Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Atkinsin dieetti vaikutti vakaviin lihassairauksiin

Helsingin yliopiston tutkimus piti keskeyttää alkuunsa, kun potilaat saivat lihaskipuja. Tulokset olivat silti myönteisiä.

Kotimaa
 
SEPPO SOLMELA
Atkinsin dieetti sisältää runsaasti rasvaa ja niukasti hiilihydraatteja.
Atkinsin dieetti sisältää runsaasti rasvaa ja niukasti hiilihydraatteja. Kuva: SEPPO SOLMELA

Suosittu Atkinsin dieetti voi vaikuttaa merkittävästi joidenkin parantumattomien lihassairauksien etenemiseen, ilmeni Helsingin yliopiston tutkimuksessa.

Tutkijat testasivat paljon rasvaa ja niukasti hiilihydraatteja sisältävän dieetin vaikutusta aikuisten lihassairauksiin, jotka johtuvat solujen mitokondrioiden toimintahäiriöistä. He havaitsivat, että dieetti hidasti merkittävästi sairauden etenemistä.

Toisaalta tutkimus osoitti myös sen, että Atkinsin dieetti voisi myös tuottaa lihasvaurion terveelle ihmiselle, jolla on piilevä mitokondriotauti.

”Hämmästyttävää oli joka tapauksessa se, miten nopeasti pelkkä ruokavalio muokkasi lihasta”, toteaa tutkimuksen vetäjä, professori Anu Wartiovaara.

Tutkimus julkaistiin EMBO Molecular Medicine -lehdessä.

Helsingin yliopiston molekyylineurologian tutkimusryhmä on jo parinkymmenen vuoden ajan selvittänyt solujen mitokondrioiden geenivirheitä. Mitokondriot ovat solujen energialaitos. Ne muuntavat ravinnon kemialliseksi energiaksi, jota solu käyttää.

Mitokondrioiden toiminnan häiriöt aiheuttavat monenlaisia eri kudoksiin vaikuttavia oireyhtymiä, kuten hermoston rappeumasairauksia, sydänsairauksia ja epilepsioita.

Mitokondriotauteihin kuuluu myös useita vaikeita lasten tauteja, joihin Atkinsin dieetti ei Wartiovaaran mukaan tehoa.

Tutkijat ovat jo aiemmin testanneet Atkinsin dieetin vaikutusta hiiriin Helsingin yliopistossa. He havaitsivat, että dieetti kohensi mitokondriosairauksia potevien hiirien tilaa tuntuvasti.

Tutkijat päättivät seuraavaksi tutkia dieetin vaikutusta ihmisiin. Kohteena oli viisi potilasta, joilla kaikilla oli samantyyppinen, geenivirheen aiheuttama lihassairaus. Kohderyhmään kuului viiden potilaan lisäksi kymmenen tervettä verrokkia.

Tutkijoiden yllätykseksi sairaiden potilaiden ensimmäinen reaktio ruokavalioon oli kipu.

”Jo muutaman päivän kuluttua dieetin aloittamisesta kaikkien potilaiden lihaksia alkoi särkeä. Tutkimuksissa alkoi näkyä lihasvaurion merkkejä. Päättelimme, että kaikkein sairaimmat lihassyyt olivat niin riippuvaisia sokerista, että ne eivät pystyneet olemaan ilman sitä. Päätimme lopettaa kokeen jo kahden viikon kuluttua sen alkamisesta.”

Myöhemmin tutkijat kuitenkin huomasivat, että lyhyellä dieetillä oli ollut myönteinen vaikutus. Kahden ja puolen vuoden kuluttua kaikkien potilaiden lihasvoima oli parantunut hieman.

Selitys on Wartiovaaran mukaan se, että kun sokerit lähestulkoon poistettiin ruokavaliosta, sairaimmat solut vahingoittuivat. Se puolestaan lisäsi toimivien solujen suhteellista määrää.

Vaikka lihakset eivät parantuneet kokonaan, dieetti stimuloi niiden uudistumista.

”Periaatteessa lyhyt Atkinsin dieetti ja sen aiheuttama vaurio voisivat siis vähentää sairaita lihassyitä aikuisilla.”

Tutkijat pohtivat nyt, voisiko Atkinsin dieetistä olla hyötyä mitokondriosairauksien hoidossa.

”Tulokset viittaavat tähän suuntaan. Tosin hoitoa voitaisiin käyttää vain tarkassa lääkärin seurannassa, koska dieetti aiheuttaa lihasvaurion”, Wartiovaara tähdentää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat