Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoismaiden pääministerit ruotivat EU:ta, Itämerta ja turvapaikkalinjauksia Ahvenanmaalla

Ministereiden ohjelmassa on keskustelua lukuisista ajankohtaisista kysymyksistä, esimerkiksi EU:n tämän hetken tilanteesta ja Britannian tulevan EU-eron vaikutuksista.

Kotimaa
 
Jens Noergaard Larsen / Scanpix
Pohjoismaiden pääministerit tapasivat Kööpenhaminassa lokakuussa 2015. Joukkoa johtaa Juha Sipilä, perässään Stefan Löfven, Sigmundur Gunnlaugsson, Erna Solberg ja isäntänä toiminut Lars Loekke Rasmussen.
Pohjoismaiden pääministerit tapasivat Kööpenhaminassa lokakuussa 2015. Joukkoa johtaa Juha Sipilä, perässään Stefan Löfven, Sigmundur Gunnlaugsson, Erna Solberg ja isäntänä toiminut Lars Loekke Rasmussen. Kuva: Jens Noergaard Larsen / Scanpix

Tukholma.

Pohjoismaiden pääministerit kokoontuvat tiistaina ja keskiviikkona vuotuiseen epäviralliseen tapaamiseensa Ahvenanmaalle. Tapaamisen on tänä vuonna kutsunut koolle Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk).

Ministereiden ohjelmassa on keskustelua lukuisista ajankohtaisista kysymyksistä, esimerkiksi EU:n tämän hetken tilanteesta ja Britannian tulevan EU-eron vaikutuksista.

Lisäksi puheena ovat luultavasti pakolaiskriisin seurauksiin liittyvät asiat, kuten väliaikaisten rajamuodollisuuksien vaikutukset.

Pohjoismaiden pääministerit tapaavat vastaavissa merkeissä vuosittain loppukesästä.

Kulunutta vuotta on värittänyt muun muassa kiristynyt turvapaikkapolitiikka, jolla Pohjoismaat ovat aika ajoin näyttäneet liki kilvoittelevan. Ministerit todennäköisesti päivittävät toisiaan muutoksista.

Nyt, turvapaikanhakijoiden tulon vähennyttyä selvästi, keskustelua käydään luultavasti myös siitä, miten vastaaviin äkillisiin muutoksiin Pohjoismaissa voitaisiin vastaisuudessa reagoida yhdessä. Oppia ja parhaita käytäntöjä haetaan toisilta. Pohjoismaiden ministerineuvosto lanseerasi hiljattain yhteisen ohjelman koskien pakolaisten kotouttamista.

Keskustelua käydään todennäköisesti myös sisäisestä turvallisuudesta. Väkivaltaiset ääriliikkeet nousevat todennäköisesti esiin, ei vähiten Helsingin Asema-aukion epäillyn pahoinpitelyn ja siitä aiheutuneen kuoleman takia.

Tapaamisessa odotetaan lisäksi keskustelua Itämeren tilanteesta ja turvallisuuskysymyksistä sekä Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen suhteesta.

Ajankohtaisia muutoksia on muun muassa Ruotsissa. Ruotsi teki hiljattain päätöksen sijoittaa Gotlannin saarelle pysyviä joukkoja jo odotettua aiemmin ja se pallottelee asevelvollisuuden palauttamista. Asiasta julkistetaan selvitys keskiviikkona Tukholmassa. Viime viikoilla uutiset kertoivat myös Venäjän tiedustelutoiminnasta Ruotsissa, mikä saattaa nousta esille Ahvenanmaalla.

Ministerit tapaavat myös Grönlannin ja Färsaarten itsehallintoalueiden edustajia sekä Pohjoismaiden neuvoston ja pohjoismaiden ministerineuvoston edustajia. Tapaaminen päättyy keskiviikkona iltapäivällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat