Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo ja oppositio riitelivät veronkevennysten kohdentumisesta – ”palvelee eniten yli 7 000 tienaavia”

Kyse on kilpailukykysopimukseen liittyvästä veroratkaisusta, jolla tulovero kevenee kaikissa tuloluokissa 0,6 prosenttiyksikköä.

Kotimaa
 
Petteri Orpo ja Pia Viitanen
Petteri Orpo ja Pia Viitanen

Eduskunta sai tiistaina hallitukselta ison nipun verolakeja, jotka perustuvat hallituksen budjettiesitykseen. Vaikutuksiltaan suurin niistä on laki tuloveroasteikkojen muutoksista.

Kyse on kilpailukykysopimukseen liittyvästä veroratkaisusta, jolla tulovero kevenee kaikissa tuloluokissa 0,6 prosenttiyksikköä. Veroluokkiin tulee myös inflaatiotarkistukset, joilla estetään hinnannoususta johtuva automaattinen veronkiristys.

Lisäksi pienituloisimmille suunnataan 30 miljoonan verran maksujen kevennyksiä.

”Se on perusteltu linja, kun vientiä ei ole saatu vetämään ja heiveröinen talouskasvumme perustuu kotimaiseen kysyntään ja kasvuun”, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sanoi.

”Tällä kevennyksellä hallitus tukee etupainotteisesti kotimaista kysyntää, kotitalouksien ostovoimaa ja sitä kautta työllisyyttä.”

Vasemmisto kiinnitti jälleen huomiota veroratkaisun epäoikeudenmukaisuuteen. Eduskunnan tietopalvelun mukaan veronkevennykset hyödyttävät euromääräisesti eniten hyvätuloisia.

”Onko näinä aikoina perusteltu sen kaltainen veroratkaisu, joka eniten palvelee yli 7 000 tienaavien ostovoimaa? Onko miellä siihen näinä vaikeina aikoina varaa?”, Pia Viitanen (sd) sanoi.

Hän pelkäsi, että päätökset horjuttavat kansakunnan eheyttä ja lisäävät eriarvoisuutta.

”Myös indeksileikkaukset sosiaaliturvaan kohdistuvat heikoimmassa asemassa oleviin ja pienituloisiin”, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah lisäsi.

Ministeri Orpo vastasi, että verotuksen progression alentaminen kaikissa tuloluokissa on ”työllisyyskysymys”. Hän piti opposition taholta epäoikeudenmukaisena jättää huomiotta, että hallitus työtulovähennystä korottamalla kevensi tänä vuonna pienituloisten verotusta 450 miljoonalla eurolla.

”Tämä on kokonaisuudessaan oikeudenmukainen ratkaisu, jossa työn ja yrittämisen verotusta kevennetään”, Orpo kuittasi.

Keskustelu jatkui tutulla uralla ja tulee jatkumaan koko syksyn budjettikäsittelyn edetessä eduskunnassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat