Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministerin osallistuminen mielenosoitukseen on poikkeuksellista – ”Varmasti kysytään, oliko teko loppuun asti harkittu”

Tutkijan mukaan paineet näyttäviin ulostuloihin politiikassa ovat kasvaneet. Vielä 1980-luvulla poliitikko saattoi olla pitkäänkin kommentoimatta julkisesti ajankohtaisia tapahtumia.

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti osallistuvansa rasismin vastaiseen mielenosoitukseen Kuopiossa.
Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti osallistuvansa rasismin vastaiseen mielenosoitukseen Kuopiossa. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) osallistuminen lauantaina rasismin vastaiseen Peli poikki -mielenosoitukseen Kuopiossa on hyvin poikkeuksellista. Sipilä ilmoitti osallistumisestaan perjantaina, voit lukea uutisen tästä.

”Kyllä tämä on harvinaista. Minulle ei tule mieleen vastaavaa tapausta”, sanoo Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen yksikön johtaja Markku Jokisipilä.

Suomen poliittisessa kulttuurissa kansalaisjärjestöjen ja poliitikkojen maailmat ovat perinteisesti olleet erillään. Sipilän osallistuminen mielenosoitukseen rikkoo tämän rajan.

Paineet näyttäviin ulostuloihin ovat Jokisipilän mielestä lisääntyneet politiikassa.

”Taustalla on informaatioteknologian muutos, joka vaatii jatkuvaa reagointia. Media vaatii poliitikoilta nopeita ja selkeitä ulostuloja monissa asioissa.”

Jokisipilän mielestä media on viime aikoina tivannut sekä pääministeriltä että muiden hallituspuolueiden puheenjohtajilta useaan otteeseen kannanottoja rasismia vastaan senkin jälkeen, kun he ovat kantansa jo ilmaisseet.

Hän muistuttaa, että vielä 1980-luvulla maailmassa saattoi tapahtua hyvinkin isoja asioita, eikä poliitikkojen tarvinnut heti kommentoida niitä.

”Tilanne on poliitikoille ristiriitainen, sillä varovaisuus kehottaa odottamaan ja pidättymään kannanotoista liian nopeasti.”

Hän arvelee, että Sipilän osallistuminen mielenosoitukseen tulee herättämään keskustelua. ”Varmasti kysytään, oliko tämä pääministerin arvovallalle sopivaa tai oliko teko loppuun asti harkittu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat