Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joka neljännellä on atooppista ihottumaa

Moni pärjää ihottuman kanssa, kun pesee ja rasvaa ihoa säännöllisesti. Se rajoittaa silti ammatinvalintaa.

Kotimaa
 
Hanne Salonen / HS
Atooppinen ihottuma kutisee.
Atooppinen ihottuma kutisee. Kuva: Hanne Salonen / HS
Fakta

Tiheä rasvausvähentää kutinaa

 Atooppisen ihottuman kulmakiviä ovat ihon päivittäinen pesu ja rasvaus.

 Perusvoiteessa pitää olla sopivasti rasvaa. Liian kevyt tai rasvainen voide voi pahentaa ihottumaa.

 Voidetta pitäisi käyttää säännöllisesti silloinkin, kun ihottumaa ei ole, suositus korostaa. Tämä vähentää kutinaa parhaiten.

 Tarvittaessa käytetään lisäksi lääkevoiteita kuten kortisonia.

Joka neljäs kokee joskus elämässään niin sanottua atooppista ihottumaa. Se on jatkuva, kutiseva ihotauti, joka pahenee välillä.

Ihottuma alkaa usein lapsuudessa. Se on todettu 27 prosentilla 4-vuotiaista lapsista Euroopassa, ja aikuisten joukossa sairaus voi olla vielä yleisempi:

Atooppista ihottumaa on sairastanut joskus 25–30 prosenttia aikuisista, tuore Käypä hoito -suositus toteaa.

Suosituksen laati Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin kokoama asiantuntijaryhmä. Sen tarkoitus on ohjata lääkärit käyttämään hoitomenetelmiä, joiden tehosta on vahva tutkimusnäyttö.

Atooppisen ihottuman hoitosuositus korostaa atoopikon omahoitoa. Siksi suositukseen on liitetty omahoidon ohjeet erikseen aikuisille ja lapsille.

Sana atooppinen tarkoittaa luontaista yliherkkyyttä. Ihottumaan vaikuttaakin peritty alttius. Ihon pintakerroksen rasvakoostumus on erilainen kuin terveihoisilla, ja myös geenitason eroja on löydetty.

Ihottuman käynnistää tulehdussolujen aktivoituminen ympäristön ja immunologisten reaktioiden myötä. Seurauksena on kuiva, kutiseva ja helposti tulehtuva iho.

Taustalla olevat syyt vaikuttavat ilmeisesti taudin kuvaan, mutta vielä ei tiedetä tarkasti miten. Sen sijaan selvältä näyttää, että ihottumaa ei voi ehkäistä.

Joidenkin ruokien välttely raskauden tai imetyksen aikana ei estä atooppisen ihottuman kehittymistä lapselle, suositus toteaa.

Siltä ei voi suojautua myöskään niin, että lykkää kiinteiden ruokien aloittamista imetyksen ohella neljän kuukauden iästä myöhemmäksi. Tutkimusnäyttö antaa pikemminkin viitteitä siitä, että niin tehtäessä ihottuman vaara kasvaa.

Ihottuma alkaa vauvaiässä usein pään hilseilynä ja leviää sitten vartalolle ja raajoihin, mutta ei yleensä vaippa-alueelle. Sitä voi olla myös silmien, korvien ja suun ympäristössä.

Leikki-iässä tyypillisiä alueita ovat kaula ja niska, kyynär- ja polvitaipeet, ranteet, pakaroiden taipeet ja nilkat. Kouluiässä taas ihottuma keskittyy usein näihin taipeisiin, mutta sitä voi olla myös käsissä, jaloissa, niskassa ja kasvoissa.

Aikuisen atooppinen ihottuma ilmenee usein kyynär- ja polvitaipeiden lisäksi kasvoissa, kaulassa ja ylävartalolla.

Käsien ärsytysihottuma on aikuisilla yleistä. Se rajoittaa jopa ammatin valintaa.

Jos atoopikolla on käsi-ihottumaa, hän sopii huonosti työhön, jossa kädet ovat märkinä, suositus toteaa. Käsi-ihottuma voi uusiutua työssä, joka on likaista tai jossa käsitellään kemikaaleja, pestään usein käsiä tai käytetään tiiviitä käsineitä.

Atoopikon olisikin parempi valita kuiva ja puhdas työ, suositus ohjaa. Se koskee myös niitä, joiden ihottuma on lievä, vaivaa lähinnä talviaikaan, eikä ole vielä levinnyt käsiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat