Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus kertoo keinoista puuttua väkivaltaisten ääriliikkeiden toimintaan – tiedotustilaisuus mahdollisista lakimuutoksista suorana HSTV:ssä noin kello 17.45

Kansanedustajat moittivat nykyistä yhdistys- ja rikoslainsäädäntöä tältä osin epäselväksi ja monitulkintaiseksi

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Mies pahoinpideltiin Helsingin asema-aukiolla uusnatsiliikkeen mielenosoituksen yhteydessä. Hän kuoli kaksi viikkoa myöhemmin. Ihmiset ovat tuoneet asema-aukiolle kukkia ja kynttilötä kuolintapauksen tulluttua ilmi.
Mies pahoinpideltiin Helsingin asema-aukiolla uusnatsiliikkeen mielenosoituksen yhteydessä. Hän kuoli kaksi viikkoa myöhemmin. Ihmiset ovat tuoneet asema-aukiolle kukkia ja kynttilötä kuolintapauksen tulluttua ilmi. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus kertoo tänään, miten se aikoo puuttua väkivaltaisten ääriliikkeiden toimintaan. Hallitus järjestää aiheesta tiedotustilaisuuden kello 17.30 pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Hallitus pitää illansuussa strategiaistunnon, jonka yhteydessä aihe on esillä. Kimmokkeena on 10. syyskuuta Helsingin Asema-aukiolla tapahtunut pahoinpitely, josta epäillään uusnatsistisen Suomen vastarintaliike -järjestön eli SVL:n jäsentä.

Sisäministeri Paula Risikko (kok) sanoi viime torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että väkivaltaiset äärijärjestöt ja niiden tunnukset pitää kieltää.

”Meidän on katsottava, onko lainsäädännössä päivitettävää ja onko soveltamiskäytännöissä ja toimeenpanossa jotain, mihin pitää tarttua. Tämä tehdään nyt tällä viikolla”, Risikko sanoi torstaina eduskunnassa.

Myös jo nyt voimassa olevan yhdistyslain mukaan yhdistys voidaan lakkauttaa, jos sen toiminta on olennaisesti lain tai hyvien tapojen vastaista. SVL ei ole rekisteröitynyt yhdistys, mutta tämä ei vaikuta asiaan.

Lakkauttamista ei voi tehdä kevein perustein, sillä yhdistymisvapaus kuuluu perusoikeuksiin. Siksi lakkauttamiseen vaaditaan oikeuden päätös.

Kanteen yhdistyksen lakkauttamiseksi voi nostaa syyttäjä, Poliisihallitus tai yhdistyksen jäsen. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi viime viikolla, että Poliisihallitus analysoi yhdessä valtakunnansyyttäjän kanssa, kumpi ehkä lähtisi kanteen kanssa liikkeelle.

Kolehmaisen mukaan samalla on analysoitava, auttaako lakkautus, vai jatkuisiko vastaavanlainen toiminta muulla tavoin.

Lisäksi viime viikolla joukko kansanedustajia kaikista eduskuntapuolueista allekirjoitti lakialoitteen, jonka tavoitteena on muuttaa yhdistys- ja rikoslakia.

Lakialoitteessa esitetään yhdistyslain muuttamista niin, että laissa kiellettäisiin rotusyrjintää edistävät tai siihen yllyttävät järjestöt ja muu organisoitu toiminta.

Lisäksi aloite esittää, että rikoslailla säädettäisiin rangaistavaksi kuuluminen tällaisiin järjestöihin tai osallistuminen tällaiseen toimintaan.

Aloitteen perustelujen mukaan Suomen nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa teoriassa sen, että järjestäytyneeseen rasismiin voi puuttua. Tämä ei kuitenkaan toimi käytännössä, koska aloitteen mukaan lainsäädännön tila on epäselvä ja moniselitteinen.

”Monitulkintainen laki ei anna viranomaisille kaikissa tapauksissa tarpeeksi vahvaa selkänojaa ja velvoitetta puuttua järjestäytyneeseen rasismiin”, aloitteessa sanotaan.

Kansanedustajat pyrkivät kokoamaan aloitteeseen yli sadan kansanedustajan allekirjoituksen, jolloin aloite saisi painoarvoa ja lähtisi etenemään valiokuntakäsittelyssä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat