Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VR palauttaisi lähes kaikki keväällä lakkautetut junavuorot – ehdotus ei kelpaa ministeriölle

Ensi viikolla pitäisi muodostaa sopu junavuoroista, joita ajetaan joulukuun kymmenennen päivän jälkeen.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
VR:n aamujuna lähdössä Turusta Helsinkiin huhtikuussa.
VR:n aamujuna lähdössä Turusta Helsinkiin huhtikuussa. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Fakta

Velvoite- ja ostoliikenne

 VR:llä on yksinliikennöintioikeus kaukoliikenteessä ja tietyssä osassa lähiliikennettä. Tämän vastineeksi VR joutuu harjoittamaan velvoiteliikennettä kannattamattomilla rataosuuksilla.

 Velvoitteen lisäksi valtio ostaa VR:ltä junavuoroja, joita ei markkinaehtoisesti ajettaisi. Ensi vuonna ostoliikenteeseen on varattu 30 miljoonaa euroa.

 Henkilöliikenteen yksinoikeussopimus on voimassa vuoteen 2024. Henkilöliikenne on avautumassa kilpailulle.

VR tarjoaa liikenne- ja viestintäministeriölle kolmivuotista sopimusta, jonka mukaan VR lisäisi aikatauluihinsa 183 uutta vuoroa viikossa. Osa vuoroista tulisi valtion ostoliikenteeseen ja osa velvoiteliikenteeseen.

VR:n esityksen mukaan muun muassa Riihimäki–Lahti-välillä palattaisiin tunnin vuoroväliin (80 lisäjunavuoroa viikossa), Riihimäen ja Tampereen välille tulisi 24 lisävuoroa ja Joensuu–Varkaus-välille tulisi 16 lisävuoroa viikossa. Lisää vuoroja tulisi myös Tampre–Keuruu-välille ja Savonlinna–Parikkala-välille.

Ministeriötä esitys ei sellaisenaan tyydytä. Eduskunnassa ihmeteltiin viime viikolla miksi ministeriö ei hyväksy tarjousta, kun se ei vaatisi valtiolta ylitystä budjettirahoitukseen. Ostoliikenteeseen on rahaa ensi vuoden budjetissa 30 miljoonaa ja tappiolliseen velvoiteliikenteeseen voi VR käyttää enintään 20 miljoonaa euroa.

Keväällä junaliikennettä supistettiin usealla rataosuudella ja asemia suljettiin. Ostoliikenteen määrärahoja leikattiin 30 prosenttia, mikä johti 217 ostoliikenteen junavuoron lakkauttamiseen viikossa.

Ministeriö kuitenkin velvoitti VR:n harjoittamaan korvaavaa liikennettä samoilla yhteysväleillä. 88 tappiollista junavuoroa viikossa siirrettiin VR:n velvoitteeseen. Tällä vältettiin junaliikenteen lakkauttaminen rataosilla Tampere-Keuruu, Joensuu-Nurmes, Varkaus-Joensuu ja Jyväskylä-Seinäjoki. Näillä seuduilla on nyt huoli junaliikenteen jatkumisesta.

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä puolestaan alkoi hoitaa liikennettä Helsingin ja Siuntion välillä.

Väliaikainen järjestely on voimassa 10. joulukuuta saakka.

VR ja ministeriö neuvottelivat perjantaina mitä junavuoroja valtio ostaa ensi vuonna ja mitä tappiollisia junavuoroja valtio velvoittaa VR:n hoitavan. Sopimusta ei vielä syntynyt, mutta ensi viikolla ratkaisun on tultava, jotta VR ehtii saada henkilöstöresurssit, junakalustot ja aikataulut kuntoon ennen joulukuuta.

VR:n osto- ja velvoiteliikenteen hoitamisesta liikenne- ja viestintäministeriö kuuli kesällä VR:n lisäksi maakuntia, kuntia, linja-autoliikennettä ja taksiliikennettä.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) sanoi eduskunnalle keskiviikkona, että ministeriössä on koottu iso esitys, jossa kaikki toimijat ovat mukana ja jossa syöttöliikenne ja aikataulutukset on nivottu yhteen. Paketti esiteltiin VR:lle perjantaina.

Jo keväällä linja-autoliikenteen kanssa tehtiin korvaavia suunnitelmia lakkautettaville junavuoroille, mutta lopulta ministeriö päätyi hankkimaan yhteydet VR:ltä velvoiteliikenteenä. Nyt ministeriöllä on ilmeisesti vastaava eri liikennemuotoja yhdistävä esitys tekeillä. Ministeriöstä ei kommentoitu keskeneräistä suunnitelmaa perjantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat