Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen Facebook-kirjoitus syyteharkintaan

Rikosnimikkeenä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Rio Gandara / HS
Teuvo Hakkarainen kuvattuna eduskunnassa huhtikuussa 2015.
Teuvo Hakkarainen kuvattuna eduskunnassa huhtikuussa 2015. Kuva: Rio Gandara / HS

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps) Facebook-kirjoituksesta.

Rikosnimikkeenä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen tekemä esitutkinta liittyy Hakkaraisen kirjoittamaan tekstiin, jonka hän julkaisi yhteisöpalvelu Facebookissa 15. heinäkuuta. Perussuomalaisten kansanedustajan epäillään kirjoituksellaan lietsoneen vihapuheita muslimeja ja maahanmuuttajia kohtaan.

Hakkarainen totesi terrorismiin liittyvässä päivityksessään, että hänestä ”pahoittelujen esittäminen Nizzan kauhean terrori-iskun johdosta tuntuu irvokkaalta”. Hän kirjoitti esimerkiksi: ”Hyssyttelyn on loputtava. Muslimit pois tästä maasta! Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja.”

Syyteharkinnan asiassa tekee valtakunnansyyttäjävirasto.

Perussuomalaisten edustajia on aiemmin tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan heidän toimiessaan kansanedustajina. Kouvolan hovioikeus tuomitsi James Hirvisaaren sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan vuoden 2011 joulukuussa. Oikeuden mielestä hän oli kirjoittanut Uuden Suomen vuonna 2010 julkaisemassa blogitekstissä solvaavasti muslimeista.

Sittemmin Hirvisaari erosi perussuomalaisista ja liittyi Muutos 2011 -ryhmään.

Vuonna 2012 korkein oikeus tuomitsi perussuomalaisten kansanedustajana toimineen Jussi Halla-ahon sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomio tuli vuonna 2008 kirjoitetusta blogikirjoituksesta, jossa Halla-aho esimerkiksi kuvasi islamia pedofiliauskonnoksi. Halla-aho on nykyään europarlamentaarikko.

Heinäkuussa perussuomalaiset nuoret vaativat kannanotossaan, että lakipykälät kansanryhmää vastaan kiihottamisesta ja uskonrauhan rikkomisesta tulisi poistaa. Helsingin yliopiston rikosoikeuden emeritusprofessori Raimo Lahti arvioi HS:lle, että kannanotto on ongelmallinen Suomen kansainvälisten velvoitteiden kannalta.

Lahti sanoi, että perussuomalaisten olisi puolueena syytä ottaa kantaa siihen, vastaako nuorisojärjestön toiminta puolueen linjaa.

Perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtajan Sebastian Tynkkysen Facebook-kirjoituksista tehtiin tänä vuonna tutkintapyyntö, jonka perusteella on aloitettu esitutkinta. Tutkinnanjohtajan mukaan tutkinnan kohteena on Tynkkysen kirjoituksia ainakin muslimeihin liittyen.

Tynkkynen kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat