Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Disney kävi Inarissa tutkimassa saamelaista elämää Frozenin jatko-osaan – Saamelaiset haluavat korvausta

Ryhmä oli erityisen kiinnostunut saamelaisten tarinoista ja perinteistä.

Kotimaa
 
Handout
Kristoff auttaa Anna-prinsessaa Disneyn Frozen-elokuvassa. Frozen voitti vuonna 2014 kaksi Oscar-palkintoa.
Kristoff auttaa Anna-prinsessaa Disneyn Frozen-elokuvassa. Frozen voitti vuonna 2014 kaksi Oscar-palkintoa. Kuva: Handout

Kun prinsessat Anna ja Elsa parin vuoden päästä palaavat Disneyn Frozen-hittielokuvan jatko-osassa, heidän ympäristönsä luultavasti näyttää entistä enemmän oikealta Saamenmaalta.

Tästä kertoo se, että Disneyn korkea-arvoinen lähetystö kävi pari viikkoa sitten tiedonkeruumatkalla Norjan ja Suomen Lapissa. Lähetystöön kuuluivat asiasta ensimmäisenä kertoneen Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan elokuvan ohjaajat Chris Buck ja Jennifer Lee.

Suomessa Frozen-tiimi vieraili saamelaismuseo Siidassa ja sen yhteydessä Inarissa olevassa luontokeskuksessa.

”Ryhmä kävi ja osallistui opastetulle kierrokselle”, vahvistaa museon amanuenssi Áile Aikio.

Aikio ei voi kertoa, mitä ryhmä tarkalleen oli Suomessa tekemässä, mutta selvää on, että matka liittyy tekeillä olevaan Frozenin jatko-osaan. Vuonna 2013 valmistunut prinsessasatu Frozen sijoittuu ympäristöön, joka vaikuttaa Norjan Lapilta.

”He olivat erityisen kiinnostuneita saamelaisten tarinoista ja perinteistä”, Aikio kuvaa.

Museossa Disneyn ryhmä oli erityisen kiinnostunut saamelaisten vaatteista ja pukeutumisesta. NRK:n mukaan ryhmä vieraili muun muassa Norjan saamelaiskäräjillä ja paikallisissa yhdistyksissä.

”He sanoivat, että haluaisivat tehdä asiat oikein”, Aikio sanoo.

Disney
Frozenissa käydään myös saamelaisvaikutteisessa tuvassa.
Frozenissa käydään myös saamelaisvaikutteisessa tuvassa.

Saamelaisen kulttuuriperinnön käyttö Frozenissa ja sen vielä tuotannossa olevassa jatko-osassa närästää osaa saamelaisista. Myös Aikio kertoo ottaneensa asian esille Siidassa vierailleen ryhmän kanssa.

”Juuri Frozenin kohdalla on ongelmallista, että Disney on tehnyt sillä niin paljon rahaa. Mikä tässä on saamelaisten osuus”, Aikio kysyy.

Aikio huomauttaa, että alkuperäistä elokuvaa ei ole saatavilla saamenkieliseksi dubattuna. Aikion mielestä saamelaisten pitäisi olla mukana päättämässä siitä, miten heidän kulttuuriaan käytetään.

”Ei saamelainen kulttuuri ole jotakin, jonka voi vain ottaa ja tehdä sillä rahaa.”

Frozen on eräs viime vuosien taloudellisesti menestyneimpiä elokuvia. Frozen on Avengers- ja Star Wars -elokuvien ohella ollut Disneyn viime vuosien tuottoisimpia tavaramerkkejä. Erityisesti yhtiö on tahkonnut rahaa oheistuotteilla, kuten elokuvan hahmoja esittävillä lastenasuilla ja leluilla.

Aikion mielestä Frozenin jatko-osaan voitaisiin ottaa esimerkiksi mukaan enemmän saamelaisia taiteilijoita. Ensimmäisen Frozen-elokuvan alussa soi norjansaamelaisen Frode Fjellheimin sävellys, mutta muuten tekijät olivat enimmäkseen muualta.

Disneytä on viime aikoina syytetty entistä äänekkäämmin kulttuurisesta hyväksikäytöstä tai omimisesta. Yhtiö tuo markkinoille loppuvuodesta Moana-elokuvan, joka kertoo polynesialaisten tarujen maailmasta ja sijoittuu Tyynellemerelle.

Vasta tällä viikolla Disney veti arvostelun jälkeen myynnistä naamiaisasun, jota pidettiin stereotyyppisenä tai rasistisena. Lasten naamiaisasu esitti elokuvassa esiintyvää tummaihoista ja tatuoitua Maui-jumalhahmoa. Hahmo on elokuvassa esitetty rajusti ylipainoisena, mitä on polynesiassa arvosteltu stereotyypiseksi yleistämiseksi.

Disneylle tarujen ja hahmojen kierrättäminen ei ole uutta. Yhtiön kuuluisin kohua herättänyt elokuva on vuoden 1995 intiaanitarina Pocahontas, jonka on syytetty kaunistelevan sumeilematta Amerikan alkuperäiskansojen ja uudisasukkaiden välejä.

Handout
Frozen sijoittuu lumiseen valtakuntaan, joka muistuttaa Norjan lappia.
Frozen sijoittuu lumiseen valtakuntaan, joka muistuttaa Norjan lappia.

Immateriaali- eli aineettomien oikeuksien näkökulmasta asia on yksinkertainen. Viihdejätti saa lainata saamelaiskulttuuria teokseensa mielin määrin, eikä korvausta tarvitse maksaa.

Ongelma on siinä, että lait ovat valtaväestön laatimia, eikä siinä työssä ole otettu alkuperäiskansoja huomioon, kertoo tutkija Piia Nuorgam Lapin yliopistosta.

Saamelaiset kunnioittavat tapaoikeuttaan, joka edellyttää hienotunteisuutta alkuperäiskulttuurin hyödyntämisessä. Tapaoikeuden mukaan on yleensä väärin esimerkiksi se, että ei-saamelainen ihminen pukee päälleen Saamen puvun, saati pilaversion siitä.

”Saamelaiset eivät vastusta kulttuurinsa hyödyntämistä, mutta se tulisi tehdä saamelaisia loukkaamatta”, Nuorgam sanoo.

Nuorgamin mukaan saamelaiset osallistuvat ilomielin yhteistyöhön kulttuurinsa jakamisessa, jos se tehdään kulttuurisesti kestävällä tavalla ja yhteistyössä.

”Niin, että lopputulokseen olisi mahdollista vaikuttaa.”

Frozenin menestys on tuonut erityisesti Norjalle myös hyötyä. Turismi maan pohjoisosiin on lisääntynyt viime vuosina selvästi, kun ihmiset haluavat vierailla elokuvaa inspiroineissa maisemissa. Norjan valtio käyttää elokuvaa myös virallisessa turismimainonnassaan.

Norjan valtion materiaaleissa mainitaan esimerkiksi, että elokuvan Kristoff-hahmoa on inspiroinut saamelainen kulttuuri.

Nuorgamin mielestä ”kulttuurielementtien omistajuus” pitäisi tunnustaa ja laina mainita. Jos esimerkiksi Disney-elokuvassa näkyisi ilmiselvä saamelaiskota ja -pukuja, pitäisi lopputeksteissä tehdä selväksi inspiraation lähde.

Lisäksi alkuperäiskansalle kuuluisi lainaamisesta hyvitys. Sen ei välttämättä tarvitse olla rahallinen.

”Vaikka jokin koulutusohjelma tai jotain työllistävää”, tutkija sanoo.

Myös Disney-elokuvan dubbaaminen saameksi voisi Nuorgamin mukaan olla osa hyvitystä.

Nuorgamin kanssa samoilla linjoilla on yhteispohjoismainen saamelaisten parlamentaarinen neuvosto, joka käsitteli asiaa äskettäin.

Tutkija tietää, ettei kaikkia tyydyttävää tulosta ole välttämättä luvassa, mutta toivoo hyvää yhteistyötä Disneyn kanssa.

”Tämä on kovin, kovin vaikea asia.”

Maailman henkisen omaisuuden järjestö Wipo on ajanut kulttuurisen lainaamisen käytäntöjä lainsäädäntöön vuodesta 2001. Suomi on työssä mukana.

Disney
Elsa-prinsessa on Frozen-elokuvan ehkä tunnetuin hahmo.
Elsa-prinsessa on Frozen-elokuvan ehkä tunnetuin hahmo.

Oikaisu klo 15:28: Saamelaismuseo Siida sijaitsee Inarissa. Aiemmin museon väitettiin jutussa virheellisesti sijaitsevan Ivalossa, joka on Inarin kuntakeskus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat