Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö Nato-johtajan yhteistyökommenteista: Suomen puolustusta ei voi laskea kohteliaiden puheiden varaan

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mielestä on luonnollista, että Naton varapääsihteeri Alexander Vershbow haluaa kommentoida Suomen pitkään jatkunutta Nato-yhteistyötä myönteiseen sävyyn.

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Puolustusministeri Jussi Niinistö.
Puolustusministeri Jussi Niinistö. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mielestä on luonnollista, että puolustusliitto Naton yhdysvaltalainen varapääsihteeri Alexander Vershbow halusi kommentoida Suomen pitkään jatkunutta Nato-yhteistyötä myönteiseen sävyyn.

Lännen Medialle annettua lausuntoa, jonka mukaan Suomi voisi saada kriisitilanteessa Natolta apua, ei pidä kuitenkaan ottaa kovin vakavasti.

”On syytä tehdä selvä ero viidennen artiklan turvatakuiden ja neljännen artiklan mukaisten konsultaatioiden välillä. Vain Nato-jäsenet voivat saada turvatakuut. Suomen kansallista puolustusta ei voi laskea tällaisten lausuntojen varaan”, Niinistö sanoo HS:lle.

Vershbow arvioi Lännen Median haastattelussa, että Suomi saisi Natolta apua, jos Itämerellä puhkeaisi Suomea ja alueen Nato-maita koskettava kriisi.

”Nato saattaisi päättää vastata kriisiin sekä suojelemalla liittolaisia että auttamalla läheistä kumppania. Päätös perustuisi olosuhteisiin, ja kuten kaikkeen Natossa, siihen vaadittaisiin konsensusta”, Vershbow sanoi haastattelussa.

”Olemme kehittäneet niin läheisen suhteen, että olen varma siitä, että liittolaiset olisivat halukkaita auttamaan Suomea jollain tavalla”, hän jatkoi.

Niinistön mielestä lausunto on ennen kaikkea kohteliasta retoriikkaa.

”Kriisitilanteissa kauniit puheet ja liittosopimukset voivat osoittautua tyhjiksi kirjaimiksi. Historian valossa voin todeta, että Suomi kyllä saa apua, jos siitä on hyötyä avunantajalle. Kriisitilanteissa voimapolitiikka ottaa vallan”, Niinistö sanoo.

Hän arvelee, että Vershbown lausuntojen taustalla on kohteliaisuus ja halu kiittää pitkäaikaista kumppania.

”Suomi on ollut Naton rauhankumppani yli 20 vuotta ja olemme olleet kriisinhallintaoperaatioissa mukana. Nykyään olemme niin sanottu kehittyneempi kumppanimaa. Hän on varmaankin halunnut kommentoida Suomea positiivisessa hengessä”, Niinistö sanoo.

Niinistö ei itse tavannut Vershbowta tämän Suomen-vierailulla ulkomaanmatkan takia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat