Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syksy tuo mukanaan myyräkuumetta ja jänisruttoa

Myyräkantojen vahvistuminen lisää molempia tauteja ihmisissä. Sadat ovat jo sairastuneet.

Kotimaa
 
Kimmo Taskinen
Myyräkuumetta välittää vain punaruskea metsämyyrä.
Myyräkuumetta välittää vain punaruskea metsämyyrä. Kuva: Kimmo Taskinen
Fakta

Kuumetta ja muita oireita

  Sekä jänisrutto että myyräkuume alkavat kuumeella.

 Jänisrutossa nousee hyttysen pistokohtaan iholle iso punainen paukama. Tauti voi tarttua myös pölystä ja aiheuttaa silmän sidekalvon tulehduksen tai keuhkokuumeen.

 Myyräkuumeen oireita ovat kuumeen lisäksi pahoinvointi tai uneliaisuus sekä noin joka kolmannella näköhäiriöt. Taudista kertoo myös virtsan tulon loppuminen, sillä munuaisten toiminta heikkenee tilapäisesti.

 Myyräkuume paranee itsekseen, mutta lääkäriin kannattaa lähteä jo korkean kuumeen takia. Jänisrutto hoidetaan antibioottikuurilla.

Myyrien kautta ihmisiin tarttuvat sairaudet myyräkuume ja jänisrutto ovat alkaneet yleistyä syksyn myötä. Myyräkuume on sairastuttanut jo lähes tuhat ihmistä tänä vuonna, ja jänisruttoonkin on sairastunut yli 400, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoista.

Molemmat taudit esiintyvät aaltoillen, eli välillä on hiljaisempia ja välillä vilkkaampia vuosia. Jänisruton sai viime vuonna vain 15 ihmistä.

Syy on metsämyyrien kantojen vaihtelu. Taudit ovat niin sanottuja zoonooseja, eli ne tarttuvat ihmisiin eläimistä, tosin hieman eri reittiä:

Myyräkuumeen aiheuttaa myyrän jätöksissä oleva virus, joka siirtyy ihmiseen esimerkiksi liiterissä hengitetystä pölyhiukkasesta.

Jänisruton taas aiheuttaa bakteeri, joka lisääntyy myyrissä ja siirtyy niistä veteen. Siellä se tarttuu vedessä kehittyviin hyttysiin ja niiden pistosta ihmiseen, kuvailee THL:n tartuntatautilääkäri Sohvi Kinnula.

Tämä syksy on myyräsyksy Etelä- ja Itä-Suomessa. Luonnonvarakeskus ennusti jo alkukesästä, että kannat vahvistuvat huipputiheyteen syksyllä.

Syyskuun alussa Luonnonvarakeskus kertoi, että myyräkuumetta aiheuttava virus yleistyy metsämyyrissä syksyn tullen. Eniten myyriä on odotettavissa alkutalvella, marraskuulta tammikuulle ja Sisä-Suomessa todennäköisemmin kuin rannikolla.

Tilanne ei ole tällainen koko Suomessa, sillä Etelä-Pohjanmaalla, Suomenselällä ja Keski-Suomessa koettiin myyrähuippu jo kaksi vuotta sitten. Sittemmin myyräkanta romahti.

Niin kävi myös Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa, missä huippu oli viime vuonna.

Kannan huippu vaihtelee kolmen vuoden välein, ja se näkyy sairastumisia seuraavassa THL:n tilastossa. Sen mukaan jänisruton sai yli 800 ihmistä vuonna 2013 mutta seuraavana vuonna vain 10.

Myyräkuumetartuntoja oli viime vuonna vähemmän kuin edellisenä, mutta ensi vuoteen voi osua uusi huippu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat