Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Posti toi äitiyspakkauksen sijaan kullatun Raamatun, hansikkaat ja vitriinin – myös Postin asiakaspalvelu hämmentää: ”Paketeista tippuu niin paljon tavaraa”

Postissa katoaa vuosittain tuhansia kirjeitä. Kuljetettavaksi jätetyn postin määrä lasketaan sadoissa miljoonissa. Hävikki ei ole siis suuren suurta, mutta se suututtaa.

Kotimaa
 
Benjamin Suomela / HS
Postissa katoaa vuosittain tuhansia kirjeitä. Kuljetettavaksi jätetyn postin määrä lasketaan sadoissa miljoonissa. Myös paketteja ja niiden sisältöä katoaa.
Postissa katoaa vuosittain tuhansia kirjeitä. Kuljetettavaksi jätetyn postin määrä lasketaan sadoissa miljoonissa. Myös paketteja ja niiden sisältöä katoaa. Kuva: Benjamin Suomela / HS

Nuori nainen lähti hakemaan postista äitiyspakkausta. Konttorissa odotti laatikko, johon oli pakattu kullattu Raamattu, puuvillahansikkaat ja vitriini.

”Epäselväksi jäi, saiko Raamattu-keräilijä minun äitiyspakkaukseni omassa postissaan”, lukija kirjoittaa. Viesti on yksi kymmenistä, joita HS sai kysyttyään lukijoilta kokemuksia postin kadottamista lähetyksistä.

Tapaus ei ole aivan tuore, sillä Kela siirsi viime vuoden alussa äitiyspakkaukset Postilta Matkahuollon kuljetettaviksi.

Kadonneiden postien lisäksi monia lukijoita vaikuttaa kuumentavan Postin asiakaspalvelu. Esimerkiksi yhdessä viestissä kerrottiin lahjasta, josta posti toimitti perille pelkän paketin.

”Postin vastaus oli, että paketeista tippuu niin paljon tavaraa, ettei kukaan voi lähteä tiettyä esinettä etsimään.”

Postivirkailija vain pyöritteli silmiään”, luonnehtii toinen lukija, joka oli juuri saanut takaisin viikkoja aiemmin lähettämänsä ison kirjeen. Kirjeen sisältö oli kadonnut.

Keskustelu postin katoamisesta alkoi, kun HS:n mielipidesivulla julkaistiin torstaina kirjoitus Postissa kadonneesta kirjatusta kirjekuoresta, jonka sisällä oli 1 500 euroa seteleinä.

Postissa katoaa vuosittain tuhansia kirjeitä. Kuljetettavaksi jätetyn postin määrä lasketaan sadoissa miljoonissa. Hävikki ei ole siis suuren suurta, mutta se suututtaa.

Turhautuminen vaikuttaa olevan molemminpuolista: kuluttajat turhautuvat katoavaan postiin ja postin väki turhautuu toistuviin kyselyihin esimerkiksi rahalähetyksistä, joita postissa ei pitäisi edes lähettää.

Yksi perheenäiti kertoo, kuinka lapsen syntymäpäiväkortin kuori oli avattu ja kuoresta oli viety lahjaksi tarkoitettu seteli. Setelin katoamisen sijaan äiti huomautti Postille kirjesalaisuuden rikkomisesta.

Posti vastasi uskovansa, että kirje on todennäköisemmin avattu vasta sen jälkeen, kun se oli jätetty perheen lukitsemattomaan laatikkoon.

”Siis joku olisi juuri tuona heinäkuun päivänä tullut jakajan jälkeen postilaatikollemme rauhalliselle pientaloalueelle, löytänyt postin seasta valkoisen kirjekuoren, avannut sen taitavasti, ottanut setelin, sulkenut kuoren huolellisesti uudelleen ja pudottanut sen takaisin postilaatikkoon. Ja kaikki tämä omakotitalon ikkunan alla päivänä, jolloin talossa oltiin kotosalla”, nainen ihmettelee.

Kadonneista rahoista kertoo useampikin HS:lle tullut viesti.

Postin ohjeiden mukaan raha, arvopaperit tai muut arvoesineet tulee lähettää postivakuutettuna lähetyksenä, jolloin ne saavat erityisen turvakäsittelyn.

Kirjaamattoman kirjeen etenemistä posti ei voi edes seurata. Viime vuonna Suomessa lähetettiin postin kuljetettavaksi 836 miljoonaa tavallista kirjettä.

Postissa tiedetään kyllä, että lähetyksiä voidaan myös anastaa. Vuosittain lähetysten anastamisesta jää kiinni Postin 5–10 työntekijää.

”Kiinnijääminen johtaa aina työsuhteen päättämiseen ja rikosilmoitukseen”, sanoo HS:n haastattelema Postin riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Markku Rajamäki.

Osa postin katoamisista selittyy hänen mukaansa kirjelaatikkomurroilla.

Kullatun Raamatun tapauksen lisäksi lukijat kertoivat muitakin pakettimysteerejä.

Tuusulassa asuva lukija kertoo yllättyneensä saatuaan veljeltään Helsingistä postipaketin. Kummallakaan sisaruksista ei ollut mitään tekemistä lähetyksen kanssa. Alkuperäisten osoitetarrojen mukaan paketti oli lähetetty Saimaanharjulta Lahteen.

Verkkokauppaa pitävä lukija puolestaan kertoo, että kaupan lähettämiä paketteja on tänä vuonna kadonnut noin kaksikymmentä.

”Kukaan ei korvaa, ja kauppiaan pitää omasta taskusta maksaa uusi lähetys ja ostettu tuote”, verkkokauppias harmittelee.

Sairaalan epikriisi, 13 alkuperäistä kuvituskuvaa lastenkirjaan, kymmenen ihmisen henkilötiedot, kotiavain osoitetietoineen, hääkutsu, verotuspäätös tilinumeroineen, sähkö- ja vakuutuslaskuja ja yrityksen koko kirjanpito.

Pahan mielen lisäksi kadonneista posteista aiheutuu kuluttajille muun muassa tietoturvariskejä ja turhia perintämaksuja. Yksi lukija kertoo menettäneensä kahden kuukauden työttömyyspäivärahan, koska ei ollut saanut te-keskuksen lähettämää tietoa avoimesta työpaikasta.

Kirjeiden kuljetuksen lisäksi ongelmia näyttää lukijoiden mukaan olevan myös jakelussa. Ainakin kolmessa viestissä kerrotaan, kuinka postin jakelu katkesi kokonaan jopa viikoiksi.

Yhteen kotiin posti jäi jakamatta noin kuukauden ajan. Asian selvittämiseen meni kaksi viikkoa, kunnes perhe sai postinsa.

”Tässä nyt sitten kauhun sekaisin tuntein avataan kirjeitä, jotka ovat olleet hukassa ja jotka pikku hiljaa nyt löytävät perille. Maksumuistutuksia, laskuja joissa eräpäivä erääntynyt”, kirjoittaa kahdeksan vuotta samassa osoitteessa asunut nainen.

”Postin jakeluesimiehen kommentti oli, että ’mekin olemme vain ihmisiä’. Jakajalle oli tapahtunut virhe”, nainen kertoo.

Toisaalta yksi postitta jäänyt kertoo saaneensa kerran toistakymmentä ulkomaista aikakauslehteä – ”ilmeisesti kaikki Helsingin keskustan alueella kyseistä brittilehteä tilaavien kappaleet.”

Torstain ja perjantaipäivän aikana HS sai lukijoilta yli viisikymmentä viestiä postien katoamisesta. Posti vastasi Helsingin Sanomien katoavia kirjeitä koskeviin kysymyksiin torstaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat