Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpon ohjeet hallituskumppanille suututtivat Soinin: ”Orpo keskittyköön kokoomuksen hoitamiseen”

Perussuomalaiset turhautuvat jatkuvaan paineistamiseen, kirjoittaa HS:n politiikantoimittaja Olli Pohjanpalo.

Kotimaa
 
Petteri Orpo (vas.) ja Timo Soini
Petteri Orpo (vas.) ja Timo Soini

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon lausunto puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä lauantaina suututti hallituskumppani perussuomalaiset.

”Perussuomalaisten pitää tehdä täysin selväksi, että he tuomitsevat väkivallan ja rasismin ja heidän pitää käydä asiat keskuudessaan läpi”, Orpo sanoi.

Orpo ei maininnut perussuomalaisia puoluevaltuustolle pitämässään puheessa, vaan toimittajan asiaa jälkikäteen erityisesti kysyessä. Varomattomuuttaan Orpo tuli astuneeksi hallituskumppaninsa varpaille.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kiivastui kommentista ja reagoi heti blogissaan: ”Perussuomalaiset on itsenäinen puolue, joka ei ota ohjeita tai käskytystä muilta puolueilta. Orpo keskittyköön kokoomuksen hoitamiseen.”

Puoluetoimistoon alkoi sadella kymmeniä tukiviestejä närkästyneiltä puolueen jäseniltä.

Soini on ollut tarkka siitä, että hän ei ota vastaan neuvoja, ei medialta eikä muilta puolueilta.

Häntä raivostutti myös, että puolue joutuu jatkuvasti – menneellä viikollakin useaan kertaan – kumoamaan epäilyt rasismista tai sympatioista ääriliikkeisiin.

Orpon kommentti tulikin yllättävässä paikassa, sillä tuskinpa koskaan muukalaisvihaa, vihapuhetta ja ääriliikkeitä on niin laajasti ja yksimielisesti tuomittu kuin viime viikolla.

Kaikki eduskuntapuolueet tuomitsivat ääriliikkeet yksiselitteisesti kyselytunnilla viime torstaina. Samana päivänä eduskunnalle jätettiin lakialoite, jossa rasismirikos saataisiin mukaan rikoslakiin. Allekirjoittajia oli kaikista puolueista.

Edelleen samana päivänä perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho soitti Soinille New Yorkiin ja selvitti tämän kanssa puolueen yhteyksiä ääriliikkeisiin.

Lauantaina kun Orpo vaati perussuomalaisia tilille, Terho kirjoitti Helsingin Sanomissa, että perussuomalaisilla ei puolueorganisaationa ole mitään yhteyttä äärijärjestöihin.

Väkivallan vastainen liikehdintä kiihtyi viime viikolla päivä päivältä. Hallitukselta vaadittiin konkreettisia toimia ääriliikkeiden kieltämiseksi. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) toisti useasti, että hallitus ei hyväksy vihaa.

Painetta kuitenkin kohdistettiin perussuomalaisiin, koska sen jäsenistöä on kuvattu ääriliikkeiden kokoontumisissa. Terhon mukaan esimerkit ovat julkisuudessa jo moneen kertaan kumottuja. ”Jos joitain todellisia yhteyksiä osoitetaan, ryhdymme toimenpiteisiin.”

Turhautuminen näkyy niin Soinin kuin Terhon reaktioissa.

Ääriliikehdintää syntyy, jos ihmiset syrjäytyvät. Hallitus yrittää estää syrjäytymistä parantamalla työllisyyttä, jonka vuoksi hallitus tukee elinkeinoelämän edellytyksiä työllistää.

Toisaalla hallitus säästää pienituloisten etuuksista. Tuloerot ja eriarvoistuminen kasvavat ja sitä myötä syrjäytymisvaara.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat