Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hirvieläimiltä kerätään nyt korvia talteen – perusteilla punkkitietopankki

Riistan korvakeräyksellä kartoitetaan puutiaistilannetta.

Kotimaa
 
Jere Malinen
Nahkelan metsästysseura kaadetun hirven äärellä Tuusulassa.
Nahkelan metsästysseura kaadetun hirven äärellä Tuusulassa. Kuva: Jere Malinen

Puutiaisten levittämä borrelioosi ja puutiaisaivokuume ovat yleistyneet Suomessa jyrkästi 1990-luvulta lähtien. Yhdeksi syylliseksi on epäilty punkeille tärkeiden isäntälajien, kuten hirvieläinten, runsastumista.

Asian selvittämiseksi muutamilla metsästäjillä on tänä syksynä edessään erikoinen urakka. Heidän tehtävänään on leikata saalisriistalta korvat, pakastaa ne ja toimittaa Turun yliopiston biologian laitokselle.

”Kokonainen eläin on näytteenä hankala, mutta ohutnahkaisista korvista on hyvä etsiä isäntäeläimeen kiinnittyneitä puutiaisia”, sanoo yliopistonlehtori Tero Klemola.

Hän korostaa, että kyseessä on esitutkimus. Koealueita ovat Savonlinnan ja Jyväskylän lähiympäristöt, missä esiintyy molempia ihmiselle vaarallisia puutiaislajeja.

”Tarkoitus on selvittää, kuinka saisimme luotua ajantasaisen valtakunnallisen punkkitietopankin.”

Varteenotettava vaihtoehto ovat luonnonvaraiset eläimet: niitä kuolee ympäri vuoden liikenteessä ja päätyy myös saaliiksi. Säännöllisellä näyteseurannalla tutkijat pysyisivät paremmin puutiaisten ja niiden levittämien tautien perässä.

”Nyt emme esimerkiksi tiedä, mitä isäntälajeja tavallinen puutiainen ja siperianpuutiainen eli taigapunkki suosivat. Siksi keräämme näytteitä muistakin nisäkkäistä hirvieläinten ohella.”

Klemola viittaa viime aikoina tehtyihin esityksiin, että kauriit ja peurat hävitettäisiin punkkialueilta. Vastavetona Suomen riistakeskus tiedotti äskettäin, että punkkien paljous ja levinneisyys eivät johdu hirvieläimistä vaan pienjyrsijöistä ja ilmaston lämpenemisestä.

”Tätä yritämme jatkossa selvittää”, Klemola kertoo. Hänen mukaansa puutiaiset ovat yleinen mutta yhä huonosti tunnettu lajiryhmä.

Korvanäytteiden keräyksen hoitavat koulutetut metsästäjät. Savonlinnasta kaadetaan syksyn jahdeissa noin kaksisataa hirveä sekä muutamia kauriita ja valkohäntäpeuroja.

”Tavoite on toimittaa näytteet kahdestakymmenestä saaliseläimestä”, sanoo riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Esa Hinkkanen. Hän kertoo savonlinnalaisten hirvestäjien suhtautuneen innokkaasti tietoon korvakeräyksestä.

”Metsästäjillä on vuosikymmenien perinteet luonnontutkimuksen avustamisessa. Lähes joka syksy lähetellään purnukkaa, hammasta ja sulkaa sinne tänne.”

Hirvisyksystä Hinkkanen odottaa aavistuksen vilkkaampaa kuin edellisvuonna. Ajankohtaisia ilmiöitä ovat naarashirvien metsästys ja älypuhelinten vyöry metsiin.

”Oma riista -verkkopalvelun avulla hirvihavainnot ja -saalis ilmoitetaan tuoreeltaan viranomaisille.”

Hinkkanen arvioi, että uudistus helpottaa metsästyksen mitoittamista vastaamaan todellista hirvimäärää.

Jere Malinen
Hirvieläimiltä ruvetaan keräämään tarteen korvia tutkimustarkoituksiin.
Hirvieläimiltä ruvetaan keräämään tarteen korvia tutkimustarkoituksiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat