Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sitra: Helsingin ja Tampereen välisellä alueella on aivan liikaa apteekkeja

Tuore selvitys paljastaa, miten pirstaleinen sote-palvelujen verkosto on Uudellamaalla.

Kotimaa
 
Fakta

Ainutlaatuinen selvitys

 Oulun yliopiston maantieteen laitoksen ja Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahaston selvitykseen on kerätty ensimmäistä kertaa koko Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalvelujen palveluverkko.

 Mukana ovat sekä julkiset että yksityiset toimipisteet, joita on yhteensä lähes 1 800.

  Myöhemmin syksyllä samanlainen selvitys valmistuu muista maakunnista.

Uudellamaalla sosiaali- ja terveyspalvelujen verkosto sisältää aivan liikaa toimipisteitä, ne ovat hyvin hajallaan eivätkä vastaa tämän päivän asiakkaiden tarpeisiin, päättelevät sote-verkkoon perehtyneet tutkijat. Kun paljon rahaa on kiinni rakennuksissa, se jarruttaa palvelujen uudistamista ja uusien digitaalisten toimintamallien käyttöönottoa. Tämä voi lopulta rapauttaa palvelut.

Sote verkkoa selvittivät Oulun yliopiston maantieteen laitos ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Esimerkiksi Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa on yhteensä 44 terveysasemaa ja 98 apteekkia. Uudellamaalla terveysasemia on yhteensä 85 ja apteekkeja 156.

”Ei tänne ainakaan lisää seiniä tarvita. Terveysasemia on kokonaisuuden kannalta liian tiheässä, ja apteekkeja on Helsingin keskustassa melkein joka korttelissa”, Sitran johtaja Antti Kivelä sanoo.

”Selvitys osoittaa kuinka pirstaleinen ja osittain päällekkäinen sote-palvelujen verkosto on. Sote-uudistus tarjoaa mahdollisuuden parantaa palveluja asiakkaiden näkökulmasta ja ottaa käyttöön uusia toimintamalleja. Tämä ei kuitenkaan onnistu, jos pidetään kiinni nykyisistä palveluverkon rakenteista”, johtava asiantuntija Lea Konttinen Sitrasta sanoo.

Harvemmin asutuilla alueilla Itä- ja Pohjois-Suomessa palveluverkosto on jo nyt asukaslukuun suhteutettuna harva, eikä siellä ole juuri karsittavaa. Siellä palveluja voisi täydentää uudenlaisilla, liikkuvilla palveluilla.

Palveluverkon karsimisen paineet kohdistuvat siten erityisesti tiheästi asutuille alueille kuten pääkaupunkiseudulle.

”Kaupungeissa asuu myös nuorempia ja koulutetumpia ihmisiä, jotka ovat valmiimpia ottamaan käyttöön esimerkiksi mobiilipalveluja”, Kivelä muistuttaa.

Osa kunnista on jo alkanutkin karsia sote-rakennuksiaan. Esimerkiksi Helsinki on jo aloittanut palvelujen keskittämisen suurempiin hyvinvointikeskuksiin, joissa saman katon alta saa vastedes monipuolisesti erilaisia sosiaali- ja terveyspalveluja.

Selvitys osoittaa, että jokainen kunta on kehittänyt palveluverkkoaan ihan omalla tavallaan. ”Esimerkiksi Porvoossa on kehitetty vanhusten hoidossa sekä avopalveluita että laitospalveluita. Kustannukset ovat suuremmat kuin monessa muussa kunnassa, mutta palvelujen saatavuudessa ei ole merkittäviä eroja”, Konttinen sanoo.

Tuleville maakunnille tuleekin iso haaste siitä, miten ne onnistuvat rakentamaan hyvin toimivan ja yhtäläisen palveluverkon koko maakuntaan.

”Sote-uudistuksessa ei ole tähän asti kiinnitetty riittävästi huomiota siihen, millaista osaamista maakunnissa lopulta on tämän tehtävän hoitamiseen. Palveluntuottajathan ovat jo olemassa, ja he ovat kärkkäästi ajamassa omia etujaan. Maakuntien päättäjiä ei vielä ole, mutta he lopulta ratkaisevat, miten tämä yhteiskunta toimii”, Antti Kivelä sanoo.

Sitran keväällä julkaiseman palveluverkkoselvityksen mukaan jopa noin puolet nykyisistä terveysasemista voitaisiin lakkauttaa vuoteen 2025 mennessä ilman, että palvelujen saavutettavuus juurikaan kärsisi.

Noin 90 prosenttia väestöstä asuu nyt kymmenen kilometrin säteellä terveysasemasta. Jos terveysasemia karsittaisiin ja samalla satsattaisiin uudenlaisiin palvelumuotoihin, väestöstä 85 prosenttia asuisi edelleen kymmenen kilometrin säteellä terveysasemasta.

Sitran selvitysten mukaan apteekkeja on aivan liikaa koko Helsingin ja Tampereen välisellä alueella. Esimerkiksi Vantaan Tikkurilassa on kolme apteekkia saman kadun varrella.

”Digitalisaatio voisi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei asiakkaan tarvitse lähteä hakemaan lääkkeitään apteekista. Miksei lääkereseptiä kirjoitettaessa voisi kysyä, toimitetaanko lääkkeet postin välityksellä suoraan kotiin?” Kivelä sanoo.

Sitran ja Oulun yliopiston aiemman selvityksen mukaan 82 prosenttia Suomen väestöstä asuu kolmen kilometrin säteellä apteekista. Apteekkien määrää voisi vähentää neljänneksellä vuoteen 2025 mennessä ilman että palvelujen saatavuus yhtään heikkenisi, jos huomioidaan ennusteet väestön keskittymisestä ja hyödynnetään digitalisaation tarjoamia uusia palvelumuotoja.

Jos apteekkien määrää vähennettäisiin puolella, kolmen kilometrin säteellä apteekista asuisi vuonna 2025 edelleen 73 prosenttia väestöstä.

Laskelmat perustuvat väestöennusteeseen, jonka mukaan seuraavien 10–25 vuoden aikana väestö vähenee erityisesti itäisen Suomen kunnissa suuria kaupunkeja ja niiden ympäryskuntia lukuun ottamatta. Eniten väestö vähenee ennusteen mukaan Kainuun ja Etelä-Savon maakunnissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat