Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi suositus: Homeesta kärsivän hoito pitää aloittaa vaikka syy olisi epäselvä – Tiina Jääskeläinen asuu tyttärensä kanssa hirsimökissä, jossa on vain patjat lattialla

Kattovuoto kotona laukaisi Tiina Jääskeläiselle ja tyttärelle oireet, joiden takia he ovat joutuneet useita kertoja home-evakkoon. Sopiva koti voisi olla lasista tehty merikontti kaukana ärsykkeistä kuten kasveista, asfaltista ja katupölystä.

Kotimaa
 
Lauri Rotko
Tiina Jääskeläinen on herkistynyt homeille ja monille kemikaaleille kotona olleen kattovuodon jälkeen. Hän joutui vähentämään sen takia työntekoaan tatuoijana.
Tiina Jääskeläinen on herkistynyt homeille ja monille kemikaaleille kotona olleen kattovuodon jälkeen. Hän joutui vähentämään sen takia työntekoaan tatuoijana. Kuva: Lauri Rotko
Fakta

Mutkikkaatsyyt ja oireet

 Kosteusvauriot edistävät muun muassa home- ja hiivasienten sekä muiden mikrobien kasvua, rakenteiden pilaantumista, haihtuvien orgaanisten yhdisteiden päästöjä ja pölypunkkien esiintymistä.

 Vaurioiden kanssa esiintyy usein muita sisäilmaa heikentäviä tekijöitä. Niitä ovat puutteellinen ilmanvaihto, ilmanvaihdon epäpuhtaudet sekä liian lämmin ja kuiva sisäilma. Kaikki voivat pahentaa oireilua.

 Näiden tekijöiden merkitystä on vaikea erotella. Niitä pitäisi kuitenkin tutkia, että terveysongelmia voitaisiin ehkäistä ja hoitaa, suositus toteaa.

Jopa neljännesmiljoona suomalaista kokee saaneensa oireita, jotka liittyvät kosteus- tai homevaurioon.

Oireet ovat ihmisille totta, ja ne pitää ottaa vakavasti, korostaa juuri valmistunut Käypä hoito -suositus. Siinä Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin kokoama asiantuntijaryhmä vetää yhteen tutkimusnäytön kosteus- ja homevaurioiden yhteydestä ihmisten kokemiin oireisiin.

Samalla se linjaa lääkäreiden toimintakäytäntöjä.

Käypä hoito -suosituksissa etsitään hoitolinjoja, jotka perustuvat mahdollisimman vahvaan tieteelliseen näyttöön hoitomenetelmistä.

Tavoite on myös yhtenäistää sairauksien hoitoa.

Työssä selvisi, että hometalosairautta ei ole olemassa. Sen sijaan ihmiset saavat monenlaisia oireita astmasta hengenahdistukseen, toistuviin flunssiin, väsymykseen ja ihottumaan.

Tutkimusnäyttö on vahvin flunssan kaltaisten ylähengitystieoireiden ja astman kehittymisen suhteen. Kosteusvaurio on niiden riskitekijä, sanoo työssä mukana ollut Jussi Lampi.

Hän työskentelee terveyskeskuslääkärinä Kuopiossa ja asiantuntijalääkärinä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL).

Kosteus on Lammen mukaan riskitekijä mutta ei selvä syy.

”Yhdenkään terveysvaikutuksen ja kosteus- tai homerakennuksen välillä ei ole todettu syysuhdetta. Emme tunne vaikuttavia tekijöitä emmekä mekanismeja, joilla ne toimivat.”

Sekoittamassa on usein muita sisäilman ongelmia, kuten puutteellista ilmanvaihtoa, liian kuivaa sisäilmaa, tupakansavua, mineraalikuituja ja erilaisia allergeeneja. Ihmiset vielä reagoivat niihin yksilöllisesti.

”Ihmisten oireet ovat aina todellisia”, korostaa työryhmässä mukana ollut ylilääkäri Kirsi Karvala. Hän työskentelee Työterveyslaitoksella ja eläkeyhtiö Varmassa.

”Potilasta pitää kuunnella ja suhtautua vakavasti hänen kertomiinsa asioihin. Jos hän ei voi hyvin jossakin rakennuksessa, syy pitäisi löytää.”

Se ei ole helppoa, koska kosteus- tai homevauriota ei voi todeta laboratoriokokeilla. Kaikille oireilla ei ylipäätään löydy selitystä, mutta Karvalan mukaan lääkäri voi arvioida, löytyykö niiden takaa sairaus.

”On tullut paljon palautetta, että lääkäri ota ei oireita vakavasti. Potilaan sanomaan pitää suhtautua vakavasti.”

Hoito aloitetaan oireiden perusteella, vaikka ei tiedettäisi, mikä ne aiheuttaa.

Karvala huomauttaa, että lääkärin ei kannata arvailla oireiden syytä, koska rakennusten kunnon arviointi ei ole hänen alaansa.

Lääkäreiltä kuitenkin pyydetään lausuntoja muun muassa oikeudenkäynteihin.

”Oireiden yhteyttä kosteusvaurioon ei voi todeta potilaasta käsin”, Karvala sanoo.

”Pitäydy objektiivisiin havaintoihin ja tutkimustuloksiin. Vältä tuntemattomien tekijöiden liioittelua ja todellisten ongelmien vähättelyä”, hän opastaa lääkäreitä.

Jos rakennuksessa on kosteusvaurio, se pitää korjata ja estää uusien vaurioiden synty, korostaa työryhmän puheenjohtaja, ylilääkäri Jussi Karjalainen. Hän työskentelee Tampereen yliopistollisen sairaalan Allergiakeskuksessa.

Niin voidaan sekä vähentää ihmisten kokemaa oireilua että pitää yllä rakennuksen kuntoa. Siihen velvoittavat myös terveydensuojelu- ja työsuojelulait, joiden tavoite on ehkäistä terveyshaittoja.

Karvalan mukaan haittojen ehkäisy saatetaan joskus mieltää osoitukseksi siitä, että haittoja on jo syntynyt.

”Viranomaiset tekevät päätöksiä varovaisuusperiaatteen mukaan. Mahdolliset riskit saatetaan tulkita vakaviksi haitoiksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat