Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kerrostalo taipuu omakotitaloksi – keskustoihin jäävät perheet haluavat pientalomaista asumista, ja rakentajat vastaavat huutoon

Lapsiperheiden toiveita huomioidaan nyt kaupunkikeskustojen kerrostaloasunnoissa, joihin yhä useammat jäävät kehyskuntiin muuttamisen sijaan.

Kotimaa
 
Ville Vaarne
Jonne Heinonen
Juhana, 2, ja Ida Odell, 4, leikkivät uudessa kerrostaloasunnossa Helsingin Jätkäsaaressa. Vanhemmat Mika ja Bianca Odell kiittävät asunnon äänieristystä.
Juhana, 2, ja Ida Odell, 4, leikkivät uudessa kerrostaloasunnossa Helsingin Jätkäsaaressa. Vanhemmat Mika ja Bianca Odell kiittävät asunnon äänieristystä. Kuva: Jonne Heinonen
Fakta

Näin perheet arvioivat uusien vuokratalojen asuntoja

+ esteetön kulku

+ riittävän iso hissi lastenvaunuille

+ lastenvaunuvarastot ja mahdollisuus säilyttää vaunuja myös sisällä asunnossa

+ avaruus

+ isot ikkunat ja ranskalaiset parvekkeet

+ isot kylpyhuoneet

+ kaksi vessaa

+ yhteiset tilat, joissa voi tehdä etätöitä ja pitää juhlia

- eteiset toimivat huonosti, ei riittävästi säilytystilaa

- huono äänieristys asunnon sisällä

- pihat: esimerkiksi ei riittävän suojattua tai suljettua tilaa ja leikkivälineitä kaiken ikäisille lapsille

- ulko-ovet, joita lapset eivät jaksa itse avata

Lähde: Urbaanit lapsiperheet -tutkimus, jossa selvitettiin Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa asuvien perheiden asumistottumuksia ja -toiveita.

Kehyskuntien sijaan lapsiperheitä vetävät nyt kaupunkien keskustat. Asumistoiveita kartoittavissa tutkimuksissa on kuitenkin selvinnyt, että moni haaveilee silti omakotiasumisesta.

Rakennuttajat ovat nyt heräämässä näihin keskenään ristiriitaisiin toiveisiin: Pientalomaisen asumisen elementtejä voi siirtää kerrostaloon.

Esimerkiksi Helsingin Kalasatamaan, valtion vuokra-asuntoyhtiö A-Kruunun rakennuttaman kerrostalon porrashuoneeseen ollaan suunnittelemassa kuraeteistä. Kerrostalo on suunnattu urbaaneille lapsiperheille.

Parin vuoden päästä nousevan talon asuntojen yhteyteen on tulossa myös omat irtaimistovarastot ja kuistimaiset ”palvelueteiset”, johon vaikka ruokakaupan lähetti voi jättää kassit kertakäyttöisen ovikoodin avulla.

Taloon tulee erikokoisille ja -tyyppisille perheille sopivia asuntoja ja myös rivitalomainen osio kahteen ensimmäiseen asuinkerrokseen.

Alla oleva grafiikka näyttää, millainen voisi olla lapsiperheen pientalomainen kerrostalokoti. Juttu jatkuu grafiikan alla.

Lapsiperheiden jääminen kaupunkien keskustoihin on yleiseurooppalainen ilmiö, joka koskee Helsingin lisäksi myös muita Suomen suuria kaupunkeja, Aalto-yliopiston tutkija Johanna Lilius sanoo. Ilmiö on tullut Liliuksen mukaan vähän yllätyksenä, ja asumisen ja palveluiden tarpeisiin on vastattu hieman jälkijunassa.

”Lapsiperheille sopivia asuntoja suunniteltiin aiemmin lähiöihin, sillä ajateltiin, ettei kaupunki ole hyvä kasvupaikka lapselle. Nyt ajatus siitä, millainen on hyvä lapsuus, on muuttunut ja monimuotoistunut.”

Helsingin esikaupunkialueilla asuu vielä kolme kertaa enemmän lapsiperheitä kuin kantakaupungissa, mutta lasten määrän kasvu on kantakaupungissa selvästi esikaupunkia nopeampaa, Helsingin kaupungin tietokeskuksen tilastoista selviää.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana kantakaupungissa asuvien lapsiperheiden määrä on kasvanut noin 30 prosenttia, kun taas esikaupungissa lapsiperheiden määrä on kasvanut vain kolme prosenttia.

Katso alla olevasta laskurista, kuinka paljon lasten määrä lisääntyy alueellasi. Laskuri näyttää Helsingin osalta myös ennusteen uusista asunnoista. Juttu jatkuu laskurin alla.

Trendi liittyy elämänvaiheiden sekoittumiseen nuorilla aikuisilla: parit haluavat jatkaa lastenkin kanssa elämää, jossa kahvilat, ravintolat, muut ihmiset ja nykyään myös lapsille sopivat kulttuuritapahtumat ovat lähellä.

”Keskustaan jääminen helpottaa työn ja perheen yhteensovittamista, kun työmatkat ovat monilla lyhyempiä. Freelancereiden ja kotona etätyötä tekevien on myös helppo käydä lounaalla asiakkaiden kanssa”, Lilius pohtii.

Hänen mukaansa perheille asumisessa tärkeää on hyvä sijainti ja arkea helpottavat ratkaisut, kuten esimerkiksi toimivat eteiset ja avoimet asuintilat, joissa lapsia voi helposti valvoa.

”Toisaalta hyviä ovat suojatut pihat, joille vähän vanhemmat lapset voi päästää leikkimään yksin”, kaupunkiperheiden asumistottumuksia ja tarpeita Kalasataman vuokrakohdetta varten selvittänyt Lilius kertoo.

Oman haasteensa asuntojen suunnitteluun tuovat erilaiset perhemuodot. Uus- ja yksinhuoltajaperheiden yleistyessä tarvitaan paitsi eri kokoisia asuntoja, myös joustavia asumisen ratkaisuja, kuten liukuovia, alkoveja ja parvia, Lilius sanoo. Niiden avulla asuintilaa ja sen käyttöä voi muokata sen mukaan, montako lasta on minäkin viikkona kotona.

Vaikka kaupunkiasuminen on nousussa, niin kutsuttu Nurmijärvi-ilmiö ei ole ohi vaan elää rinnakkain, Lilius korostaa.

Helsingin Jätkäsaaressa muovinen kuorma-auto kiitää korvia huumaavasti pitkin vuokrakerrostaloasunnon lattiaa. Kahden pienen lapsen vanhemmat Mika ja Bianca Odell kertovat olevansa kiitollisia kotinsa hyvästä äänieristyksestä.

Uudessa kerrostalossa kiitosta saa myös erityisesti perheitä varten suunnitellun asunnon avoimuus: lasten leikkimistä voi seurata suoraan keittiöstä. Asunnossa on kaksi wc:tä, mikä on pienten lasten kohdalla ”ihan välttämätöntä”, vanhemmat sanovat.

Melkein kuin omakotitalossa.

Paitsi ettei aivan.

”Lapset ja koira tuovat ulkoa aina kuraa mukanaan, eikä lattia ole koskaan puhdas. Kuraeteinen olisi ihan mahtava”, Mika Odell sanoo.

Bianca Odell kertoo luulleensa pitkään, että lasten saamisen jälkeen pitää muuttaa pois kaupungista.

”Niin kaikki tutut pariskunnat olivat tehneet. Äiti yritti saada meidät muuttamaan maalle”, hän sanoo.

”Me olemme aina pitäneet kaupungissa asumisesta, joten päätimme, että että jäämme tänne.”

Odellit ovat huomanneet, että he pärjäävät lasten kanssa kaupungissa mainiosti. Julkisilla kulkuneuvoilla he pääsevät ydinkeskustaan kymmenessä minuutissa, joten perhe ei tarvitse autoa. Lyhyiden välimatkojen takia satunnainen taksin ottaminen ei myöskään tule kalliiksi.

Kaupungissa asumisessa on vanhempien mielestä eräs kasvatuksellinen etu. Lapset pääsevät helposti museoihin ja saavat tutustua eri kulttuureista tuleviin ihmisiin.

”Heistä tulee eurooppalaisia”, Mika Odell sanoo.

Kalasataman vuokratalossa lapsiperheille sopivat tilaratkaisut nostavat A-Kruunun mukaan rakennuskustannuksia jonkin verran. Ne on pidettävä silti kohtuullisina, jotta vuokrataso saadaan pysymään edullisena. Valtion korkotukilainalla rahoitetun kohteen vuokratasoksi on arvioitu vain 11–12 euroa neliöltä.

”Tekniset ratkaisut ja seinien määrä lisäävät kustannuksia. Jotta asuntoihin ja tiloihin on voitu panostaa, suunnitelman tehokkuuden pitää olla hyvä. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että porrashuoneen ala on pieni verrattuna vuokrattavien asuntojen pinta-alaan”, A-Kruunun rakennuttamispäällikkö Eero Lehtomäki kertoo.

A-Kruunun mukaan muutkin rakennuttajat voivat hyödyntää Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaan kuuluvassa hankkeessa kehitettyjä ideoita ja löytää uusia näkökulmia asuntosuunnitteluun.

”Jokainen kohde on tietenkin yksilöllinen. Suurin anti konseptissa on löytää urbaaneille lapsiperheille sopivia ratkaisuja niin, että tilasta saisi mahdollisimman suuren hyödyn. Asukkaat voivat itse keksiä, miten neliöitä voi käyttää eri tavoilla omien tarpeiden mukaan. Ei ole vain yhtä tapaa kalustaa ja asua oikein.”

Lapsiperheiden jääminen kaupunkikeskustoihin johtuu siitä, että entistä useammalla on varaa pitää kaupunkilainen elämäntyylinsä ja olla muuttamatta taloudellisen pakon edessä muualle, Helsingin kaupungin tietokeskuksen erikoistutkija Pekka Mustonen arvioi.

Kohtuuhintaista asumista kaivataan silti, sillä sellaista ei ole juuri tarjolla.

Mustonen uskoo, että suurin osa lapsiperheistä haluaisi kuitenkin asua ihan tavallisissa asunnoissa, ilman mitään erityisratkaisuja.

”Uusille alueille niitä kehitetään, koska urbaanin kaupungin rakentaminen, elämän ja tunnelman luominen on vaikeaa. Lapsiperheitä houkutellaan asioilla, joihin voidaan suunnittelulla ja rakentamisella vaikuttaa.”

Erovanhempien talo ja yöpymisasuntoja – Perheiden tarpeita on huomioitu Euroopan kaupungeissa

Perheiden tarpeita ja erilaisia elämäntilanteita on huomioitu yhä enemmän eurooppalaisten kaupunkien suunnittelussa 2010-luvulla, Aalto-yliopiston tutkija Johanna Lilius sanoo.

Lapsiystävälliseen suunnitteluun – ja myös perheiden kohtuuhintaiseen asumiseen – on keskitytty ainakin Rotterdamissa, Kööpenhaminassa ja Ruotsin suurissa kaupungeissa.

Lapsiystävällisen rakentamisen projektissa Rotterdamissa suunnittelijat ovat määritelleet asuntojen vähimmäisvaatimukset, joihin kuuluu esimerkiksi hissi, omat huoneet jokaiselle lapselle ja leikkipuisto yli nelikerroksisten talojen yhteydessä.

Malmössä on vuokrakerrostaloja, jotka houkuttelevat kaupungista pois muuttamista suunnittelevia perheitä teknologisten innovaatioiden, viljelymahdollisuuksien ja yhteisöllisyyden avulla. Jopa 300 neliön kokoisiin yhteistiloihin kuuluu sisäleikkipaikkoja ja kirjastoja.

Liliuksen mukaan monissa ruotsalaisissa kerrostaloissa asukkaiden varattavissa on myös pieni ”yöpymisasunto”, johon perheet voivat majoittaa vieraitaan.

Erilaiset perhemuodot ja elämäntilanteet vaikuttavat asumisen tarpeisiin, Lilius huomauttaa. Amsterdamissa on toteutettu ”Vanhempien talo”, johon eroperheiden etävanhemmat voivat muuttaa väliaikaisesti pystyäkseen asumaan lastensa lähettyvillä ja viemään heitä kouluun.

Ruotsissa on Liliuksen mukaan asuntoja, jotka on yhdistetty remontissa niin, että vuoroviikoin lapsiaan hoitavat vanhemmat asuvat omine sisäänkäynteineen asunnon eri päädyissä ja lapset keskiosassa.

Lasten ei tarvitse muuttaa viikoittain asuntoa, ainoastaan keittiötä ja olohuonetta – siis samaan tapaan kuin Johanna Vuoksenmaan parhaillaan esitettävässä tv-sarjassa Ex-onnelliset.

Lilius pitää mahdollisena, että tällaisia asumisratkaisuja voidaan nähdä jatkossa myös Suomessa.

”Tarve ei ole kuitenkaan niin suuri, sillä meillä on joustavammat asuntomarkkinat kuin vaikkapa Tukholmassa tai Amsterdamissa.”

Jonne Heinonen
Mika Odell leikkii Idan, 4, ja Juhanan, 2, kanssa perheen olohuoneessa Jätkäsaaressa. Perhe arvostaa uudessa kerrostalokodissa avoimuutta, jolloin lasten leikkiä on helppo valvoa myös toisista huoneista.
Mika Odell leikkii Idan, 4, ja Juhanan, 2, kanssa perheen olohuoneessa Jätkäsaaressa. Perhe arvostaa uudessa kerrostalokodissa avoimuutta, jolloin lasten leikkiä on helppo valvoa myös toisista huoneista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat