Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sienivuosi siirtyy kohti suppilovahverokautta

Kesän ja syksyn oivasta sienikaudesta huolimatta sienilajeja on metsissä nyt vähänlaisesti, sanoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkanen.

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen / HS
Suppilovahveroita löytyy metsistä pitkälle syksyyn, sillä ne selviävät pienistä yöpakkasistakin.
Suppilovahveroita löytyy metsistä pitkälle syksyyn, sillä ne selviävät pienistä yöpakkasistakin. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Sienikausi on siirtynyt kohti suppilovahverokautta, kun kuivat ja viileät säät ovat harventaneet metsänantimien kirjoa tavanomaisesta. Näin sanoo toiminnanjohtaja Simo Moisio Arktiset aromit ry:stä, joka pyrkii edistämään luonnontuotteiden, kuten sienten ja marjojen, talteenottoa ja käyttöä Suomessa.

Esimerkiksi herkkutatin kypsyminen on hiipunut eikä sen virkoaminen näytä todennäköiseltä.

”Kyllä varmasti sienessä kannattaa käydä, mutta luulisin, että aika niukasti tällä hetkellä sieniä tulee. Nyt alkaakin olla jo suppilovahverokausi”, Moisio sanoo.

”Suomalaiset voivat löytää muitakin kotitaloussieniä, mutta vähäisessä määrin – kuivuus ja kylmyys ovat tehneet tehtävänsä. Vielä kuukausi sitten oli ihanteellista, kun vettä tuli ja lämpöä riitti. Sitten tuli kylmyys ja kuivuus, mikä heijastui äkkiä sienirihmastoon.”

Ilmatieteen laitoksen mukaan syyskuu on ollut kuukauden ensi päivien jälkeen Etelä- ja Keski-Suomessa paikoin jopa poikkeuksellisen kuiva.

Moision tapaan myös Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkanen on pannut merkille sienien kaikkoamisen. Kylmät yöt kuitenkin vähentävät sienten kasvua enemmän kuin kuivuus, hän sanoo.

”Elokuussa ja syyskuun alkupuolella satoi aika tavalla – maassa on kyllä paljon vettä. Tässä vaiheessa ei voi oikein kuivuudesta puhua. Kyllä syksyä kohti sienien määrä vähenee joka tapauksessa, ja kylmät yöt vähentävät sienten kasvua kuin kuivuus konsanaan”, Jalkanen sanoo ja muistuttaa, että Etelä-Suomessakin on jo ollut paikoin yöpakkasia.

”Lajikirjo on silti varsin suppea, ja tietyt sieniryhmät puuttuvat – haperoita ja tatteja on ollut hyvin niukasti, vaikka heinäkuussa satoi paljon.”

Sieniä on kuitenkin yleisesti ollut kesän ja alkusyksyn aikana runsaasti. Hyvästä sienivuodesta alettiin puhua sen jälkeen, kun ensimmäiset herkkutatit ja kanttarellit havaittiin jo touko-kesäkuussa.

Sateinen mutta melko lämmin kesä oli sienikasvustoille hyväksi, ja vielä viime viikolla syyskuun satoa ennakoitiin melko normaaliksi.

”Sadossa on Etelä-Suomessa vaihtelevia eroja. Mutta nyt tiettyjen, keskeisten sienilajien aika on mennyt ohi – haperoilla ja tateilla heinä–elokuu oli se aika”, Jalkanen sanoo.

Suppilovahvero alkoi kypsyä poikkeuksellisesti jo elokuussa, mutta sen satoa on vielä vaikea arvioida. Sitä vaikuttaisi kuitenkin olevan metsissä runsaasti.

Suppilovahveroa esiintyy pitkälle syksyyn, sillä se selviää pienistä yöpakkasistakin. Etelä-Suomessa suppilovahveroa voi kerätä vielä joulukuussa, jos ei ole kovaa pakkasta ja lunta.

Torvimaista, pienehköä suppilovahveroa Arktisten aromien Simo Moisio neuvoo etsimään sammalpeitteisistä metsistä, etenkin kuusikoista. Aloittelijan voi aluksi kuitenkin olla hankala löytää sammaleen sisälle kätkeytyvää sientä.

Kaikkiaan sienestyskausi kestää jopa puoli vuotta, kun sienilajit kypsyvät eri aikoihin. Korvasienet voivat kypsyä jo toukokuussa, suppilovahvero yleensä vasta syys–lokakuussa.

Poimintakelpoisia ruokasieniä voi nousta metsiin jopa 360 miljoonaa kiloa, ja sienisadosta korjataan lopulta vain pieni osa. Poimittujen sienien määrä vaihtelee muutamasta miljoonasta kilosta 16 miljoonaan kiloon vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat