Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisvalitusten määrä EIT:ssä romahti – satojen valitusten sijasta vireillä enää 14 juttua

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen valokeila kohdistuu nyt itäisen Euroopan ihmisoikeusloukkauksiin, arvioi asianajaja Markku Fredman. Suomalaiset jutut karsiutuvat helposti käsittelystä.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Asianajaja Markku Fredman.
Asianajaja Markku Fredman. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Valituksen käsittely EIT:ssä

 Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen voi valittaa jokainen, jonka mielestä valtio on rikkonut hänen ihmisoikeussopimuksessa turvattuja oikeuksiaan.

 Jos valitus on tehty muodollisesti oikein, se rekisteröidään. Puutteellisia valituksia ei rekisteröidä.

 Yhden, kolmen tai seitsemän tuomarin kokoonpano päättää, otetaanko valitus tutkittavaksi. Vain viisi prosenttia valituksista ylittää tämän kynnyksen.

 Asia ratkaistaan joko kolmen tai seitsemän tuomarin kokoonpanossa.

 Merkittävät asiat päätetään suuressa jaostossa. Siihen kuuluu 17 tuomaria.

Suomalaisten valitusten määrä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa (EIT) on romahtanut. Vielä vuonna 2010 EIT:ssä oli vireillä yli 500 Suomea vastaan tehtyä valitusta, mutta viime vuodenvaihteessa juttuja oli vain 14.

Ihmisoikeusasioihin perehtyneen asianajajan Markku Fredmanin mielestä muutos on niin selvä, että EIT:n merkitys Suomessa on vähentynyt selvästi. Vastuu ihmisoikeuksien turvaamisesta siirtyy siis yhä enemmän kansallisten tuomioistuimien harteille, hän huomauttaa.

Fredman ei pidä kehitystä hyvänä. Hänen mielestään EIT:stä on tullut kannanottoja, jotka ovat parantaneet asioita Suomessa. Esimerkkinä hän mainitsee EIT:n kotietsintää koskevan linjauksen, jonka seurauksena kotietsinnän laillisuuden voi nykyisin viedä tuomioistuimen tutkittavaksi.

”En ole havainnut, että asiat olisivat yhtäkkiä 2010-luvulla saatu järjestykseen. Kyllä EIT:tä olisi tarvittu edelleen, mutta ilmeisesti sen resurssit ovat sitten loppu.”

Juuri resursseista on kyse. Kun Itä-Euroopan maat alkoivat 2000-luvun alkuvuosina liittyä Euroopan neuvostoon, EIT oli tukehtua uusista maista tulevien valitusten tulvaan. Tämän takia tehtiin tietoinen linjaus, jolla valituksia alettiin karsia kovalla kädellä.

Fredman kuvailee, että suomalaisille tyypilliset ongelmat eivät enää pääse valokeilaan. Tuomioita ihmisoikeusloukkauksista jaetaan Venäjälle, Turkille ja Balkanin maille.

”Totta kai on iso ongelma, että joissakin maissa ihmisillä ei ole ruokaa eivätkä lapset pääse kouluun. Suomalaisena ihmisoikeusjuristina ajattelisin kuitenkin, että jos Bulgariassa romanilapset eivät pääse kouluun, se ei ole mikään syy, miksi minun pitäisi sanoa asiakkaalleni, että on turha mennä Strasbourgiin vaikka kehitysvammaisen kohteluun liittyvässä asiassa.”

Yhä useammin Fredman on kuitenkin sanonut asiakkaalle, ettei EIT:een kannata lähteä. Jos tilastot ja kokemukset osoittavat, etteivät esimerkiksi kehitysvammaisten laitoskohteluun liittyvät valitukset menesty, hän kertoo sen asiakkaalle. Kierre alkaa siis ruokkia itseään.

”Jos suomalaisjuttuja ei oteta tutkittavaksi, ei kannata tehdä valituksiakaan.”

Valitussuman hillitsemiseksi EIT on tiukentanut valituksille asetettuja muotovaatimuksia.

”Nyt on jo niin kovat vaatimukset valitukselle, ettei sitä käytännössä pysty laatimaan ilman asianajajaa. Asianajajan apu taas on maksullista, eikä siihen saa julkista oikeusapua”, Fredman kertoo. Ihmiset ottavat siis taloudellisen riskin valittaessaan EIT:een.

Aiemmin oli toisin. Fredmanin mukaan suuri osa hänen hoitamistaan tapauksista on lähtenyt liikkeelle valituksesta, jonka asiakas itse oli kirjoittanut ruutupaperille. Fredman tuli mukaan vasta siinä vaiheessa, kun asia oli edennyt niin pitkälle, että EIT kehotti asiakasta hankkimaan asianajajan. Nyt tämä ei onnistu.

”Vaikka valitus olisi merkittävä, sitä ei oteta käsittelyyn, jos siinä on jokin muodollinen puute. Jos esimerkiksi jokin liite puuttuu, Strasbourgista tulee ilmoitus, että kaikki aineisto on hävitetty. Sitten voi yrittää ehtiä tehdä määräajassa uuden valituksen”, Fredman kuvailee.

Juttua ei myöskään tutkita, jos ihmisoikeusloukkauksesta ei ole ollut merkittävää haittaa. Fredman ei ole nähnyt tutkimuksia siitä, miten tätä on tulkittu. Hän kuitenkin pitää koko ajatusta ongelmallisena. Vaikka haitta on ollut yksittäiselle ihmiselle vähäinen, kyse saattaa olla rakenteellisesta ongelmasta.

”Haittaa arvioidaan yksilön kannalta. Silloin ei arvioida, että jossain maassa kaikki joutuvat tämän vähäisen haitan kohteeksi”, Fredman huomauttaa.

Myös oikeusasiamiehen kansliassa suomalaisvalitusten määrän väheneminen on pantu merkille. Esittelijäneuvos Pasi Pölönen arvioi, että osa siitä voi johtua tilanteen paranemisesta kotimaassa.

Kun Suomi oli esimerkiksi saanut tukun langettavia oikeudenkäyntien liian pitkästä kestosta, lakia muutettiin. Nykyisin korvausta voi vaatia oikeudessa, kun varsinaista asiaa käsitellään. Oikeus voi myös lieventää rangaistusta, jos käsittely on kestänyt liian pitkään.

”EIT on katsonut, että tämä on tehokas oikeussuojakeino. Sen takia valitukset oikeudenkäynnin viivästymisestä ovat loppuneet kuin seinään”, Pölönen kuvailee.

Parannusta on saatu myös Suomen toiseen kompastuskiveen, sananvapauden rajoja koskeviin tulkintoihin. Korkein oikeus on linjannut sananvapautta uudelleen, ja nyt kotimainen käytäntö seurailee paremmin EIT:n linjaa, Pölönen luonnehtii.

Pölösen mukaan valitushalukkuutta on voinut vähentää myös se, että valtio maksaa nykyisin myös kärsimyskorvauksia, jos julkisen vallan käytössä on tapahtunut oikeudenloukkaus tai virhe. Esimerkiksi ylimmät laillisuusvalvontaviranomaiset – siis oikeusasiamies ja oikeuskansleri – suosittelevat vuosittain noin 30 tapauksessa hyvityksen maksamista. Suositukset ovat myös tehokkaita eli viranomainen ryhtyy niiden perusteella lähes aina toimenpiteisiin.

”Ehkä meillä on pikkaisen parantunut kotimainen oikeustila. Hyvitystä saa paremmin.”

Pölönen pohtiikin, että suomalaisvalitusten määrä EIT:ssä saattaa oikeasti olla vähenemässä ainakin jonkin verran. Tätä on kuitenkin vaikea tietää, sillä EIT:n ensimmäiseen portaaseen kompastuneet valitukset eivät ole julkisia eikä niistä saa edes tilastotietoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat