Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: Ahdistus pikkulapsiajasta voi lykätä lastensaantia – ”vanhemmuuden nähdään sulkevan hirveän määrän asioita elämästä”

Pikkulapsiaikaan liitetyt kielteiset mielikuvat huolestuttavat monia vanhemmuutta harkitsevia.

Kotimaa
 
15 suomalaista kertoo, miksi kannattaa hankkia lapsia
15 suomalaista kertoo, miksi kannattaa hankkia lapsia
HSTV kävi kysymässä kansalaisilta Helsingin keskustassa, miksi lapsia kannattaa hankkia. Muun muassa siksi, että pääsee olemaan itsekin vähän lapsi. Toimittaja: Suvi Vihavainen, kuvaus: Mikko Peura, leikkaus: Kristiina Marttinen.

Pikkulapsiaikaan liitetyt kielteiset mielikuvat huolestuttavat monia vanhemmuutta harkitsevia niin paljon, että lapsenhankintaa lykätään mahdollisimman pitkään.

Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch arvioi, että kielteiset tunteet ovat saattaneet nykyään päästä voitolle myönteisistä.

”Vanhemmuus nähdään vastuuna ja isona asiana. Toisaalta vastuullisuus on tavattoman hyvä juttu, mutta huono puoli on, että vanhemmuuden nähdään sulkevan niin hirveän määrän asioita elämästä, että sitä sitten lykätään.”

Kielteiset mielikuvat ovat jossain määrin realismia. Pikkulapsiaika painaa päälle sen verran vaateliaana, että parisuhdeonni tutkitusti notkahtaa.

”Jos pari on yhdessä pitkään ja saa sitten lapsia, onnessa tapahtuu notkahdus. Toisaalta jos pari haluaa, mutta ei saa lapsia, eroriski kasvaa enemmän”, Rotkirch muistuttaa.

Tutkija Anneli Miettinen korostaa, että ristiriidat eivät pikkulapsiaikana liity välttämättä lapseen, vaan kumppaneiden omiin täyttymättömiin toiveisiin ja tarpeisiin.

Eroaminen silloin, kun lapset ovat ihan pieniä, ei ole kovin yleistä. ”Toki nämä vaiheet voivat realisoitua eroksi myöhemmin”, Miettinen toteaa.

Huolipuhe nousee vahvasti esille sekä mediassa että vanhempien itsensä tuottamana. Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) pääsihteeri Milla Kalliomaa korostaa, että vanhemmilta välittyvä kaikkein tärkein viesti on aivan toisenlainen.

”Kysely kyselyn perään sieltä tulee vastaus, että lapset ja perhe ovat elämässä kaikkein tärkein iloa tuottava asia. Perhe-elämä nousee ykköseksi, koska se on merkittävin elämään sisältöä tuova asia.”

Kalliomaan mielestä huomio on ehkä liikaa siinä, mikä kaikki raastaa.

”Kun ihminen pitää jotain asiaa hyvin tärkeänä, hän yleensä paneutuu siihen ja problematisoi, teenkö oikein ja onko tämä hyväksi. Vanhemmat ovat kaikkina aikoina tarvinneet toisten apua ja tänä päivänä tukiverkostot luodaan tähän aikaan sopivilla muodoilla.”

Vanhemmuutta vasta harkitsevaa huolipuhe voi ahdistaa. Ahdistus saa lykkäämään omaa vauvatoivetta.

Tutkittua tietoa ei ole siitä, lykkäävätkö miehet vai naiset aktiivisemmin lapsensaantia parisuhteessa.

”Miehet kyllä osallistuvat enemmän isyyteen ja pohtivat sitä nykyään tarkemmin. Naisen mielipide on parisuhteessa kuitenkin yleensä ratkaisevampi”, Rotkirch sanoo.

Miettinen kehottaa puhumaan lapsenhankinnasta ajoissa. Varsinkin miehet ottavat harvoin itse asian esille.

”Vaikea on kenenkään parisuhdetta tohtoroida ulkoapäin, mutta kyllä se voisi olla hyvä asia. Yleensä parisuhteessa ei puhuta lapsista suhteen alkuvaiheessa ja sitten se siirtyy ja siirtyy. Harva mies kuitenkaan haluaa elää täysin lapsettomana”, Miettinen toteaa.

Lue myös: Kahdesta lapsesta unelmoivan kannattaa aloittaa yrittäminen viimeistään 31-vuotiaana – testaa, millä todennäköisyydellä perhehaaveesi toteutuu

Sari Gustafsson / Lehtikuva
Pikkulapsiaikaan liitetyt kielteiset mielikuvat huolestuttavat monia vanhemmuutta harkitsevia.
Pikkulapsiaikaan liitetyt kielteiset mielikuvat huolestuttavat monia vanhemmuutta harkitsevia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat