Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pätevä vai sopiva – muuttuuko poliittinen virkanimityskulttuuri vihdoin?

Pääministeri Juha Sipilän linjaus ”sulle mulle” -nimityskulttuurin loppumisesta vaikuttaa lähiviikkojen neljään huippuvirkanimitykseen, vaikka vain yhdestä päättää hallitus

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilä
Pääministeri Juha Sipilä Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) vaati ennen viime eduskuntavaaleja, että poliittisista virkanimityksistä on luovuttava.

”Poliittisen ’sulle mulle’ -nimityskulttuurin aika on kerta kaikkiaan ohi”, keskustan puheenjohtaja Sipilä linjasi Ylelle.

Lähiaikoina pääministerin kantaa testataan neljän huippuviran nimityksissä, joista vain opetushallituksen pääjohtaja on hallituksen käsissä.

Sen sijaan presidentti Sauli Niinistö päättää Kelan pääjohtajasta Kelan valtuutettujen yleiskokouksen ehdotuksen perusteella. Kahdesta Suomen Pankin johtokunnan jäsenestä päättää puolestaan pankkivaltuusto. Molemmat elimet ovat eduskunnan alaisia.

Vaikka nimitykset olisivat kuinka poliittisia, Juha Sipilän linjaus on merkittävä. Hän on asettanut poliittisen uskottavuutensa osin sen takuuksi, että virkoihin täytyy valita pätevin.

Se tarkoittaa sitä, että jokainen poikkeama täytyy julkisuudessa pystyä perustelemaan.

Kaikissa neljässä huippuvirassa valitsijoiden tulee päättää, valitaanko tehtävään pätevin vai sopivin.

Aina kun päädytään sopivimpaan, kyseessä on jossain määrin poliittinen ratkaisu.

Sopivuutta mietittäessä kysymykseen tulevat yleensä valitsijoiden mielestä sopiva puoluekanta, ”poliittinen osaaminen” tai sukupuoli.

Puoluekannalla pelaamista pidetään noloimpana, vaikka puolueet pitävät mielellään kiinni eri hallinnonalojen läänityksistään, tai ainakin käyvät niillä kauppaa.

Poliittinen osaaminen on harmaampaa aluetta.

Poliittisen päätöksenteon tuntemusta tarvitaan hallinnossa, mutta sen vertaaminen asiaosaamiseen on osin vaikeasti perusteltavissa – poliittista osaamista verrataan siihen osaamiseen, mitä varten ihminen tehtävään muuten palkattaisiin, ja poliittisen osaamisen katsotaan korvaavan nämä jonkun toisen asiantuntijan paremmat kyvyt.

Sukupuolivaatimus taas tarkoittaa useimmiten sitä, että valinnassa tulisi suosia naisia.

Opetushallituksen pääjohtaja pyritään nimittämään jo hallituksessa jo syyskuussa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) esityksestä.

Pääjohtajan on määrä aloittaa jo lokakuun alussa ensin opetus- ja kulttuuriministeriössä, valmiina organisoimaan uutta virastoa.

Koulutusasioihin perehtynyt Helsingin Sanomien toimittaja Marjukka Liiten arvioi (HS 16.9) että, vaikka pääministeri Sipilä on vakuuttanut, että poliittisten virkanimitysten aika on ohi, olisi yllättävää, jos OPH:n pääjohtajaksi nimitettäisiin muu kuin esittelijän puoluetoveri.

”Syitä on kolme: virkaan päteviä kokoomusehdokkaita on nyt tarjolla, eivätkä muut ministerit yleensä puutu nimityksiin eikä hallituskumppaneilla omia ehdokkaita edes ole”, Liiten kirjoitti.

Vaikka kokoomuksen hallitusryhmän valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen on vahvoilla ennakkoveikkailuissa, valituksi voi yhtä hyvin tulla vaikka opettaja ja Harvardin yliopiston vieraileva professori Pasi Sahlberg.

Kelan pääjohtajahaussa HS ehti jo kertoa keskustalähteisiin nojaten, että Kelan seuraavaksi pääjohtajaksi nousee Väestöliiton hallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula.

Yhtenä perusteluna oli tuolloin se, että Kelassa on ollut keskustalainen puheenjohtaja yhtäjaksoisesti 62 vuotta.

Aula ilmoitti samantien, ettei hae tehtävää. ”Poliittisista virkanimityksistä tulee luopua”, hän sanoi Juha Sipilän linjauksiin yhtyen.

Kelan valtuutettujen puheenjohtaja Sari Sarkomaa (kok) on myös linjannut, että Kelan pääjohtajan paikkaa ei täytetä poliittisin perustein.

Ehkä mielenkiintoisimmat virkanimitykset nähdään lokakuun 14. päivänä, kun pankkivaltuuskunta päättää valitsemistaan kahdesta ehdokkaasta.

Virat tulivat hakuun, kun kolmijäsenisen johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkaraisen kolmas viisivuotiskausi päättyy ja pankinjohtaja Seppo Honkapohja jää eläkkeelle.

Hakijoita oli 19, joista haastatteluihin kutsuttiin kymmenkunta. Haussa haettiin kahta osaajaa, talous- ja rahapolitiikan ja toisaalta rahoitusmarkkinoiden ja pankkitoiminnan taitajaa. Osa hakijoita haki molempia paikkoja.

”Kyllä tietysti CV:llä on erittäin suuri merkitys ja sitä tarkentavilla kysymyksillä, sillä miten hakija on kartuttanut osaamistaan”, pankkivaltuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) kertoo pankkivaltuuston valintaperusteista.

Vanhasen mukaan valintaprosessissa lähdetään aina haetun osaamisprofiilin tarpeesta, ”mutta aina jää jonkin verran tilaa henkilön yleisemmälle soveltavuudelle”. ”Ei voi pelkällä raksi ruutuun -menetelmällä valita.”

Sukupuolella on Vanhasen mukaan merkitystä silloin kun hakijat ovat ”muutoin hyvin tasavertaisia”.

Tällöin tulee Vanhasen mukaan tasa-arvolain mukaisesti tulee ottaa huomioon, että kollegiossa olisi hyvä olla sekä miehiä että naisia.

Nimensä julkisuuteen antaneiden hakijoiden joukossa on kaksi naista, Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Marja Nykänen ja Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes.

Kolmijäsenisen johtokunnan nimitysprosessin merkitystä lisää se, että Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikasen toinen ja viimeinen toimikausi loppuu kesällä 2018.

Jos entinen EU:n komissaari (2004–2014), elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) valitaan nyt johtokunnan jäseneksi, kilpailee hän Liikasen seuraajan paikasta vahvasti nyt varapuheenjohtajana toimivan Pentti Hakkaraisen kanssa, keskustan avainhenkilöt arvioivat.

Edellyttäen, että molemmat tuolloin hakisivat pääjohtajan virkaa.

Olli Rehnin tullessa valituksi johtokunnan jäseneksi keskusta valitsee uuden elinkeinoministerin. Keskustan presidenttiehdokkaaksi valittu Vanhanen sanoo, että hänen valintansa ministeriksi ei tuolloin voi tulla kysymykseen.

”Ei missään tapauksessa. En aio mihinkään tuolileikkiin todellakaan osallistua”, Vanhanen sanoo ja vetoaa asemaansa pankkivaltuuston puheenjohtajana.

Sekin on yksi merkki siitä, että nimityspäätökset halutaan tehdä nykyään niin, että jääviysepäilyjä ei olisi, eikä puheita poliittisesta koplauksesta nousisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat