Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaatoiko globalisaatio Anttilan tavaratalot? Pian tätä pohtii EU, ja panoksena on kolme miljoonaa euroa suomalaisille

Suomi yrittää saada EU:lta kolmen miljoonan euron kriisirahaa pehmentämään tavaratalo Anttilan jättipotkuja. Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston ahdinkoon haetulle kriisiavulle on EU:sta näytetty jo vahvasti vihreää valoa.

Kotimaa
 
Jonne Heinonen / HS ja Arttu Kokkonen
EU-komissio on jo näyttänyt Helsingin yliopiston avustusanomukselle vihreää valoa. Myös Anttilasta irtisanotuille ollaan hakemassa EU-rahaa.
EU-komissio on jo näyttänyt Helsingin yliopiston avustusanomukselle vihreää valoa. Myös Anttilasta irtisanotuille ollaan hakemassa EU-rahaa. Kuva: Jonne Heinonen / HS ja Arttu Kokkonen

Valtio odottaa EU:lta miljoona-apua yliopistojen suurirtisanomisten pehmennykseen. EU-komissio on näyttänyt Suomen anomukselle jo vihreää valoa.

Suomi hakee kriisirahaa nyt myös Anttilan jättipotkuihin.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) jätti hakemuksen Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston kriisituesta EU:n globalisaatiorahastolle kesällä. Yliopistot kertoivat mittavista irtisanomissuunnitelmista alkuvuonna.

Yliopistoille ei tiettävästi ole aiemmin annettu rakennemuutosrahoja.

”Taidettiin olla tällä hakemuksella Euroopan ensimmäisiä”, sanoo TEM:n ylijohtaja Tuija Oivo.

Helsingin yliopistosta potkut sai 371 ihmistä, Aalto-yliopistosta 160.

TEM haki yliopistojen potkujen pehmentämiseen EU:n kriisiapua 3,5 miljoonaa euroa. Edunsaajiksi hakuvaiheessa arvioitiin tosin 850.

TEM yrittää saada voimalla EU:n kriisiapua myös Anttilan suurkonkurssissa irtisanottaville.

”Alustava tunnustelu on tehty. Ja sen verran vihreää valoa on EU:sta näytetty, että nyt todella valmistelemme hakemusta. Verkkokauppa ajoi vähittäiskaupan myllerrykseen”, Oivo sanoo.

Anttilan kriisiavuksi TEM tavoittelee paria kolmea miljoonaa euroa.

”Vielä ei ole varmuutta, katsooko komissio Anttilan irtisanomisia globalisaation aiheuttamiksi. Jos katsoo, sitten tehdään tarkat laskelmat”, täsmentää TEM:n erityisasiantuntija Tapani Kojonsaari.

”Tässä vaiheessa tilanne on fifty-fifty. Komissiollekin tämä on hankala tapaus. It-alalla on helppo osoittaa globalisaation seuraus. Vähittäiskaupassa joudutaan miettimään, täyttyvätkö kriteerit.”

Palvelualojen ammattiliiton (Pam) puheenjohtajan Ann Selinin mukaan aloite Anttilan kriisitukeen lähti järjestöstä.

”Alueellista kriisiä ei tietysti Anttilan potkuista synny. Yksilöiden kannalta tuella olisi iso merkitys. Onhan irtisanotuille tilanne yhtä vakava kuin muillakin toimialoilla. He tarvitsevat uutta polkua”, Selin arvioi.

”Onhan tässä myös se iso periaatteellinen kysymys, kohdellaanko eri toimialoja yhteiskunnassa tasavertaisesti. Anttilan konkurssin mittaluokka on niin järkyttävän suuri.”

Oivo myöntää, että Suomi koettelee Anttila-hakemuksellaan EU:n globalisaatiorahaston rajoja. Aiemmin rahoja on saatu Suomeen helpottamaan yksittäisten paikkakuntien rakennemuutospaineita it-alalla ja telakkateollisuudessa.

”Ihan mihin tahansa ei apua voi hakea. Avun yksi edellytys on, että irtisanottujen määrä on useita satoja. Anttilassa on kyse kuitenkin hyvin suuresta määrästä ihmisiä.”

Kriisiapupaketeissa pelin henki on, että globalisaatiorahastosta tulee 60 prosenttia ja kansallisesta kassasta eli Suomesta 40 prosenttia.

Anttilalle haettavasta kriisiavusta uutisoi perjantaina ensimmäiseksi Uusimaa-lehti.

Suomi valmistelee paraikaa EU:n kriisiapupaketteja myös Microsoftin ja Nokian kevään suuriin irtisanomisiin.

Microsoftilla ”tukikelpoisia” on alustavan arvion mukaan 1 350, Nokialla 1 000. Haettavat summat ovat vielä auki.

Hakemukset on määrä lähettää marraskuussa.

Oheisesta taulukosta näkyy, minkälaista kriisiapua Suomi on EU:lta aiemmin saanut.

Globalisaatiorahastosta saatua kriisiapua voi käyttää esimerkiksi uudelleenkoulutukseen ja työnhakuvalmennukseen, starttirahoihin ja yrittäjäkoulutukseen.

Rahaston tehtävänä on tukea globalisaation aiheuttamassa rakennemuutoksessa vaille työtä jääviä. Kriisiavulla voidaan lievittää myös kansainvälisen talouskriisin vaikutuksia.

Suomi sai globalisaatiorahastosta ensi kerran kriisiapua vuonna 2007 Perloksen vaikeuksia lievittämään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat