Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muut puolueet estivät Juho Eerolan pääsyn Pohjoismaiden neuvoston kärkipaikalle – pääsyynä härski video

Eerola olisi itse halunnut tehtävään, mutta joutui tyytymään varapresidentin paikkaan

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Juho Eerolan esiintyminen Suuri tuntematon -yhtyeensä musiikkivideolla on herättänyt keskustelua.
Juho Eerolan esiintyminen Suuri tuntematon -yhtyeensä musiikkivideolla on herättänyt keskustelua. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps) ei kelvannut kaikille suomalaispuolueille Pohjoismaiden neuvoston presidenttiehdokkaaksi, vaikka hän olisi itse halunnut paikalle.

”Kyllä alkuperäisissä spekulaatioissa sekin vaihtoehto oli esillä”, Eerola sanoo ehdokkuudestaan.

Eerola johtaa nyt Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskuntaa.

”Muissa pohjoismaissa menee niin, että valtuuskunnan puheenjohtajasta tulee seuraavan vuoden presidentti”, Eerola sanoo. ”Suomessa perinne ei ole niin yksiselitteinen.”

Suomen valtuuskunnan ehdokas paikalle on Eerolan sijaan Ahvenanmaan maakuntapäivien jäsen Britt Lundberg. Eerolasta tulee varapresidentti. Kumpikin toimii tehtävässä koko ensi vuoden, kun Suomi on Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajamaa.

Valinnat tehdään Kööpenhaminassa marraskuun alussa.

Muista puolueista kerrotaan Eerolalle tehdyn selväksi, että hänellä ei ole kannatusta näkyvimpään tehtävään ”eikä päätä kannata lyödä seinään”. Oletus oli, että seinä nousisi pystyyn viimeistään Kööpenhaminassa, jos Eerola olisi ollut Suomen valtuuskunnan presidenttiehdokas.

Eerolan mahdollisuudet kaatuivat viimeistään videoon, jossa hän esiintyy Suuri tuntematon -yhtyeensä kanssa. Elokuun lopussa julkaistussa videossa nähdään muun muassa huumeidenkäyttöä ja seksileluja.

Eerola oli videosta jo perussuomalaisten eduskuntaryhmän johtajan Sampo Terhon puhuttelussa. Kohu ei kuitenkaan estänyt hänen valintaansa eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi, kun paikka tuli auki Pirkko Mattilan (ps) siirryttyä ministeriksi.

Kokoomukselle Eerola olisi kelvannut Suomen ehdokkaaksi, sanoo Pohjoismaiden neuvoston valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Wille Rydman.

”Pidän kuitenkin tärkeänä, että saavutettiin yksimielinen ratkaisu, johon kaikki voivat sitoutua”, Rydman sanoo.

Pohjoismaiden neuvosto on pohjoismaiden parlamenttien ja hallitusten välinen yhteistyöelin. Suomi on ensi vuonna neuvoston puheenjohtajamaa, minkä vuoksi myös presidentin ja varapresidentin paikat kuuluvat ensi vuonna Suomelle.

Puheenjohtajamaan asema kiertää vuosittain pohjoismaiden välillä.

Sinänsä viime vuosina ei ole ollut poikkeuksellista, että presidenttinä on joku muu kuin Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja.

”Edellisellä kaudella viisi vuotta sitten Simo Rundgren oli Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, ja Kimmo Sasista tuli presidentti”, Juho Eerola sanoo.

Suomen valtuuskunnassa on 18 jäsentä eduskunnasta ja kaksi Ahvenanmaan maakuntapäiviltä.

Pohjoismaiden neuvostoon kuuluvat Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti sekä itsehallintoalueet Ahvenanmaa, Färsaaret ja Grönlanti. Neuvostossa on jäseniä yhteensä 87.

Pohjoismaiden neuvoston tärkein päättävä elin on täysistunto, johon kokoonnutaan syksyisin. Täysistuntojen välillä Pohjoismaiden neuvoston jäsenet kokoontuvat valiokunnissa ja puheenjohtajistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat