Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoren huumeiden käyttö tulee usein yllätyksenä vanhemmille – ”Joskus on vaikea erottaa, mikä on normaaliin murrosikään kuuluvaa ja mikä ei”

Tieto nuoren huumeiden käytöstä tulee usein sokkina vanhemmille. Kun salaisuus paljastuu, on satunnainen käyttö saattanut kuitenkin jatkua jo pitkään, jopa vuosia.

Kotimaa
 
Meri Liukkonen
Leif Rosas
Nuorten huumeiden käyttö alkaa tyypillisesti kannabiksesta.
Nuorten huumeiden käyttö alkaa tyypillisesti kannabiksesta. Kuva: Leif Rosas
Fakta

10 prosenttia kokeillut

 15–16-vuotiaiden suomalaisnuorten huumeidenkäytössä ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime vuosina.

 Vuonna 2015 ikäluokan pojista kymmenen ja tytöistä seitsemän prosenttia oli joskus elämänsä aikana kokeillut kannabista.

 Kolme prosenttia sekä tytöistä että pojista ilmoitti kokeilleensa jotain muuta huumetta kuin kannabista.

 Tiedot ilmenevät tuoreesta koululaistutkimuksesta, jossa selvitettiin nuorten päihteiden käyttöä.

Lähteet: THL, European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD)

Nuoret pystyvät salaamaan satunnaisen huumeiden käytön yllättävän pitkään, kertoo vastaava psykoterapeutti Katjaminna Hakasaari Irti Huumeista ry:stä. Hakasaari työskentelee yhdistyksen ylläpitämässä läheis- ja perhetyön keskuksessa, joka tarjoaa tukea perheille, joissa joku käyttää huumeita.

Helsingin Sanomat uutisoi lauantaina siitä, kuinka alaikäiset ovat ostaneet huumeita nettikaupoista ja kuinka heille on myös kaupattu huumeita julkisilla paikoilla Helsingissä.

Hakasaaren mukaan keskuksen puheluista 90 prosenttia tulee hätääntyneiltä vanhemmilta, jotka ovat hiljattain saaneet tietää lapsensa joko kokeilleen tai käyttävän huumeita. Yleisimmin puhelimeen tarttuu perheenäiti, joka on huolissaan 16–20-vuotiaasta pojastaan.

”Soittajia on kaikista sosiaaliluokista. On paljon ihmisiä, jotka ovat merkittävässäkin yhteiskunnallisessa asemassa. Mille tahansa perheelle voi käydä niin, että nuori kokeilee tai alkaa käyttää huumeita.”

Nuorimmat huumekokeilijat ovat olleet 12–13-vuotiaita, Hakasaari kertoo. Käyttö alkaa tyypillisesti kannabiksesta, joka on ylipäätään yleisin nuorten käyttämä huumausaine.

”Nykypäivänä bilehuumeet, kuten ekstaasi ja amfetamiini, ovat myös yleisiä, samaten kuin lääkkeiden väärinkäyttö tai yhteiskäyttö alkoholin kanssa.”

Tieto nuoren huumeiden käytöstä tulee usein sokkina vanhemmille. Kun salaisuus paljastuu, on satunnainen käyttö saattanut kuitenkin jatkua jo pitkään, jopa vuosia.

”Harva nuori heti ensimmäisenä myöntää, että kyse on huumeiden käytöstä. Se on tyypillisesti asia, jota piilotellaan. Aika harva meistä myöskään haluaa nähdä omassa elämässään tällaista asiaa, varsinkin jos nuorella on hyvä selitys”, Hakasaari sanoo.

Vanhemmille viesti kantautuukin usein perheen ulkopuolelta, kuten koulusta, poliisilta tai esimerkiksi toisilta vanhemmilta, joiden lapset kuuluvat samaan kaveripiiriin. Joskus nuori jää myös kiinni käyttäessään huumetta.

Epäilykset saattavat herätä myös muuten. Vanhemmilla voi olla syytä huoleen, jos nuoren käytös muuttuu. Nuori saattaa passivoitua ja eristäytyä tai olla esimerkiksi ärtyisä.

Kun päihteiden käyttö lisääntyy, on tavallista, että kaveripiiri vaihtuu ja kiinnostuksenkohteet muuttuvat. Aiemmin aktiivisesti harrastuksissa käynyt nuori saattaa alkaa pyöriä kaupungilla vanhemmille tuntemattomassa seurassa. Paino saattaa laskea ja ruokahalu muuttua.

”Kannattaa myös tarkkailla silmiä. Monesti jos on ollut käyttöä, vältellään katsekontaktia. Pupillit voivat olla laajentuneet, ja esimerkiksi kannabiksen käytön jälkeen silmät punoittavat.”

Kannabiksen imelä haju tarttuu herkästi vaatteisiin, ja jälkikäteen moni vanhempi muistaakin haistaneensa sen.

Aikuisen ei kuitenkaan kannata syyllistää itseään siitä, jos hän ei ole huomannut nuoren toiminnassa huolestuttavia merkkejä.

”Joskus on hirveän vaikea erottaa, mikä on normaaliin murrosikään kuuluvaa käyttäytymistä ja mikä ei”, Hakasaari toteaa.

Aikuinen voi Hakasaaren mukaan ottaa huolensa suoraan puheeksi nuoren kanssa. Apua ja neuvoja saa esimerkiksi ottamalla yhteyttä kouluterveydenhuoltoon, koulun kuraattoriin, terveysasemalle, A-klinikoiden nuorisoasemille, lastensuojeluun tai päihdealan järjestöihin.

Lapsille on myös hyvä jo ennaltaehkäisevästi kertoa huumeista ja siitä, että niihin todennäköisesti törmää jossain vaiheessa elämäänsä.

”Tilanteessa, kun ensi kerran käyttää, on usein sosiaalista painetta mukana. Ainetta tarjoaa usein joku tuttu tai kaveri. Kannattaa ohjeistaa nuorta, että tilanteessa voi kieltäytyä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat