Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asbestin ihmeestä tuli kallis lasku – testaa, millainen riski syöpää aiheuttava asbesti on omassa kodissasi

Asbestia pidettiin vuosikymmeniä ihmeaineena, kunnes sen huomattiin aiheuttavan hengitettynä syöpää. Nyt asbestikartoituksesta tuli pakollinen kaikille vanhan asunnon remontoijille.

Kotimaa
 
Mitä kotiremontoijan tulee tietää asbestista? HSTV:n asbestikeskustelussa tärkeimmät kysymykset ja vastaukset
Mitä kotiremontoijan tulee tietää asbestista? HSTV:n asbestikeskustelussa tärkeimmät kysymykset ja vastaukset
Kotiremontoijan on teetettävä asbestikartoitus ennen remontin alkua, jos talo on rakennettu ennen vuotta 1994. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Jari Nykänen kertoo miksi kartoitus on teetettävä ja mitä muuta kotia remontoivan on huomioitava. Toimittajana on Tomi Peurakoski.
Fakta

Asbestin ohuet kuidut pääsevät keuhkoihin

  Asbesti on yleisnimi useille kuitumaisille silikaattimineraaleille. Kuidut ovat hyvin ohuita ja ne pääsevät keuhkoissa keuhkorakkuloihin asti.

  Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia.

  Asbestipölylle altistuminen aiheuttaa asbestoosia, keuhkosyöpää ja eräitä muita sairauksia ja keuhkomuutoksia.

  Sairauksilla on pitkä 10-50 vuoden viive altistumisen alkamisesta sairauden ilmenemiseen.

Lähde: Työterveyslaitos

Vanhassa rakennuksessa ei saisi tehdä enää mitään muutoksia ilman, että kutsuu asbestikartoittajan paikalle. Ei edes irrottaa kynnystä.

Näin tiukka on vuodenvaihteessa muuttunut laki, joka teki asbestikartoituksesta pakollisen kaikissa ennen vuotta 1994 rakennetuissa kiinteistöissä.

”Asiaan pitää suhtautua vakavasti ja teettää kartoitus ennen remonttia ja purkutöitä. Näin varmistutaan, että kukaan ei altistu asbestille tahattomasti”, neuvoo Suomen asbesti- ja pölysaneerausliikkeiden liiton puheenjohtaja Kai Salmi, joka kiertää parhaillaan maata kouluttamassa rakennuttajia aiheesta.

Tiukin lainsäädäntö pakollisista asbestitarkastuksista on laadittu työntekijöiden turvaksi, eli se koskee teetettäviä töitä. ”Ammattimies ei saa porata yhtään reikää, ennen kuin asbestitarkastaja on käynyt paikalla”, Salmi sanoo.

Asbestia etsitään kaakeleiden kiinnityslaastista
Asbestia etsitään kaakeleiden kiinnityslaastista
Helsingin Laajasalossa vuonna 1972 valmistuneessa kerrostalossa asuva Julia Salmivalli teetätti asbesti- ja haitta-ainekartoituksen ennen keittiöremontin aloittamista. Toimittaja: Ossi Mansikka. Kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru

Omatoimiselle remontoijallekin asbesti on terveysvaara, eikä purkutöihin tai remontteihin pidä ryhtyä ilman tarkastusta.

Hysteriaa alan asiantuntijat eivät kuitenkaan halua lietsoa. Yhden mielestä seiniin kestää porata korkeintaan kymmenen reikää ilman huolta. Toisen mukaan työ on turvallista niin kauan kuin ei rikota pintoja niin, että materiaali alkaa pölistä.

”Asbestia ei yleensä tarvitse pelätä muuten kuin purettaessa sitä”, toteaa asbesti- ja haitta-aineasiantuntia Antti Wennström Tähtiranta Oy:stä.

Asbestiongelma koskettaa laajaa joukkoa suomalaisia – kaikkia vanhoissa kiinteistöissä asuvia. Asbestia käytettiin rakentamisessa 1920-luvulta lähtien ja kokonaan se kiellettiin vuoden 1994 alusta.

”Jos otetaan 1960-luvun lopun tai 1970-luvun alun talo, asbestia löytyy aina. Yhden käden sormilla voi laskea ne talot, joista ei löydy”, Salmi sanoo.

Ison putkiremontin budjettiin asbestikartoitus voi tuoda kymmenentuhannen euron lisälaskun.

Eniten lisähinta näkyy kuitenkin pienessä kohteessa.

”Jos välitilan kaakeleiden vaihto maksoi aiemmin 400 euroa, nyt hinta voi olla yli tuhat euroa. Mitä pienempi työ, sitä suuremmat kulut suhteessa ovat”, tiivistää Delete Finland Oy:n toimialapäällikkö Timo-Pekka Kauhala.

Hintaa kasvattavat laboratorionäytteet ja asbestimateriaalin purkamisen jälkeen otettavat ilmanäytteet.

Katso alta, onko kodissasi asbestiriskiä. Juttu jatkuu kyselyn alla.

Esa Syväkuru / HS
Julia Salmivalli-Lopez, miehensä Andres Lopez ja poikansa Leonardo Lopez esittelevät keittiötä, johon perhe teetti asbestikartoituksen keittiöremontin alla.
Julia Salmivalli-Lopez, miehensä Andres Lopez ja poikansa Leonardo Lopez esittelevät keittiötä, johon perhe teetti asbestikartoituksen keittiöremontin alla.

Asbestia löytyi myös Helsingin Laajasalossa perheensä kanssa asuvan Julia Salmivalli-Lopezin kodin keittiökaakeleiden kiinnityslaastista sekä vessan muovimaton kiinnikkeestä. Salmivalli-Lopez teetätti asbesti- ja haitta-ainekartoituksen viime viikolla. Hän suunnittelee vuonna 1972 valmistuneeseen kerrostaloasuntoon keittiöremonttia tälle vuodelle ja wc-remonttia ensi vuodelle.

Asbestin löytyminen ei kuitenkaan yllättänyt, Salmivalli-Lopez kertoo.

”Olin osannut varautua siihen, että tämän ikäisessä talossa sitä on käytetty.”

”Asbestikartoituksista oli puhetta yhtiökokouksessa keväällä. Myös isännöitsijä ilmoitti asiasta, kun remonttilupaa piti tietenkin kysyä”, Salmivalli-Lopez kertoo.

Asbestia pidettiin aikoinaan suoranaisena ihmeenä. Se oli halpa, kevyt, kova ja sitkeä aine, joka eristi lämpöä ja kesti kuumuutta. Ainoa myöhemmin todettu haittapuoli on, ettei sitä voi hengittää.

Vielä 1970-luvun alussa asbestia käytettiin vähän kaikkeen: muun muassa laasteihin ja tasoitteisiin, rakennuslevyihin, muovimattoihin, kaakeleihin, oviin ja julkisivuihin.

Nykyään vaaratilanne syntyy, kun vanhoja rakenteita aletaan purkaa ja ilmaan nousee pölyä. Riskiryhmää ovat esimerkiksi omatoimiset remontoijat, jotka repivät muovimattoja irti itse.

Moni on tietämättään altistunut asbestipölylle.

”1960-luvun kerrostaloissa puolet kylpyhuoneista on jo remontoitu jossain vaiheessa vuosikymmenten varrella, eikä asbestipölyltä ole välttämättä osattu suojautua. Eniten asbesti tietenkin on vaikuttanut purkajaan, joka tekee hommaa työkseen”, Wennström kertoo.

Asbesti aiheuttaa Suomessa yhä eniten työperäisiä kuolemia, yli sata joka vuosi.

Jos taloyhtiö suunnittelee putkiremonttia vielä tälle syksylle ja asbestikartoitus on tekemättä, tiedossa on ylimääräistä rahanmenoa ja melko varmasti myös viivästystä.

Kiinteistöliiton mukaan taloyhtiöissä on nyt huoli kasvavista kustannuksista.

”Huolissaan ollaan myös siitä, mistä löytää ammattitaitoisia henkilöitä suorittamaan asbestikartoituksen ja millä hinnalla”, liiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kuvaa.

Asbestikartoittajalle ei ole tiukkoja pätevyysvaatimuksia – lakipykälät edellyttävät ”riittävää perehtyneisyyttä”.

Keittiöremonttia suunnitteleva Salmivalli-Lopez sanoo, että kartoitus maksaa hänen perheelleen ”useita satoja euroja”. Hän kuitenkin pitää sitä hyödyllisenä.

”Nyt kun olen lukenut [asbestista], on mielestäni hyvä, että tällainen laki on tullut.”

Kartoitusta kannattaa pyytää hyvissä ajoin ennen suunniteltua remonttia, neuvoo Suomen asbesti- ja pölysaneerausliikkeiden liiton Kai Salmi. ”Kartoituksen saa ehkä edullisemmin, kun ei ole kiire”, hän sanoo.

Miten omassa kodissaan voi päätellä, löytyykö sieltä asbestia ja mistä kohdin? Hajusta sitä ei tunnista, eikä välttämättä materiaalin ulkonäöstäkään.

Ylitarkastaja Jarmo Lumme Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta kehottaa ensisijaisesti katsomaan rakennusvuotta. Jos se on vuosien 1963 ja 1979 väliltä, asbestia löytyy erityisen runsaasti.

1990-luvun alussa rakennetuissa kiinteistöissä asbestia on käytetty hyvin harvoin. Lain mukaan nämäkin on silti kartoitettava ennen remontointia.

 

Paakkilan kaivos tuotti asbestia koko maahan

Suomi oli aikanaan merkittävä asbestin tuottaja, mistä kunnia kuului Pohjois-Savon Tuusniemellä sijainneelle Paakkilan kaivokselle. Kaivoksen toiminta alkoi viime vuosisadan alussa ja loppui 1970-luvun puolivälissä. Kaivoksen omisti teollisuusyritys Partek.

Paakkilassa tuotetut asbestikuidut lähetettiin eteenpäin tehtaisiin, joissa niistä valmistettiin rakennuslevyjä ja -pahvia. Asbestipitoinen sementtilevy sai nimityksen mineriitti.

Asbestia pidettiin aikanaan erinomaisena rakennusmateriaalina, koska se eristää hyvin lämpöä ja sähköä. Myös asbestin palonkesto on hyvä. Terveyshaitat paljastuivat vasta myöhemmin.

Kaivoksen työntekijöissä on todettu runsaasti sairauksia ja ennenaikaisia kuolemia.

Paakkilan avolouhokset ovat nykyisin täyttyneet vedellä.

Euroopassa asbestin käyttö on kielletty, mutta esimerkiksi Venäjällä ja Kiinassa sitä louhitaan ja käytetään edelleen. Venäjä on asbestin suurin tuottaja. Sen miljoonan tonnin asbestituotannosta noin 60 prosenttia menee vientiin.

Asbestisairauksiin kuolee Suomessa vuosittain noin sata henkilöä. Syynä on yleensä keuhkosyöpä. Se vaatii kehittyäkseen suuren altistumisen asbestille.

Asbestilevyjen valmistusmenetelmän patentoi alun perin itävaltalainen Ludvig Hatscheck vuonna 1900.

Sami Kero / HS
Työnjohtaja Teuvo Leinonen Asbrak Oy:stä tarkastaa asbestityömaata Helsingin Albertinkadulla. Asbestia on muun muassa vinyylilaatoissa ja niiden kiinnikkeessä, ja maistraattirakennuksesta on paraikaa osastoituna noin 300 neliötä purkutöitä varten. ”Samanlaista [vinyylilaattaa] löytyy esimerkiksi vanhojen kerrostalojen porrastiloista”, Leinonen sanoo.
Työnjohtaja Teuvo Leinonen Asbrak Oy:stä tarkastaa asbestityömaata Helsingin Albertinkadulla. Asbestia on muun muassa vinyylilaatoissa ja niiden kiinnikkeessä, ja maistraattirakennuksesta on paraikaa osastoituna noin 300 neliötä purkutöitä varten. ”Samanlaista [vinyylilaattaa] löytyy esimerkiksi vanhojen kerrostalojen porrastiloista”, Leinonen sanoo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat