Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsi voi saada papilloomaviruksen jo synnytyksessä

Elimistö korjaa yleisen viruksen useimmiten itse, mutta pahimmillaan se voi aiheuttaa jopa syöpää.

Kotimaa
 
Ville Vaarne
Rio Gandara / HS
Vastasyntyneellä oli nelinkertainen riski saada suun HPV-tulehdus, mikäli napaverestä löytyi HPV:tä.
Vastasyntyneellä oli nelinkertainen riski saada suun HPV-tulehdus, mikäli napaverestä löytyi HPV:tä. Kuva: Rio Gandara / HS

Tuoreen suomalaisen väitöstutkimuksen mukaan lapsi voi saada papilloomaviruksen äidiltään jo raskauden aikana synnytyksen yhteydessä.

Erityisesti istukalla näyttää olevan tärkeä rooli viruksen siirtymisessä äidistä lapseen, kerrotaan Hanna-Mari Koskimaan väitöksessä, joka tarkastetaan Turun yliopistossa.

Papilloomaviruksen (HPV) tartunnoilla on yhä vahva sukupuolitaudin leima. Lasten limakalvojen HPV-tartuntoja on pidetty jopa seksuaaliseen hyväksikäyttöön viittaavina merkkeinä. Tuore tutkimustulos kuitenkin kumoaa näitä käsityksiä.

Papilloomaviruksen tartunnat ovat hyvin yleisiä ja useimmiten oireettomia. Virus aiheuttaa syyliä ja papilloomia. Useimmiten elimistö kykenee itse tunnistamaan ja korjaamaan viruksen aiheuttamat haitat.

Eri virustyyppejä tunnetaan useita. Joidenkin HPV-tyyppien tiedetään yhdessä muiden vaaratekijöiden kanssa aiheuttavan syöpää. Kohdunkaulan syöpä on parhaiten tunnettu HPV:n aiheuttama syöpä, mutta viruksen merkitys pään ja kaulan alueiden syöpien riskitekijänä kasvaa jatkuvasti.

HPV voi siirtyä äidistä lapseen joko istukan tai synnytyskanavan kautta. HPV:n löytyminen istukasta lisäsi lapsen suun HPV-tulehduksen riskiä kahdeksankertaisesti.

Vastasyntyneellä oli nelinkertainen riski saada suun HPV-tulehdus, mikäli napaverestä löytyi HPV:tä.

Koskimaa selvitti väitöskirjatutkimuksessaan HPV-tartuntojen yleisyyttä vastasyntyneillä ensimmäisten elinkuukausien aikana sekä niiden vaikutusta lapsen oman immuniteetin muodostumiseen.

Tutkimus on osa Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksen ja Tyksin naistentautien klinikan HUPA-seurantatutkimusta, jossa on vuodesta 1998 lähtien selvitetty suun ja sukuelinten alueen HPV-tulehduksen taudinkulkua, tartuntatapoja ja immuniteettia 329:ssä tutkimukseen osallistuneessa perheessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat