Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jätä osa lehdistä maahan, hautaa omenat – asiantuntijat kertovat, kuinka puutarha kannattaa laittaa talvikuntoon

Muuten piha kannattaa valmistella talven tuloon.

Kotimaa
 
Tatu Lertola
Syksyisin puutarha kannattaa siistiä, huoltaa ja suojata talven varalta.
Syksyisin puutarha kannattaa siistiä, huoltaa ja suojata talven varalta. Kuva: Tatu Lertola

Vaikka päivät viilenevät ja lehdet kellastuvat, puutarhoissa tehdään yhä kasvukauden viimeisiä töitä.

Vielä ehtii tehdä esimerkiksi viimeisiä istutustöitä. Kukkasipuleita voi mainiosti istuttaa vielä tähän aikaan vuodesta. Maahan voi laittaa myös muitakin koriste- tai hyötykasveja.

Tutkimusassistentti Salla Leppäkoski Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksiköstä kehottaa jättämään kylmälle arkojen kasvien istutukset kevääseen.

”Istuttaa voi Suomessa hyvin talvehtivia kasveja kuten marjapensaita. Mitä myöhempään istuttamisen jättää sitä suuremmalla todennäköisyydellä tulee talvivaurioita. Kasvin pitäisi ehtiä juurtua maahan ennen maan jäätymistä”, Leppäkoski sanoo.

Syksyllä maa on yleensä kosteampaa kuin keväällä eivätkä kuumuus ja auringonpaahde rasita kasveja. Nyt syksy on kuitenkin ollut kuiva, joten syysistutuksia kannattaa myös kastella.

Syksyisin puutarha kannattaa siistiä, huoltaa ja suojata talven varalta.

”Jos ei ole vielä leikannut mansikan rönsyjä, ne voisi leikata. Perennapenkit kannattaa kitkeä kuntoon. Se vähentää aina ensi kevään töitä ja rikkakasvien määrää”, sanoo puutarha- ja erikoiskasvituotantoasiantuntija Marja Kallela Pro Agria Etelä-Suomesta.

Kasvimaan voi kääntää syksyllä tai keväällä. Leppäkosken mukaan savi ja hiesupitoiset maalajit kannattaa kääntää syksyllä, sillä talven pakkasjakso edistää mururakenteen syntymistä.

”Hiekkapitoista ja multavampaa maata ei ole tarvetta kääntää tässä vaiheessa, sillä se voi aiheuttaa jopa ravinteiden häviämistä”, hän sanoo.

Haravointikin jakaa puutarhaihmisten mielipiteitä. Leppäkoski haravoisi kevyesti osan lehdistä, etenkin paljon lehtimassaa tuottavien vaahteroiden alta, jotta ne eivät jää lumen alle matoksi.

”Loput voi ajaa ruohonleikkurilla silpuksi. On madoille ruokaa ja maaperän mikrobit tykkäävät, kun niillä on materiaalia mitä ne voivat hajottaa”, hän sanoo.

Kallela muistuttaa keräämään muumiotaudin vaivaamat omenat ja lehdet pois pihasta. Jos omenoita on paljon, ne voi viedä kaatopaikalle tai kaivaa maahan. Lämpökompostoriin niitä ei kannata laittaa liian isoa määrää kerralla. Jos niitä laittaa liikaa, kompostori ei toimi hyvin.

Muumiotaudin vaivaamat lehdet hän neuvoo laittamaan lämpökompostoriin tai kaivamaan maahan, jotta keväällä niistä ei irtoa itiöitä saastuttamaan uusia lehtiä.

Hedelmäpuut kannattaa syksyllä suojata myyriltä ja jäniksiltä. Jos syksyllä istuttaa omenapuun, suojaverkkoa kannattaa samalla laittaa istutuskuopan reunoille myös maan sisään juuria suojaamaan.

”Joskus näkee, että myyrät ovat syöneet kaikki omenapuunjuuret niin, että vain keppi jää pystyyn. Sellainen vaara on, jos peltomyyriä on paljon”, Kallela sanoo.

Hiljattain istutettuja ikivihreitä kasveja kuten tuijia ja alppiruusuja voi suojata talvelta. Se kannattaa tehdä vähän myöhemmin pakkasten tultua loka–marraskuussa.

Syyslannoituksen aika alkaa olla jo ohi, sillä kasvukausi on jo lopuillaan. Kasvit eivät välttämättä ehdi enää hyötyä lannoitteesta. Kallelan mukaan fosforikaliumlannoitetta voi toki vielä antaa etenkin, jos syksy jatkuu pitkään lauhana. Kalkitusta voi tehdä milloin tahansa.

Syksy ei ole varsinaista kasvien leikkausaikaa, koska kasvitaudit saattavat iskeä helposti. Yhä voi leikata mansikanrönsyt. Myös orapihlaja-aitojen leikkauksia voi tehdä lämpimänä syksynä vielä näinkin myöhään.

Oikaisu 26.9. kello 9.10: Uutisessa mainittiin virheellisesti Hämeenlinnan ammattikorkeakoulu. Kyseessä on Hämeen ammattikorkeakoulu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat