Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bemari-rynnäkkövaunun uusi kuosi – Puolustusvoimat modernisoi vanhaa neuvostorautaa

BMP-2-rynnäkköpanssarivaunu modernisoitiin ja nyt sillä voi ajaa myös pimeässä.

Kotimaa
 
Neuvostorauta tuotiin nykyaikaan
Neuvostorauta tuotiin nykyaikaan
Varusmiehet pääsevät pian uudistetun bemarin puikkoihin. Sillä voi ajaa nyt myös täysin pimeässä. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Jukka Harju-

Hattula

Vanha neuvostoliittolainen rauta saa uutta tekniikkaa sisäänsä ja uuden ulkomuodon päällensä, kun noin sata vanhaa BMP-2-rynnäkköpanssarivaunua modernisoidaan Puolustusvoimien isossa hankkeessa. Ensimmäiset ovat olleet jo hetken valmiina ja sellaiset saa pian allensa tänä kesänä aloittanut varusmiesten saapumiserä Parolan Panssariprikaatissa.

Vanha bemari näyttää joistakin kulmista niin erilaiselta, ettei sitä ole heti edes tunnistaa vanhaksi neuvostolaitteeksi, joka on tullut tutuksi jo muinaisista Afganistanin sodan televisiopätkistä 80-luvulta. Se on ikään kuin pullistunut takaa ja pehmentynyt kauttaaltaan.

Pullistunut siksi että sen kyljet ja tornin takaosa ovat nyt varustelaatikoita täynnä ja pehmentynyt siksi että sitä ympäröi kauttaaltaan naamioverkko, armeijakielellä liikkuvan kohteen maastouttamisjärjestelmä. Jopa vaunun ylin osa vaijerileikkuri, uusi ominaisuus sekin, on verhoiltu verkolla.

Se on myös saanut isommista vaunuista tutut sahalaitaiset helmat telaketjujen päälle. Uusi Suomi-design tekee laitteesta aivan erilaisen: se melkein saa vaunun näyttämään isoveljeltään, raskaalta taistelupanssarivaunulta.

Näistä vaihtokuvista näet, miten vaunu on muuttunut ulkoa ja sisältä. Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Mutta isoin muutos on pieni putki tykin putken päällä.

”Lähtökohta oli se, että alkuperäinen, Neuvostoliitossa valmistettu BMP-2-vaunu oli pimeänäkötoiminnoiltaan tullut tiensä päähän. Pimeä teki sille tepposen ja sitä lähdettiin parantamaan. Siksi siihen tuli lämpökameraperusteinen tähtäin ja uutta valonvahvistintekniikkaa”, sanoo kapteeni Tomi Kalliosaari Panssarikoulusta.

Tämä tarkoittaa sitä, että vaunua voi nyt ajaa täysin pimeässä uuden näytön kautta, jossa näkyy ympäristö lämpökameran kuvaamana. Maastonmuodot, ihmiset ja lämpöä tuottavat ajoneuvot erottuvat toisistaan selvästi.

”Ajaja näkee nyt pimeässä ilman valonlähdettä eteen ja taakse. Se helpottaa pimeässä toimintaa merkittävästi”, Kalliosaari sanoo.

Reijo Hietanen
Ampujan paikalla on nyt myös lämpökameran näyttö.
Ampujan paikalla on nyt myös lämpökameran näyttö.

Samoin toimii tähtäin. Siinäkin erottuvat selvästi ihmiset ja esimerkiksi toiset vaunut. Vaunu on saanut sisäänsä paljon muutakin uutta elektroniikka ja uuden puhelulaitejärjestelmän.

Ison muutoksen näkee myös, kun vertaa vanhan vaunun ja uudistetun vaunun sisätiloja. Vanhassa varusteet olivat pitkin sisäseiniä ja lattioita, panssarijääkärit kasasivat telamiinat lattialle ja istuivat niiden vieressä. Nyt kaikki varusteet asetetaan ulkolaatikoihin, joilla suuri osa vaunun ulkopinnasta takapuolella on vuorattu. Sisäpuolelle mahtuu nyt paremmin, sillä myös sotilaiden varusteet vievät nykyisin enemmän tilaa. Sisällä voidaan nyt ladata esimerkiksi radioita.

”Ei tämä mitään ruudin keksimistä ole, mutta tällaista BMP-2-vaunua ei tule muualla maailmassa vastaan.”

Reijo Hietanen
Uudistettu vaunu pöllyttää Parolan kuivaa harjoitusmaastoa. Pöly nousee teloista, kun kääntää ja painaa kaasua samaan aikaan.
Uudistettu vaunu pöllyttää Parolan kuivaa harjoitusmaastoa. Pöly nousee teloista, kun kääntää ja painaa kaasua samaan aikaan.

Vaunu on edelleen vesistökäyttöinen eli uintikykyinen ja tämä ominaisuus haluttiin myös säilyttää. Siksi panssarointia ei voitu lisätä.

”Ulkokuoren naamioverkko ei ole mikä tahansa pressu”, Kalliosaari sanoo. Sen tarkoitus on vähentää vaunun lämpösäteilyä ja tehdä siitä maastossa ja varsinkin ilmasta vaikeammin havaittava.

”Lisäksi tätä voi aina täydentää vanhalla hyvällä havutuksella. Se toimii aina.”

Uudistuksen tarkoitus on pitää vaunut käyttökelpoisina 2030-luvulle. Muutostyöt tehdään puolustusvälineyritys Conlogissa Ylikiimingissä ja tammikuussa 2015 alkanut sopimus on hinnaltaan 35 miljoonaa euroa.

Itärautaa on yhä paljon käytössä

Nyt uudistetut BMP-2-rynnäkköpanssarivaunut eivät ole ainoita Neuvostoliitosta aikanaan ostettuja aseita tai muita sotavälineitä, jotka ovat edelleen täydessä käytössä.

Yhä useammin nykyisin taisteluvälineet ovat kotoisin länsimaista tai kotimaasta, mutta oheisessa listauksessa on esillä eräitä yhä käytössä olevia, NL-taustaisia aseita ja ajoneuvoja.

PKM-konekivääri 7,62. Ryhmän tulitukiase, käytössä jalkaväkijoukoilla.

Ilmatorjuntakonekivääri ITKK 12,7. Käytössä joukoilla ja ajoneuvoasenteisena.

Kenttäkanuuna 130 K 54. Hankittu Neuvostoliitosta 60-luvulla ja Saksasta 90-luvulla.

Kenttähaupitsi 122 H 63. Hankittu Neuvostoliitosta 1960-80-luvuilla ja 90-luvulla Saksasta.

Panssarihaupitsi 122 PSH 74. Hankittu Saksasta vuosina 1992 ja 1994.

Kuljetuspanssarivaunu MT-LB. Mekanisoitujen joukkojen työjuhta, ”Ällitälli”, ”Taistelusammakko”, useita versioita, hankittu Neuvostoliitosta 1988-90 ja Ruotsista 2011.

Panssariprikaatissa Parolannummella annetaan koulutusta lisäksi muun muassa näihin: Sergei-ilmatorjuntatykki, ZIL-maastokuorma-auto eri versioina, BMP-1-tulenjohtopanssarivaunu, siltapanssarivaunu BLG-60M2, pioneerien raivauspanssarivaunu T-55M.

Reijo Hietanen
Everstiluutnantti Janne Hakaniemi (vas) ja kapteeni Tomi Kalliosaari valmistautuvat ajoon uudella BMP-2-vaunulla.
Everstiluutnantti Janne Hakaniemi (vas) ja kapteeni Tomi Kalliosaari valmistautuvat ajoon uudella BMP-2-vaunulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat