Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: Hallituksen toimet ääriliikkeitä vastaan jäivät puolitiehen

Erillinen rikospykälä osallistumisesta rasistisen yhteenliittymän toimintaan selventäisi lakeja, rikosoikeuden apulaisprofessori Sakari Melander sanoo.

Kotimaa
 
Risikko: järjestön lakkauttamista ei ole koeteltu oikeudessa
Risikko: järjestön lakkauttamista ei ole koeteltu oikeudessa
Hallitus kertoi toimista äärijärjestöjen kontrolloimiseksi.

Hallituksen toimenpiteet rasististen ääriliikkeiden hillitsemiseksi jäivät puolitiehen, rikosoikeuden apulaisprofessori Sakari Melander Helsingin yliopistosta arvioi.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus linjasi maanantaina, että uusia lakeja tai lainmuutoksia väkivaltaisten järjestöjen kieltämiseksi ei tarvita.

Hallituksen mukaan poliisihallitus voi nykylakien nojalla ryhtyä toimiin väkivaltaisten järjestöjen lakkauttamiseksi yhdistyslakia soveltamalla.

Samalla hallitus päätti selvittää lainmuutosta ääriliikkeiden tunnusten kieltämiseksi ja yleisten kokoontumisten ilmoitusaikojen pidentämiseksi.

Melanderin kritiikki kohdistuu ennen kaikkea rikosoikeuteen ja rikoslaissa oleviin säännöksiin.

Hänen mielestään voimassa oleva rasismia koskeva sääntely on perin vaikeaselkoista, ja se on lakitekstissä vaikeasti piilotettu järjestäytynyttä rikollisuutta koskevan sääntelyn sisälle.

Melander on kirjoittanut Suomen valtiosääntöoikeudellisen seuran perustuslakiblogiin kirjoituksen siitä, miksi hänestä järjestäytynyt rasismi tulisi kriminalisoida.

Melander sanoo, että hänestä olisi parempi, että rikoslaissa olisi erillinen pykälä esimerkiksi osallistumisesta rasistisen yhteenliittymän toimintaan.

”Lähtökohtaisesti nyt on otettu tietty askel oikeaan suuntaan, mutta katson, että [hallitus] jää puolitiehen”, Melander sanoo.

Hän muistuttaa, että järjestäytynyt rikollisuus toimii taloudellisista motiiveista, kun rasististen ryhmittymien motiivit ovat moninaisia.

Melanderin tietojen mukaan hallitus kaavailee ääriliikkeiden tunnusten kieltoa lisättäväksi järjestyslakiin.

Lain yleisluonteisuus yleisten paikkojen järjestystä määräävänä lainsäädäntönä ei Melanderin mielestä ole asiayhteydeltään se kaikkein luontevin paikka rasististen rikosten rangaistussäännöksille.

”Ehkäpä ennemmin rikoslakiin”, Melander ehdottaa.

Tällöin rasistiset rikokset olisivat paremmassa asiayhteydessä, hän perustelee.

Sisäministeri Paula Risikko (kok) sanoi maanantaina, että poliisihallitus voi halutessaan esittää kanteen nostamista viime aikoina keskustelua herättäneen uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen lakkauttamiseksi.

Hallituksen tulkinnan mukaan sillä ei ole väliä, onko yhdistys rekisteröity vai ei. Suomen vastarintaliike ei ole rekisteröity yhdistys.

Hallitus ilmoitti myös käynnistävänsä selvityksen siitä, voidaanko väkivaltaisten ääriliikkeiden tunnusten käyttö kieltää lailla.

Oikeusministeri Jari Lindström (ps) on sanonut omasta puolestaan olevansa lakimuutokseen valmis.

Myös kokoontumislain ilmoitusaikojen muutosta selvitetään oikeusministeriössä. Nykyisin yleisistä kokoontumisista on ilmoitettava poliisille kuusi tuntia ennen tapahtumaa.

Aikarajaa haluttaisiin pidentää, jotta poliisi ehtii huolehtia mielenosoitusten turvallisuuden varmistamisesta.

Hallitus ilmoitti maanantaina olevansa valmis lisäämään poliisin voimavaroja väkivaltaisten ääriliikkeiden valvontaan esimerkiksi netissä.

Syynä linjatarkistuksiin oli Helsingin Rautatieaseman edessä tapahtunut pahoinpitely, jossa erästä Suomen vastarintaliikkeen jäsentä epäillään kuolemantuottamuksesta.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Omatekoinen liikennemerkki ja muistokynttilöitä Helsingin Asema-aukiolla 23. syyskuuta.
Omatekoinen liikennemerkki ja muistokynttilöitä Helsingin Asema-aukiolla 23. syyskuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat