Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hovioikeus määräsi nettisivun luovuttamaan lokaviestin lähettäjän tunnistetiedot

Seksuaalirikoksesta tuomitun osoitteen julkaisemisella ei pyritty edistämään yleistä keskustelua, vaan tarkoitus oli epäilyttävä, hovioikeus totesi.

Kotimaa
 
Kuvakaappaus sivuston keskustelupalstasta.
Kuvakaappaus sivuston keskustelupalstasta.

Helsingin hovioikeus on määrännyt nettisivuston luovuttamaan poliisille tunnistetiedot viesteistä, joissa paljastettiin seksuaalirikoksesta tuomitun osoite.

Poliisi oli vaatinut tunnistetietoja sen selvittämiseksi, kuka viestin oli lähettänyt. Osoitteen lisäksi tuomitusta julkaistiin kuva, ja myös sen viestin lähettäjän tunnistetiedot on luovutettava poliisille.

Viestit julkaistiin marraskuussa 2011 Vanhemmat.com-sivustolla. Ensimmäisessä viestissä sivustolle kopioitiin Aamulehden juttu, jossa kerrottiin erään maahanmuuttajataustaisen miehen saaneen vajaan kahden vuoden vankeustuomion törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Toisessa viestissä sivustolle liitettiin miehen kuva ja kolmannessa viestissä hänen osoitteensa ja puhelinnumeronsa.

Tuomittu teki rikosilmoituksen yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Epäillyn rikoksen selvittämiseksi poliisi vaati, että oikeus määrää Vanhemmat.com-sivuston ylläpitäjän luovuttamaan viestien lähettäjän tunnistetiedot.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan ensimmäisen viestin lähettäjän tunnistetietoja ei tarvitse luovuttaa, koska lehtijutun kopioijaa ei ole syytä epäillä rikoksesta. Sen sijaan kuvan ja osoitetiedot sisältäneiden viestien lähettäjiä on todennäköisiä syitä epäillä rikoksesta, joten heidän tunnistetietonsa on luovutettava.

Hovioikeus otti kantaa enää osoitetietojen julkaisemiseen, sillä sivuston ylläpitäjä hyväksyi kuvaa koskevan ratkaisun.

Hovioikeus huomautti, että rikokseen syyllistyminen ei nauti yksityiselämälle kuuluvaa suojaa. Siitä huolimatta rikoksesta tuomitun kaikkia asioita ei saa kertoa julkisuudessa.

Miehen osoite oli julkinen, ja se oli vapaasti saatavissa Väestörekisterikeskuksesta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että osoitteen saisi vapaasti julkaista, vaan tietojen julkaisemiselle pitää olla yleisestä näkökulmasta hyväksyttävä syy, hovioikeus linjasi.

Jos tiedon julkistamisen tarkoituksena on edistää yleistä keskustelua, tilanne on hovioikeuden mukaan aivan erilainen kuin silloin, jos tarkoituksena on tyydyttää lukijakunnan uteliaisuutta tai halventaa toista ihmistä.

Hovioikeus korosti, etteivät osoitetiedot ja puhelinnumero liity millään tavoin rikokseen. Niinpä heräsi kysymys, oliko niiden julkaisemisen tarkoituksena ajatus, että niitä myös hyödynnetään – jopa sillä tavoin, että miehelle aiheutetaan pelkoa tai muuta haittaa.

Hovioikeus päätyi siihen, ettei osoitetietojen esittäminen ollut tarpeen julkisen keskustelun edistämiseksi, joten niiden julkaisijaa on todennäköisiä syitä epäillä rikoksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat