Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työpaikat, joita ei kuulu – hallituksen työryhmän piti luoda hommia 8 000:lle, mutta kaikki on jumissa

Palkansaajat tuskin hyväksyvät hallituksen ajamaa työttömyysturvan uudistusta.

Kotimaa
 
Kari Pullinen, Antti Aimo-Koivisto ja Roni Rekomaa / Lehtikuva
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) on keskeinen ministeri työllisyysratkaisujen valmistelussa. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ei hyväksy työttömyysturvan porrastamista, toisin kuin EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) on keskeinen ministeri työllisyysratkaisujen valmistelussa. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ei hyväksy työttömyysturvan porrastamista, toisin kuin EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies. Kuva: Kari Pullinen, Antti Aimo-Koivisto ja Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fakta

Työllisyystyöryhmäntehtävät

 Ansiosidonnainen työttömyysturva pitäisi muuttaa niin, että se kannustaisi tai pakottaisi nykyistä enemmän hakemaan töitä.

 Etsiä keinoja, miten ansiosidonnaista työttömyysturvaa voisi käyttää palkan osana ja starttirahana.

 Etsiä keinoja, miten vaikeasti työtä saavat nuoret pääsisivät töihin.

 Etsiä keinoja, miten vaikeasti työllistyviä saataisiin töihin yhdistämällä palkka ja tukia.

Hallituksen asettama työllisyystyöryhmä tuskin saa aikaiseksi yksimielistä ehdotusta siitä, miten ansiosidonnaista työttömyysturvaa muuttamalla syntyisi 8 000 uutta työpaikkaa.

Virkamiehistä ja työmarkkinajärjestöjen edustajista koostuvan työryhmän pitäisi julkistaa ratkaisunsa perjantaina.

Toimihenkilöitä edustavan STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoi tiistaina sanomalehti Karjalaisessa, ettei ansiopäivärahan porrastus mene läpi palkansaajapuolella. SAK:n hallitus sanoi saman jo syyskuun alussa.

Moni palkansaajapuolen liittojohtaja on jo tulkinnut työryhmän puheenjohtajan, valtiosihteeri Martti Hetemäen ajamat uudistukset työttömyysturvan tehottomiksi heikennyksiksi.

HS:n useista lähteistä saamien tietojen mukaan työryhmä neuvottelee nyt mallista, jossa työttömäksi jäävällä olisi heti työttömyyden alkaessa viisi omavastuupäivää eli rahattomia päiviä. Hallitus siis peruisi päätöksensä nostaa omavastuupäivien määrän viidestä seitsemään.

Viiden päivän lisäksi työttömällä olisi joka kuukausi yksi omavastuupäivä. Omavastuupäivä muuttuisi korvauspäiväksi, jos työtön olisi töissä vähintään 18 tuntia edellisen kolmen kuukauden aikana. Leikkaukselta säästyisi myös, jos työtön olisi työkokeilussa, kuntoutuksessa, kotouttamiskoulutuksessa tai vaikka työvoimakoulutuksessa.

Jos työtön olisi hallituksen toivomilla tavoilla aktiivinen seuraavien kolmen kuukauden aikana, hänen työttömyysturvansa palautuisi ennalleen seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi. Työttömyysturvaa malli leikkaisi enimmillään kuukaudessa 4,56 prosenttia.

Palkansaajajärjestöjen mielestä kyseessä on selvä työttömyysturvan leikkaus, vaikka omavastuupäivien määrä vähenisi työttömyyden alussa seitsemästä viiteen. Valtio säästäisi uudistuksessa muutamia kymmeniä miljoonia euroja, jotka ilmeisesti siirrettäisiin nuorisotyöttömyyden hoitoon.

Elinkeinoelämän keskusliitolle ja Kuntatyönantajille Hetemäen ajama uudistus todennäköisesti kävisi.

Palkansaajien mielestä malli on byrokraattinen, monimutkainen eikä tuo riittävästi työpaikkoja, koska siitä puuttuvat varsinaiset aktivointitoimet ja porkkanat. Palkansaajat ovat esittäneet omaehtoisen kouluttautumisen ja sivutoimisen opiskelun mahdollistamista työttömille.

Hallitus päätti elokuussa uudistaa työ- ja elinkeinotoimistojen toimintaa niin, että työttömiä haastatellaan ja aktivoidaan poikkeuksetta kolmen kuukauden välein. Hallitus hankkii 17 miljoonalla eurolla työhön ohjaukseen keskustelijoita. Samalla työllisyyssuunnitelmasta laistamisesta tulisi herkemmin täysi 30 päivän työttömyysturvan karenssi.

Näillä näkymin uutta haastattelujärjestelmää ei aiota hyödyntää lainkaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistamisessa.

Työryhmässä on tullut esiin myös perustuslaillisia ongelmia. Mitä tapahtuu, jos työtön menettää työttömyysturvansa siksi, ettei valtio ole pystynyt tarjoamaan aktivointitoimia, joilla ansiomenetyksen voisi estää?

Tänään aamupäivällä kokoontuvat työmarkkinoiden keskusjärjestöjen johtajat ja työllisyysryhmästä vastaavat ministerit. Työryhmän kohtalo voi ratketa jo tässä kokouksessa. Yksi vaihtoehto on, että palkansaajajärjestöt katsovat turhaksi enää istua neuvotteluissa, jos hallitus ei ole valmis tulemaan vastaan.

Työryhmä tuskin saa työtään valmiiksi perjantaiksi, vaikka hallitus suostuisi muutoksiin, sillä työtä tulisi paljon lisää.

Hetemäki voi joutua antamaan hallitukselle ehdotuksensa omissa nimissään ilman osapuolten hyväksyntää. Sen jälkeen hallitus joutuu harkitsemaan, muuttaako se työttömyysturvajärjestelmää itse ilman työmarkkinajärjestöjen hyväksyntää.

Vastaa seuraavaan kyselyyn, kuka sinun mielestäsi pitäisi saada päättää asiasta? Kirjoitus jatkuu kyselyn jälkeen.

Perussuomalaisille päätös olisi vaikea. ”Me emme porrastamista tue, se on yksiselitteinen asia. Mutta jos kolmikantainen työryhmä sitä esittää, tilanne voi olla toinen”, sanoi puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho Helsingin Sanomissa syyskuun alussa. Kokoomus ajaa innokkaimmin työttömyysturvan tiukennusta.

Osa palkansaajia edustavista liitoista voi järjestää poliittisia mielenilmauksia, jos hallitus tekee uudistukset ilman työmarkkinoiden hyväksyntää. Monien liittojohtajien mielestä hallitus rikkoisi näin kilpailukykysopimuksen (kiky) yhteydessä antamiaan lupauksia.

Kilpailukykysopimuksessa hallitus sitoutui sopimaan työlainsäädäntöön ja ansiosidonnaiseen sosiaaliturvaan tehtävät muutokset yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa. Sopimuksessa hallitus myös lupasi perua kilpailukykysopimuksen vaihtoehtona esittämänsä leikkaukset työttömyysturvaan.

Keskusjärjestöissä uuden työttömyysturvan hyväksymisestä päättävät järjestöjen hallinnoissa istuvat liittojohtajat, joista monilla oli vaikeuksia saada läpi kilpailukykysopimusta omissa hallinnoissaan.

He perustelivat jäsenilleen kikyn hyväksymistä sillä, että se lisäisi työllisyyttä ja estäisi hallituksen lisäleikkaukset muun muassa työttömyysturvaan.

Tämän takia kaikki työttömyysturvaleikkaukset ovat olleet palkansaajille ”myrkkyä”. Näin asian ilmaisi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta syyskuun alussa, kun SAK:n hallitus suostui osallistumaan työllisyystyöryhmään.

Työryhmän listalla on myös neljä muuta asiaa, mutta niihin työryhmä ei ole aikaansa juuri kuluttanut. Ikääntyneiden työttömien eläkearmahduksesta hallitus on käytännössä jo sopinut, samoin nuorten työllisyyden edistämisestä.

EK on vastustanut niin tiukasti ansiosidonnaisen työttömyysturvan ansio-osan käyttämistä palkkatukena tai starttirahana, ettei ryhmä päätä siitä mitään.

Jäljelle on jäänyt vain ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistaminen. Sen pitäisi tuoda 8 000 työpaikkaa työryhmän havittelemista 10 000 työpaikasta.

Tätä eri osapuolet vaativat neuvottelupöydässä:

SAK

Työttömyysturvan heikennykset ja porrastaminen ovat myrkkyä. Lähtee siitä, että porrastaminen ei tuo yhtään työpaikkaa juuri nyt, koska työttömyys pitkittyy. Haluaa työttömille lisää mahdollisuuksia koulutukseen.

EK

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus käy. Ansiosidonnaisen käyttö palkkatukeen tai starttirahaan ei käy.

Akava

Työttömyysturvan porrastus voisi useille liitoille käydä, jos työtön saisi vastapainoksi riittävästi porkkanoita. Haluaa käyttää ansiosidonnaista työttömyysturvaa koulutukseen.

STTK

Ei hyväksy työttömyysturvan leikkausta. Järjestön mielestä työttömien omaa vastuuta työllistymisestä on kuitenkin tarpeen vahvistaa, mutta ei luomalla lisää taloudellisia sanktioita.

Kuntatyönantajat

Työttömyysturvan porrastus sopii. Samoin ansiosidonnaisen käyttö palkkatukeen tai starttirahaan tietyin ehdoin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat