkimusryhmän johtaja Timmy Gambin Maltan yliopistosta HS:lle. Hylylle itsekin sukeltanut meriarkeologi kuvailee löytöä joka tapauksessa ”ainutlaatuiseksi”.

Varsinaista hylkyä merenpohjalla ei näkynyt, mutta lastina ollutta esineistöä on säilynyt. Tutkimusryhmä nosti ylös muun muassa amforan ja pienen kannun sekä jauhinkiviä, jotka oli tarkoitettu viljan jauhamiseen.

”Se on kaikkein parhaiten säilynyt sekalasti, jota on koskaan löydetty foinikialaisesta kauppa-aluksesta. Se on 2 700 vuoden iällään myös vanhin Keski-Välimereltä löytynyt hylky”, Gambin sanoo.

”Käytännössä me olemme ensimmäinen arkeologinen ryhmä, joka sukeltaa kohteelle ja työskentelee tieteellisesti hylyn luona. Tämä on ensimmäinen kerta ikinä, kun 3d-mallinnusta tehdään sukeltajavoimin muinaiskohteessa yli 100 metrin syvyydessä.”

Juuri päättyneiden sukellusten tärkeimmäksi löydöksi Gambin nimeää suuren amforan, ehkä maltalaisen, jollaista ei ole aiemmin nähty. Sen kyljessä on neljä koristeellista kohokuvaa.

Lastin esineistö osoittaa Gambinin mukaan, että foinikialaisilla oli kattavat meriyhteydet Italian, Sisilian ja nykyisen Tunisian alueella vielä 700-luvun ensimmäisellä neljänneksellä.

Foinikialaiset olivat nykyisen Israelin ja Libanonin alueelta kotoisin ollut merenkulkukansa, joiden kauppareitit kattoivat koko Välimeren sen kultakaudella 1200–900-luvuilla ennen ajanlaskun alkua.

Maltalta löytyneen aluksen uppoamisen aikoihin kreikkalaiset alkoivat kuitenkin syrjäyttää foinikialaisia Välimeren mahtikansana.

Gambin on tutkinut hylkyä yhdeksän vuoden ajan. Seuraavaksi hän haluaa selvittää, onko merenpohjassa jäänteitä aluksen puuosista. Gambin haluaa palata hylylle tämänvuotisen ryhmänsä kanssa myös ensi vuonna, mikä tarkoittaisi lisää töitä myös Wallinille ja Hyttiselle.

”Olemme varautuneet ja lupautuneet siihen, että ensi vuonna jatketaan”, Wallin sanoo.

Tutkimusprojektia rahoittavat Maltan yliopisto ja pieni joukko yksityisiä tukijoita. Tutkimusten ja dokumentoinnin jälkeen hylyn esineistöä asetetaan Euroopan unionin rahoituksella esille Gozon arkeologiseen museoon.

Maltan yliopisto
Meriarkeologi Timmy Gambin (oik.) tutkii foinikialaishylyn lastia 110 metrin syvyydessä.
Meriarkeologi Timmy Gambin (oik.) tutkii foinikialaishylyn lastia 110 metrin syvyydessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat