Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun Lapin poroilta loppuu ruoka, niin poromiesten on suunnattava etelään hakemaan jäkälää

Jäkäliköiden kuluminen pakottaa poromiehet hakemaan jäkälää Oulun korkeudelta

Kotimaa
 
Heikki Sarviaho
Poromiehet Jouni Savukoski, Urpo Matero ja Jari Kallunki
Poromiehet Jouni Savukoski, Urpo Matero ja Jari Kallunki Kuva: Heikki Sarviaho

Oulu

Jokasyksyinen jäkäläralli Oulun korkeudelta Lappiin on taas alkanut. Syksy on parasta nostoaikaa. Poromiehet rahtaavat autoilla suuria määriä jäkälää Lappiin koska porojen pääravinto on vähentynyt ylilaidunnuksen vuoksi.

Kemin-Sompion paliskunnan poromiehet Jouni Savukoski ja Urpo Matero Savukoskelta sullovat kangasmetsässä jäkälää muovisäkkeihin Hailuodossa. Apuna on oululainen sukulaismies Jari Kallunki.

Miehet nostavat jäkälää käsin laikuittain.

”Sillä tavalla nostaen jäkälikkö elpyy vähitellen, mutta siihen kuluu kymmeniä vuosia, Lapissa jopa 60 vuotta. Jäkälää on Hailuodossa nostettu koristejäkäläksi haudoille ja viety Keski-Eurooppaan vuosikymmenet”, kertoo yli-intendentti Henry Väre Helsingin yliopistosta.

Poromiehet sullovat jäkäläsäkkejä pakettiautoon. He maksavat jäkälästä korvauksen maanomistajalle.

”Eilen ajettiin jo yksi autolasti jäkälää pohjoiseen. Tänään ajamme toisen. Matkaa on kotiin noin 450 kilometriä”, Savukoski kertoo.

Hailuodon lisäksi jäkälää rahdataan porojen ruoaksi Oulujärven ympäristöstä, Utajärven Rokualta ja Muhokselta, jossa on runsaasti jäkälän peittämiä kangasmetsiä. Jäkälä ei kasva savimaalla. Jäkälää on joinakin vuosina haettu myös Kalajoelta saakka.

Lisäksi jäkälää on tuotu itärajan takaa Venäjältä Inarin korkeudelta, jossa ei harjoiteta poronhoitoa.

”Tällä hetkellä 1 600 säkin jäkäläerä on juuttunut Rajajoosepin tulliin Venäjän rajamuodollisuuksien vuoksi. Viime vuonna toimme jo sadan säkin koe-erän. Venäjän puolella on runsaasti hyviä jäkäliköitä”, kertoo vuotsolainen poromies Jari Pulska.

Poron täytyy Pulskan mukaan saada luontaista ravintoa myös talvella. Pelkkä rehu ja heinä ovat liian valkuaispitoisia, ja poro joutuu syömään janoonsa turhaan lunta.

Porojen tarharuokintaa tehdään jo lähes kaikissa paliskunnissa, koska poroille ei ole tarpeeksi jäkälää ja puiden luppoa, jotta poro selviäisi talven yli.

”Poroille syötetään jo noin 45 miljoonaa kiloa rehuja vuodessa. Sillä rehumäärällä Suomen noin 200 000 poroa elää neljä kuukautta. Rehuja ei ostettaisi jos luonnossa riittäisi syötävää”, kertoo Luken eläkkeelle jäänyt porotutkija Mauri Nieminen.

”Rehuja ostavat jo tunturipaliskunnatkin. Viime talvena Käsivarren poromiehet vetivät kelkoilla kilometrien pituisia rehuvanoja tunturiin. Suomen 53 paliskunnasta vain viisi paliskuntaa on sellaisia, joissa ei ole tarharuokintaa”, Nieminen sanoo.

”Itse olen vähentänyt tarharuokintaa, koska rehujen syöttäminen on kallista. Otan tarhaan vain sellaisia vasoja ja aikuisia poroja, joilla on vaikeuksia selvitä talven yli. Niiden syöttämiseen käytän Hailuodon jäkälää”, Savukoski kertoo.

”Meilläkin ovat jäkäliköt kuluneet, mutta itärajalla ja UK-puistossa on vielä hyviä luonnonlaitumia, mutta sielläkään ei ole Hailuodon kaltaisia koskemattomia jäkäliköitä”, Matero sanoo. Kemin-Sompio on Suomen suurin poropaliskunta.

Heikki Sarviaho
Urpo Matero tietää mitä porot syövät.
Urpo Matero tietää mitä porot syövät.

Maa- ja metsätalousministeriöllä ei ole ollut Niemisen mukaan rohkeutta laskea suurinta sallittua porolukua.

”Porolukuun ei nyt puututa. Sitä seurataan kymmenen vuoden välein ja seuraava rajapyykki on vuonna 2020”, kertoo Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila.

Paliskuntien suurin yhteenlaskettu poromäärä saa olla 203 700. Se on sama kuin edellisellä kymmenvuotiskaudella.

Laidunkierron tehostaminen on tehokkain ja nopein tapa elvyttää jäkäliköitä, sanoo erikoistutkija Jouko Kumpula Luken Kaamasen tutkimusasemalta.

”Poroluvun alentaminen on hitaampi keino ja karjaa vähentäville paliskunnille pitäisi maksaa tukea toimeentulon turvaamiseksi”, Kumpula lisää.

Hän on mukana pohjoismaisessa tutkimuksessa, jossa kehitetään bioekonomista mallia kestävän poronhoidon järjestämiseksi.

Lisäksi tutkijat selvittävät 625 koealan avulla laidunten kuluneisuutta. Tuloksen valmistuvat vuonna 2018. Koealat sijaitsevat 20 pohjoisimmassa paliskunnassa.

Tutkija: Ylilaidunnus uhka tunturiluonnolle

Porojen ylilaidunnus uhkaa tunturikoivikon esiintymistä ja samalla rikkokantaa, sanoo Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologisen aseman johtaja Antero Järvinen.

Kilpijärvellä Saana alarinteen koivikkolehto on Järvisen mukaan kuolemassa tunturimittarituhojen jäljiltä. Uutta koivikkoa ei ole kasvamassa koska porot syövät koivujen taimet. Näin koko tunturiluonto muuttuu karummaksi.

Erityisen sydämistynyt Järvinen on vuonna 1991 perustetun Mallan kasvikoealaverkon tuhoutumisesta. Ilmastonmuutoksen vaikutusta tutkittiin sinirikon levinneisyydellä. Tutkimus keskeytettiin, koska porot söivät Mallalta kaikki sinirikot. Se oli osa kansainvälistä tutkimusta, koska sinirikko kasvaa myös Kanadan pohjoisosissa ja Alaskassa.

Poromiehet vastustivat kokeita suojaavan neljän kilometrin pituisen aidan rakentamisen Mallalle. Poromiehet pelkäsivät aidan estävän riekkojen liikkumista. Silti Lapissa on tuhansia kilometrejä poroaitoja.

Bernt Johansen / MVphotos
Raja-aidan vasemmalla puolella Norjassa jäkälää riittää, Suomen puolella on paljasta.
Raja-aidan vasemmalla puolella Norjassa jäkälää riittää, Suomen puolella on paljasta.
BERNT JOHANSEN / NORUT
Satelliittikuvasta näkyy, kuinka Norjan puolella (etualalla) on paljon jäkälää, kun Suomen puolella se on hävinnyt.
Satelliittikuvasta näkyy, kuinka Norjan puolella (etualalla) on paljon jäkälää, kun Suomen puolella se on hävinnyt.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat