Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp:n kannatus kivunnut lähelle keskustaa, Li Anderssonin vasemmistoliitolle tuoma piikki sulanut

Keskusta on edelleen suurin puolue ja hiukan kannatustaan parantanut kokoomus Sdp:n jälkeen kolmanneksi suosituin. Hallituspuolueiden kannatus on pudonnut eduskuntavaalien jälkeen 56,9 prosentista 49,3 prosenttiin.

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ja Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ja Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 TNS Gallup kysyi kansalaisten eduskuntavaalikannatusta 22. elokuuta ja 15. syyskuuta välisenä aikana.

 Tutkimusta varten haastateltiin 2  394 henkilöä.

 Puoluekannatusarvio on tehty yhdistämällä vastaukset viime eduskuntavaalien vaalitilastoihin.

 Virheprosentti on 2 kumpaankin suuntaan suurimpien puolueiden kohdalla.

 Tutkimus edustaa maamme äänestysikäistä väestöä poisluettuna Ahvenanmaa.

Sosiaalidemokraattien eduskuntavaalikannatus on kohentunut alkusyksystä niin, että puolue hengittää taas maan suosituimman puolueen keskustan niskassa.

Helsingin Sanomien TNS Gallupilla teettämän kannatustutkimuksen mukaan Sdp saisi 20,2 prosenttia äänistä, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt. Kannatus on 1,1 prosenttiyksikköä suurempi kuin kuukausi sitten.

Syyskuun kannatusmittauksessa suhteellisesti vielä suurempi muutos on tapahtunut vasemmistoliiton kannatuksessa, joka on nyt prosenttiyksikön pienempi kuin elokuussa. Kesällä kannatus oli selvässä kasvussa sen jälkeen, kun puolue valitsi uudeksi puheenjohtajakseen Li Anderssonin kesäkuussa.

Valinta ei ole miellyttänyt kaikkia puolueen teollisuus- ja ay-siiven kannattajia. Elokuussa Sdp:hen loikkasi Marko Varajärvi, joka oli vielä kesäkuun vaaleihin saakka vasemmistoliiton puoluesihteeri.

sanoi elokuussa, ettei puolueessa tahdo löytyä tilaa ydinvoimaa ja turkistarhausta kannattavalle raskaan teollisuuden ystävälle.

TNS Gallupin johtaja Sakari Nurmela sanoo, että puoluekannatus on kesän aikana pysynyt aika muuttumattomana, mutta vasemmistoliiton, sosiaalidemokraattien, perussuomalaisten ja vihreiden välillä on liikehdintää.

”Näyttää siltä, että Sdp on saanut vähän kannatusta vasemmistoliitolta. Tätä tukee myös ay-liikkeestä tullut kritiikki puheenjohtajavaihdoksen jälkeen”, Nurmela sanoo.

Muun muassa Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas on kritisoinut Anderssonia. ”Nuori puoluejohtaja ampuu sen sijaan kurapaukun esittäessään minimipalkkalakia”, Suokas kirjoitti blogissaan tiistaina.

Metalliliiton vasemmistoliittolainen liittosihteeri Turja Lehtonen jatkoi kritiikkiä torstaina. Hänen mukaansa vasemmistonkin pitäisi tunnustaa, että Suomen nykyjärjestelmä ei kaikin osin kannusta lähtemään töihin.

”Sdp on pystynyt tukkimaan vuodon perussuomalaisiin ja näyttää, että perussuomalaisista on lähtenyt kotiinpalaajia Sdp:hen”, Nurmela sanoo.

Vasemmistopuolueita lukuun ottamatta muutokset olivat elo-syyskuussa hyvin pieniä.

Keskusta on edelleen suurin puolue ja hiukan kannatustaan parantanut kokoomus Sdp:n jälkeen kolmanneksi suosituin. Hallituspuolueiden kannatus on pudonnut eduskuntavaalien jälkeen 56,9 prosentista 49,3 prosenttiin. Syynä on lähes yksinomaan perussuomalaisten kannatuksen romahdus 17,6 prosentista 9,6 prosenttiin.

Oppositiossa Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto ovat hyötyneet oppositiokaudesta, mutta kristillisdemokraatit ja ruotsalainen kansanpuolue eivät. Niiden kannatus on hivenen alempi kuin viime eduskuntavaaleissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat