Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väsyttääkö aamulla? Virkistävän yöunen ihannekaava on muuttunut

Unilääketieteeseen erikoistunut neurologi Markku Partinen kertoo makean ja virkistävän unen ihannekaavan.

Kotimaa
 
Akseli Valmunen / HS
Yöunen alkuvaihe on tärkeä virkistymisen kannalta.
Yöunen alkuvaihe on tärkeä virkistymisen kannalta. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Yöunen syvin, maukkain ja virkistävin osa on heti alussa. Ennen ajateltiin, että aamuyön vilke- eli rem-uni on se yöunen tärkein vaihe, mutta jos haluaa virkistyä, kannattaa satsata alkuun.

”Parhaiten virkistää syvä uni eli niin sanottu kolmannen vaiheen uni. Sen aikana aivot elpyvät, ja niistä poistuu kuona-ainetta. Kolmannen vaiheen uni ajoittuu yöunen ensimmäiseen kolmannekseen. Alkuyön uni on tärkeää virkistymisen kannalta”, kertoo unilääketieteeseen erikoistunut neurologi, Helsingin yliopiston dosentti Markku Partinen.

Eli jos ihminen nukkuu kahdeksan tuntia, niin yöunen ensimmäiset kaksi ja puoli tuntia on se tärkein pätkä virkistymisen kannalta.

Partisen mukaan nukkumaan on hyvä mennä suhteellisen aikaisin. Yökyöpeleiltä jää koko syvä uni väliin, mikä tuntuu väsymyksenä.

”Jos menee vasta yöllä kolmen neljän aikaan nukkumaan, niin syvään uneen ei tahdo päästä, vaikka nukkuisi pitkään, koska vuorokausirytmit sekoittavat unisykliä”, Partinen kertoo.

”On parempi mennä aikaisin nukkumaan ja myös herätä aikaisin kuin mennä myöhään nukkumaan ja nukkua aamulla pitkään.”

Vielä muutama vuosi sitten unitutkijoiden piirissä ei pidetty niin tärkeänä, milloin nukkumaan mennään.

”Nyt on toisin. Nykytiedon mukaan nukkumaan menoa ei kannata viivästyttää. Paras aika on kello 22–23 tai laveammin 22-24. Kaikille tämä ei onnistu vuorotyön tai perhetilanteen takia.”

Makean ja virkistävän unen ihannekaava on tämä:

Nukkumaan kello 22–23. Nopea nukahtaminen. Ensin kevyttä torkkumista (kuulet, että joku valittaa kuorsaamisestasi, vaikka mielestäsi et edes nuku). Hetki kakkosvaiheen unta ja sitten puolitoista tuntia (vähintään 35 minuuttia) kolmosvaiheen unta eli sitä syvää unta, jonka aikana aivosähkötoiminta on erittäin hidasta. Ja lopuksi vielä rem-unta, joka sekin on tärkeää. Sitten ehkä lähes huomaamaton herääminen, pieni asennon vaihto, minkä jälkeen parhaimmillaan uusi kierros ennen lopullista heräämistä aamulla.

Nukkuminen on toki yksilöllistä.

Jotkut ihmiset nukkuvat vain muutaman tunnin ja ovat silti virkeitä. Toiset nukkuvat yli yhdeksän tuntia, mutta ovat silti väsyneitä.

On siis ihmisiä, jotka pääsevät heti syvään uneen, minkä takia lyhyet yöunet riittävät heille.

”Esimerkiksi masentuneet ihmiset taas eivät pääse alussa syvään uneen, vaan ehkä vasta pitkän unen lopussa. Sen takia he ovat väsyneitä yhdeksänkin tunnin nukkumisen jälkeen.”

Fyysinen rasitus lisää syvän unen määrää. Ennen ajateltiin, että raskas liikunta ennen nukkumaan menoa olisi haitallista unen kannalta.

”Se myytti on kumottu. Mitä enemmän fyysistä rasitusta, sitä enemmän syvää unta.”

Kova urheilu tosin nostaa kehon lämpötilan jopa 40 asteeseen, mikä estää nukahtamisen. Osaksi sen takia huippu-urheilijat pulahtavat jääpalakylpyyn iltaottelun jälkeen.

”Kehon lämpötila täytyy laskea, muuten ei uni tule. Sen voi tehdä vaikka kylmällä suihkulla. Iltakävely on yksi parhaista keinoista syventää unta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat