Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käytkö työkavereiden kanssa baarissa? Ehkä kannattaisi: ”Parhaimmillaan kehutaan toisia ja nauretaan kaikkien vitseille”

Baarissa käyminen voi tehdä hyvää työyhteisölle. Vielä parempi olisi kuitenkin miettiä, miten oppisi kehumaan työkaveria arjessa yhtä vuolaasti nousuhumalassa.

Kotimaa
 
Heini Sivonen
Kuva: Heini Sivonen

Lähdetäänkö töiden jälkeen oluelle?

Se kysymys ei saa välttämättä työpaikalla innostunutta vastaanottoa. Yksi haluaa mennä kuntosalille, toisella on kiire kotiin perheen luo. Kolmas ei kestä baarin hälyä, neljäs on lopettanut alkoholinkäytön.

Tutkimustiedot eivät suoraan kerro, onko kaljoittelu työkavereiden kesken vähentynyt. Näin on kuitenkin saattanut käydä, epäilee suomalaisten alkoholikäyttöä tutkinut valtiotieteiden tohtori Antti Maunu.

”Kulttuurinen ilmapiiri on muuttunut, ja ainakin hyväosaiset ovat aiempaa terveystietoisempia. Lisäksi aikaa on yhtä vähän kuin ennenkin, mutta tekemistä enemmän. Aikaa halutaan käyttää muuhun kuin ravintoloihin.”

Vielä 1980-luvulla työpaikoilla saatettiin Maunun mukaan harrastaa pitkiä ja kosteita lounaita. Sittemmin alkoholinkäyttö ja työelämä ovat erkaantuneet toisistaan.

”Vaikka Suomessa muuten juodaan aiempaa enemmän, työelämään liittyvissä tilaisuuksissa ei käytetä alkoholia kuten ennen. Voi sanoa, että työelämä on kuivunut.”

Suomeen ei ole Maunun mukaan koskaan kunnolla juurtunut after work -kulttuuria, jossa käytäisiin töiden jälkeen yhdellä tai kahdella.

”Suomalainen alkoholikulttuuri ei ole perinteisesti suosinut tällaista muutaman annoksen juomista. Suomessa on myös tavallista, että arkena ei oteta, mutta juhlissa sitäkin enemmän. After work saattaa olla suomalaisille liian pientä ja arkista juomista: ennemmin juodaan suurempi määrä bileissä.”

Olisiko sitten hyvä, jos työporukka humaltuisi joskus keskenään? Maunu löytää hyviä puolia.

”Paljon puhutaan siitä, miten tärkeitä ovat yhteisöllisyys ja hyvä ryhmädynamiikka. Alkoholin juominen on suomalaisille kulttuurisesti helppo tapa lisätä niitä työporukassa. Juodessa ollaan vapaamuotoisesti ja rennosti.”

Maunun mukaan juominen ryhmäyttää suomalaisia luontevammin kuin yhteisölliset leikit tai tehtävät. Alkoholi vapauttaa kielenkannat ja tekee iloiseksi.

”Juomistilanteessa kehutaan muita ja saadaan itsekin tunnustusta. Parhaimmillaan on todella hauskaa ja kaikkien vitseille nauretaan.”

Maunu ei silti suosittele, että työporukan ryhmähenkeä nostatettaisiin ensisijaisesti tuopin äärellä. Sen sijaan tulisi keksiä arkeen tapoja, joilla pitää hyvää henkeä yllä.

Kännäyshetkiä voi käyttää apuna, kun miettii, miten kohentaa vuorovaikutusta töissä.

”Hyvissä juhlimistilanteissa kaikkien juttuja kuunnellaan ja jokainen tuntee olonsa turvalliseksi ja hyväksytyksi. Miten voisi tuoda lisää sellaista työpaikan arkeen? Niin, että kenenkään ei tarvitsisi töissä jännittää itseään tai tekemisiään ja sanomisiaan.”

Myös siihen pitäisi keksiä tapoja, miten kehua työkaveria arjessa yhtä estottomasti kuin nousuhumalaisena baarin pöydässä.

”Itse olen esimerkiksi ollut palaverissa, jossa jokaisen piti sanoa yksi hyvä asia itsestään, vasemmalla puolella istuvasta kollegastaan, koko tiimistä ja työnantajasta.”

Maunu muistuttaa, että humalakäytös ei ole vain kemiallinen reaktio vaan myös opittua mallikäytöstä. Siitä kertoo sekin, että eri kulttuureissa käyttäydytään eri tavalla humalassa.

”Olemme oppineet, että baaritilanteissa ollaan ystävällisiä ja muista kiinnostuneita. Voimme siis myös työpaikan arjessa muuttaa käytöstämme ja vuorovaikutustamme.”

Parikymppiset juhlivat todennäköisesti enemmän työkavereidensa kanssa kuin keski-ikäiset. Maunun mukaan biletys on parikymppisillä jopa kehityspsykologisesti motivoitunutta.

”Silloin muodostetaan aikuinen identiteetti ja rakennetaan ryhmien jäsenyyksiä, jotka kantavat loppuelämän. Nuori rakentaa itsensä aikuisena yksilönä. Siinä biletyksen kaltaiset sosiaaliset tekniikat ovat merkityksellisiä, vaikka ei se tietenkään ole riskitön tapa.”

Niin – alkoholissahan on myös huonoja puolia. Työpaikan illanvietotkaan eivät ole välttämättä yhtä ilonpitoa, vaan iltaan saattaa kuulua möläyttelyä, haukkumista ja toisten mielen pahoittamista.

Maunun mukaan tällaista humalakäytöstä on vähemmän, jos arjessa voi puhua selvin päin itseään vaivaavista asioista. Riehumista ja muuta sekoilua hän uskoo olevan vähemmän kuin aiemmin.

”Eihän kenenkään odotukset ole bileillalle sellaiset, että tänään tapellaan.”

Kaikki eivät käytä alkoholia. Maunun mukaan nykyään nuoret aikuiset osaavat paremmin suhtautua siihen, että joku juo baariseurueessa vettä.

Silti bilettämiseen saattaa liittyä myös ulos sulkemista. Jos kännijengi muistelee jatkuvasti hauskoja baarisattumuksiaan työpaikalla, osa porukasta voi tuntea itsensä ulkopuoliseksi.

”Siinä saattaa tulla kahden kerroksen väkeä. Yksi porukka on kuin suositut oppilaat jenkkielokuvassa. Sitten ovat ne hiljaiset puurtajat.”

Maunu jää pohtimaan, miten pelkkä baarissa käyminenkin voi luoda töihin epävirallisia hierarkioita.

”Tällaista tämä on: juomisesta puhuminen vie ihmisyhteisöjen peruskysymysten äärelle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat