Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Te-toimisto jätti työttömän opiskelijan lapsineen puille paljaille – ”ei takuuvarmasti pahantahtoisuuttaan”, vastaa te-toimiston johtaja

”Te-toimiston asiantuntija ei takuuvarmasti vedä keneltäkään mattoa jalkojen alta pahantahtoisuuttaan”, Uudenmaan te-toimiston johtaja vastaa Helsingin Sanomissa esitettyyn mielipidekirjoitukseen.

Kotimaa
 

”Eihän Suomessa voi olla nollatuloinen, mutta sinä nyt olet!” Kelan virkailija kommentoi tähän tapaan työttömän yksinhuoltajan tilannetta perjantaina 23.9. julkaistun mielipidekirjoituksen mukaan.

Nimimerkki Lannistettu kertoi kirjoituksessa, kuinka te-toimisto jätti hänet puille paljaille epäämällä opiskeluun tarkoitetun tuen opintojen loppumetreillä. Tuki oli kirjoittajan ainoa tulo.

Nimimerkki oli saanut työ- ja elinkeinotoimistolta eli te-toimistolta tukea, joka mahdollistaa omaehtoisen opiskelun työttömyysetuutta menettämättä. Järjestely on mahdollinen kahden vuoden ajan, mutta kirjoituksensa mukaan opiskelija jäi yllättäen ilman tukea vasta yhden vuoden jälkeen.

”Sain kaikki jäljellä olevat kurssit suoritettua ja aloitin sairastelun ohessa valmistella gradua, joka vielä puuttui tutkinnostani”, nimimerkki kirjoittaa.

Hän sai yliopistolta jatkoa opinto-oikeuteensa ja haki te-toimiston tuelle jatkoa. Hakemus hylättiin.

”Nyt, kun opintoja olisi enää jäljellä noin neljä kuukautta, vedetään matto alta. Viime viikot olen myynyt tavaroitani saadakseni pienelle perheellemme ruokaa. Miksi eteenpäin pyrkiviä ihmisiä kyykytetään tällä tavoin?”

Uudenmaan Te-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen vakuuttaa, ettei te-toimisto hylkää tukia perusteetta.

”Te-toimiston asiantuntija ei takuuvarmasti vedä keneltäkään mattoa jalkojen alta pahantahtoisuuttaan”, Ukkonen kirjoittaa HS:lle lähettämässään vastauksessa. Yleensä tuen myöntämisen ehdot eivät vain täyty.

Ukkonen huomauttaa, että esimerkiksi tuen 24 kuukauden maksimikesto sisältää myös opiskelun loma-ajat.

”Jos opinnot jatkuvat tukiajan päättymisen jälkeen, opiskelija ei ole oikeutettu työttömyysturvaan, vaan hänet katsotaan päätoimiseksi opiskelijaksi. Myös opinnoissa pitää edetä vuoden aikana riittävästi, että tukea voidaan maksaa.”

Mielipidekirjoituksessaan aikuinen opiskelija kertoo opintojensa sujuneen hyvää vauhtia.

”Koska minulla on pieni lapsi, olin 41 opintopisteen suoritukseeni tyytyväinen”, hän kertoo.

Mielipidekirjoituksen mukaan nimimerkin opinnot ovat kyllä venyneet, mutta ne ovat venyneet aikaisemmin.

”On ollut pakko työskennellä, jotta perheen on saanut elätettyä. Siksi opintoni ovat venyneet”, hän sanoo.

Hän ei saa Kelalta opintotukea vaan päin vastoin palauttaa Kelalle takaisin liikaa maksettuja opintotukia korkoineen. Hän ei usko saavansa myöskään työpaikkaa, koska ei ole valmistunut.

”Opiskelen vaativalle alalle, jossa tarvitaan ammattimaista työvoimaa ja tehtävään on oltava pätevä.”

Lannistettu kertoo lukeneensa, ettei te-toimiston päätöksestä voi valittaa. Ukkonen lupaa kuitenkin tarkistaa kirjoittajan tilanteen ja perustelut, jos hänellä on hakemukseensa uutta, täydentävää tietoa.

Oikaisu 23.9. kello 22.15: Tekstissä mainitut te-keskukset muutettu te-toimistoiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat