Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen melkein romuttama aikuiskoulutustuki käy nyt kaupaksi – tarkista laskurilla, kuinka paljon tukea saisit

Hallitus oli vähällä romuttaa suositun tuen säästöjen takia. Työmarkkinajärjestöt tulivat hätiin, mutta ensi vuonna tuen kesto ja määrä supistuvat hieman.

Kotimaa
 
Akseli Valmunen / HS
Yrityksen asiakaspalvelussa kymmenkunta vuotta työskennellyt Gesina Sundström, 32, opiskelee opintovapaalla Stadin ammattiopistossa valokuvausta, josta hän havittelee uutta ammattia osin vaihtelun ja osin terveyssyiden vuoksi.
Yrityksen asiakaspalvelussa kymmenkunta vuotta työskennellyt Gesina Sundström, 32, opiskelee opintovapaalla Stadin ammattiopistossa valokuvausta, josta hän havittelee uutta ammattia osin vaihtelun ja osin terveyssyiden vuoksi. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Fakta

Koulutusta jo takanakin

 Aikuiskoulutustukea voi saada omaehtoiseen ammatilliseen koulutukseen. Usein tavoitteena on osaamisen laajentaminen tai ammatinvaihto.

  Tuen piirissä on julkisen valvonnan alainen koulutus, joka tähtää tutkintoon tai tutkinnon osaan. Se voi olla myös ammatillista lisä- tai täydennyskoulutusta, mutta ei yleissivistävää tai harrastuksenomaista.

 Tuen saajista lähes 40 prosenttia opiskelee ammattikorkeakoulussa, noin 30 prosenttia yliopistossa ja noin 30 prosentia ammattikoulussa.

 Puolella tuen saajista on jo entuudestaan toisen asteen ammattitutkinto ja 45 prosentilla korkeakoulututkinto. Vain peruskoulu tai vastaava on noin viidellä prosentilla.

Aikuiskoulutustuella on nyt niin kova kysyntä, että esimerkiksi elokuussa hakemusten määrä oli liki neljännneksen suurempi kuin vuosi sitten. Tuki mahdollistaa osaamisen päivityksen ja työttömyyden ennaltaehkäisyn opintovapaan aikana.

Koulutusrahaston hallinnoiman tuen suosio on ollut tuntuvassa kasvussa jo pitkään. Vuonna 2010 aikuiskoulutustuen saajia oli alle 9 000, mutta viime vuonna jo yli 20 000. Valtaosa tuen saajista on sosiaali- ja terveysalan, julkishallinnon tai kaupan alalla työskenteleviä. Enemmistö on naisia ja puolet 30–40-vuotiaita.

Hakijoita on lykkinyt liikkeelle sekin, että viime vuonna valtio ilmoitti lopettavansa aikuiskoulutustuen perusosan rahoitukseen, millä tavoiteltiin noin 70 miljoonan euron vuotuisia säästöjä. Se olisi käytännössä romuttanut koko tuen, kun jäljelle olisi jäänyt vain sen ansiosidonnainen eli palkan mukainen osuus.

Esimerkiksi 2 500 euron kuukausituloilla tuki olisi alentunut 1 400 eurosta 700 euroon kuukaudessa, ellei lisäksi ottaisi lainaa.

Hallitus ei tästä säästöpäätöksestään luopunut, mutta hätiin tulivat työmarkkinajärjestöt, jotka ottivat aikuiskoulutustuen osaksi kilpailukykysopimusta. Sen mukaan valtiontuen korvaava tuki maksetaan vastedes Työttömyysvakuutusrahaston rahoista eli työttömyysvakuutusmaksun tuotosta.

Hallituksen esitys tuen muutoksista on nyt eduskunnan käsittelyssä. Esityksen mukaan tuki heikkenee hieman nykyisestä. Ensinnäkin sen enimmäiskesto lyhenee 19 kuukaudesta 15:een. Koulutusrahaston toimitusjohtaja Kati Korhonen-Yrjänheikki kertoo, että noin puolet tuen saajista on käyttänyt sitä 15–19 kuukauden ajan. Käytännössä tuki ei enää takaa toimeentuloa kahden lukuvuoden opinnoille.

Tuen perusosa supistuu ensi vuoden elokuun alusta 15 prosenttia. Perusosan laskeminen alentaa myös rajaa, jonka ylittävältä osalta vain 20 prosenttia palkasta otetaan huomioon tuen laskemisessa. Tämä raja putoaa 3 431 eurosta 2 917 euroon.

Tason laskeminen leikkaa taitteen alittavista tuista 58 euroa kuukaudessa ja taitteen ylittävistä tuista 187 euroa kuukaudessa.

Tarkista alla olevasta laskurista, kuinka suuri oma tukesi olisi. Juttu jatkuu laskurin alla.

Uusia opintoja vasta suunnittelevat voivat vielä päästä nauttimaan nykyisestä eli pitemmästä tuen kestosta vuoden 2020 loppuun saakka, mikäli hakemus saapuu Koulutusrahastolle tämän vuoden loppuun mennessä ja koulutus alkaa viimeistään ensi vuoden elokuun alussa. Enimmäisaika säilyy myös, jos hakee jatkoa aiemmin myönnettyyn tukeen.

Sen sijaan etuuden määrä muuttuu kaikilla ensi vuoden elokuusta lähtien.

Muut tuen saamisen ehdot pysyvät kutakuinkin ennallaan. Työhistoriaa pitää yhä olla takana kahdeksan vuotta ja nykyisen työnantajan palvelua vähintään vuosi.

Uutta hallituksen esityksessä on se, että tukeen oikeuttavaan työssäoloaikaan laskettaisiin Suomessa tehdyn työn lisäksi EU-maassa, Eta-maassa tai Sveitsissä tehty työ.

Vastakin hakijan tulee anoa omaehtoisen ammatillisen opiskelun ajaksi opintovapaata, joskin myös osa-aikainen opiskelu on yleistynyt työn ohessa. Opintojen tulee kestää vähintään kaksi kuukautta, mutta soviteltua tukea voi saada lyhyemmäksikin aikaa.

Kymmenkunta vuotta asiakaspalvelussa työskennellyt Gesina Sundström, 32, opiskelee nimenomaan opintovapaalla Stadin ammattiopistossa valokuvausta, josta hän havittelee uutta ammattia osin vaihtelun ja osin terveyssyiden vuoksi.

"Ilman aikuiskoulutustukea en olisi voinut perheellisenä lähteä etsimään uutta. Tulevat tuen leikkaukset panevat kyllä miettimään, pystyisikö jatkamaan opintoja korkeakoulututkintoon asti”, Sundström sanoo.

Etenkin korkeakoulutettujen palkansaajien keskusjärjestö Akava on tavoitellut sellaista tukea, joka kannustaisi nykyistä enemmän yhdistämään työn ja opiskelun. Asiantuntija Ida Mielityisen mukaan on/off-tuet eivät oikein ole tätä päivää.

Yrittäjän aikuiskoulutustuen rahoittaa tulevaisuudessakin valtio. Yrittäjän tuki on perusosan suuruinen ja nyt se on 702,62 euroa kuukaudessa. Perusosa pienenee 15 prosenttia ensi elokuusta lähtien ja olisi tuolloin noin 597 euroa kuukaudessa vuoden 2016 tasossa laskettuna.

Johtaja Veli-Matti Lamppu Suomen Yrittäjistä kiittelee hallitusta ja työmarkkinajärjestöjä siitä, ettei yrittäjienkään tarvitse lähteä lainan turvin opiskelemaan, vaan valtio satsaa siihen noin 3,5 miljoonaa euroa vuodessa.

”Se oli pieni, mutta erittäin tärkeä ele, jolla kannustetaan yksin yrittäviä ja pienyrittäjiä kouluttautumaan”, Lamppu sanoo.

Lampun mukaan useimmat häneltä neuvoa kysyvät yrittäjät ovat kiinnostuneita parantamaan omaa osaamistaan, kuten kädentaitojaan, tai etsimään opiskelusta uutta suuntaa, kun vanha yritys on karahtanut kiville.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat