Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelastushelikopterin tulo voi saaristossa kestää pian yli tunnin Rajavartiolaitoksen säästöjen takia

Kotimaa
 
Antti Hämäläinen
Super Puma -kopteri laskeutui Rajavartiolaitoksen Turva-alukselle toukokuussa.
Super Puma -kopteri laskeutui Rajavartiolaitoksen Turva-alukselle toukokuussa. Kuva: Antti Hämäläinen
Fakta

Meripelastushelikopterit

 Rajavartiolaitoksella oli viime vuonna 1 675 meripelastustehtävää, joissa pelastettiin tai avustettiin lähes viittätuhatta ihmistä. Ensimmäinen meripelastusyksikkö on onnettomuuspaikalla keskimäärin 25 minuutissa. Yksikön saapuminen kesti yli tunnin vain viidessä tehtävässä.

 Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivueella on kaksi valvontalentokonetta, kahdeksan meripelastushelikopteria sekä neljä kevyttä yksimoottorista helikopteria.

 Vartiolentolaivue sai tänä vuonna kaksi uutta Super Pumaa, joiden tukikohta on Helsingissä. Keskiraskas helikopteri pystyy toimimaan myrskysäässä, ja sen kyytiin mahtuu jopa 20 matkustajaa.

 Kolmen vanhemman Super Puman tukikohta on Turussa. 1989–1991 hankitut kopterit nykyaikaistetaan vuoteen 2019 mennessä. Ensimmäinen nykyaikaistettu kopteri on toiminnassa Turussa ensi vuonna.

 

 

Turku

Meripelastushelikopterin saapuminen voi kestää saaristossa jopa 45 minuuttia nykyistä pidempään, jos Rajavartiolaitoksen säästösuunnitelma toteutuu.

Rajavartiolaitos on kaavaillut supistavansa Turussa toimivien Super Puma -helikopterien toimintaa. Huonossa säässä yöaikaan pelastushelikopteri lähtisi Helsingistä Turun sijaan.

Rajavartiolaitoksen suunnitelma liittyy laitoksen säästökuuriin. Turun helikopteritukikohdan huonon sään toimintavalmiutta laskemalla laitos säästäisi vuodessa noin 400 000 euroa. Sen verran Rajavartiolaitos maksaa Finavialle Turun lentokentän yöajan lennonjohtopalveluista.

Helikopterit eivät voi nousta eivätkä laskeutua huonossa säässä Turun asemalle ilman lennonjohtoa. Huonolla säällä tarkoitetaan tässä sitä, että lentäjä joutuu turvautumaan näköaistinsa sijaan koneen mittaristoon.

Varsinais-Suomen liiton edunvalvontajohtajan Janne Virtasen mukaan säästösuunnitelma heikentäisi toteutuessaan merkittävästi Saaristomeren meri- ja potilasturvallisuutta, erityisesti akuuteissa tapauksissa.

”Vaikka rajavartiolaitoksen säästötuska on kova, meripelastuksen tasoa pitää miettiä tarkkaan. Emme missään tapauksessa halua, että meripelastuksen palvelutasoa huononnetaan ihmishenkien kustannuksella”, Virtanen sanoo.

Varsinais-Suomen maakuntahallitus ja saaristotoimikunta ilmoittivat kesällä huolensa pelastushelikopterien yöllisen lentotoiminnan loppumisesta. Turun kaupungin tuoreen selvityksen mukaan muutos lisäisi lentoaikaa Turun saaristoon merkittävästi, jopa 45 minuutilla.

Pelastushelikopterit ovat välttämättömiä, jotta saariston sairaankuljetus ja meripelastustyö voisivat toimia. Pelastushelikopterit hoitavat etsintätehtäviä, meripelastustehtäviä ja sairaankuljetuksia. Tyypillinen yöaikainen sairaankuljetus on sairaskohtauksen saaneen matkustajan kuljettaminen ruotsinlaivalta sairaalaan.

Vartiolentolaivueen komentaja Antti Pesari Rajavartiolaitokselta kertoo, että lopullista päätöstä yöajan toimintavalmiuden supistamisesta ei ole vielä tehty. Asiaa puidaan syksyn aikana niin Rajavartiolaitoksen sisällä kuin keskusteluissa lennonjohtopalveluja tarjoavan Finavian kanssa.

”Keskustelemme Finavian kanssa eri vaihtoehdoista ja tietenkin myös siitä, sulkeeko Finavia Turun lentoaseman lennonjohdon yöajaksi, jos luovumme maksuista”, Pesari sanoo.

Yksi keskusteluissa esiin noussut vaihtoehto olisi päivystävä lennonjohtaja, joka tulisi töihin tarvittaessa. Rajavartiolaitos tekee päätöksen yötoiminnasta todennäköisesti loppuvuonna. Jos yötoimintaa supistetaan, vaikutukset tulevat voimaan parin vuoden kuluttua.

Yöaikaiset huonon sään pelastustehtävät ovat Pesarin mukaan harvinaisia. Pelastushelikoptereilla on vuosittain noin 25–45 yöaikaan sijoittuvaa tehtävää. Huonossa säässä lennettäviä pelastustehtäviä on vuodessa puolisen tusinaa. Huonon sään tehtäviin helikopteri hälytetään yleensä talviaikaan.

”Suurin osa tehtävistä on kesäaikaan, jolloin merellä liikkuu paljon ihmisiä. Kesällä sää on yleensä hyvä”, Pensari sanoo.

Varsinais-Suomen liiton Virtanen korostaa, että vaikka säästösuunnitelma ei koske lukumäärällä mitattuna suurta tehtävämäärää, kaikissa tehtävissä on aina kyse ihmishengestä ja elintärkeistä minuuteista.

”Maakunnan näkökulmasta kysymys on pelastusvalmiudesta ja siitä valmiudesta pitäisi olla valmis maksamaan”, Virtanen sanoo.

Antti Hämäläinen
Super Puma -pelastushelikopterien toimintaa kaavaillaan supistettavaksi. Toiminta on kuitenkin välttämätöntä saariston sairaankuljetuksen ja meripelastustyön onnistumisen kannalta. Super Puma -kopteri laskeutui Rajavartiolaitoksen Turva-alukselle toukokuussa.
Super Puma -pelastushelikopterien toimintaa kaavaillaan supistettavaksi. Toiminta on kuitenkin välttämätöntä saariston sairaankuljetuksen ja meripelastustyön onnistumisen kannalta. Super Puma -kopteri laskeutui Rajavartiolaitoksen Turva-alukselle toukokuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat