Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi Antti Rinteen taustajoukot junttaavat Hanna Kuntsia Sdp:n puoluesihteeriksi?

Suurelle yleisölle Hanna Kuntsi, 39, on vieras nimi. Eikä hän ole kovin tuttu monelle demarillekaan.

Kotimaa
 
Tero Leponiemi
Hanna Kuntsi
Hanna Kuntsi Kuva: Tero Leponiemi

Hanna Kuntsi ilmoittautui kaksi viikkoa sitten ehdokkaaksi Sdp:n puoluesihteerikisaan.

Ai kuka Hanna Kuntsi?

Suurelle yleisölle Hanna Kuntsi, 39, on vieras nimi. Eikä hän ole kovin tuttu monelle demarillekaan. Kuntsi tunnetaan pääkaupunkiseudun demaripiireissä ja ay-porukoissa, mutta mikään koko maan demarijulkkis hän ei ole.

Hanna Kuntsi on Palvelualojen ammattiliiton PAM:n yhteiskuntakuntasuhteiden päällikkö. Hän kertoo olleensa aktiivinen toimija Sdp:ssä ja kuntapolitiikassa jo parikymmentä vuotta. PAM:ssa Kuntsi on ollut töissä 13 vuotta.

Kuntsin ilmoittautuminen on kuitenkin synnyttänyt demareiden keskuudessa melkoisen kohinan.

Joitain demareita tuntuu kiihdyttävän se, että Kuntsin taustajoukoista löytyy paljon samoja ay-vaikuttajia, jotka olivat nostamassa edellisessä Sdp:n puoluekokouksessa Antti Rinnettä istuvan puheenjohtajan Jutta Urpilaisen paikalle puolueen puheenjohtajaksi.

Kuntsin kampanjapäällikkö on Petteri Oksa, Insinööriliiton neuvottelujohtaja.

Taustajoukoista löytyvät myös muiden muassa Rautatieläisten liiton puheenjohtaja Vesa Mauriala, Metalliliiton järjestämiskoordinaattori Mika Häkkinen ja Paavali Kukkonen. Kukkonen työskentelee nykyisin Sitrassa, mutta sitä ennen ammattiliitto Prossa ja toimi Antti Rinteen avustajana edellisen hallituksen aikana.

Metalliliiton järjestämisvastaava Aslak Haarahiltunen on Hanna Kuntsin puoliso. Kuntsi oli itsekin tiiviisti mukana Antti Rinteen puheenjohtajakampanjassa.

Mutta mitä tästä voi päätellä?

”Kyseessä on sijaistoiminto”, eräs demari selittää. Puoluekokouksen lähestyessä aktiivien kuume nousee. Jotain halutaan tehdä, mutta ei oikein tiedetä mitä. Onhan istuva puheenjohtaja Antti Rinne jäädyttänyt tilanteen.

Loppukesästä levisi julkisuuteen huhuja siitä, että Rinne olisi saamassa Lahden puoluekokoukseen haastajan.

Rinne ilmoitti, että kertoo omista jatkoaikeistaan puoluevaltuuston kokouksessa marraskuussa. Mahdolliset haastajat puolestaan ilmoittivat, että odottavat Rinteen päätöstä.

Sdp:n puheenjohtajakisa on siis jäissä marraskuuhun asti. Siksi energiaa voi käyttää puoluesihteerikisan junttaamiseen.

Hanna Kuntsi ilmoittautui puoluesihteerikisaan viisi kuukautta ennen puoluekokousta, mikä on monen demarin mielestä liian aikaista.

Toisaalta varhaiseen ilmoittautumiseen on myös hyvä syy. Kuntsia on syksyn mittaan tarkoitus tehdä tunnetuksi maakuntien demaripiireissä.

Kuntsin taustajoukoilla on tiettävästi sama taktiikka kuin Rinteen kampanjassa. He lobbaavat näihin aikoihin valittavia puoluekokousedustajia yksi kerrallaan asian tiimoilta. Taktiikka toimi viimeksi, miksei nytkin, Kuntsin joukoissa tuumataan.

Tosin puoluesihteerikisan asetelmat ovat täysin auki. Nykyinen puoluesihteeri Reijo Paananen ei ole vielä ilmoittanut omista jatkoaikeistaan. Monet kuitenkin veikkaavat, että Paananen ei hae jatkoa.

Spekulaatioissa pyörii myös paljon muita nimiä. Viime viikolla Etelä-Suomen Sanomien analyysissä nostettiin esille Savo-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Seppo Eskelinen ja Pirkanmaan piirijohtaja Roope Lehto.

Nämä nimet mainitaan myös HS:n soittokierroksella. Lisäksi nousee esille Helsingin piirin toiminnanjohtajan Hanna Isbomin nimi.

Sdp:ssä on pitkään ollut perinne, jonka mukaan puolueen puheenjohtajan sana painaa puoluesihteerivalinnassa.

Poikkeuksena tästä on Jutta Urpilaisen valinta puheenjohtajaksi vuonna 2008, jolloin erinäisten sattumusten vuoksi uuden puheenjohtajan suosikkia ei valittu puoluesihteeriksi.

Hanna Kuntsin puoluesihteeriehdokkuudesta ei voi suoraan vetää johtopäätöksiä Sdp:n puheenjohtajavalintaan.

Joka tapauksessa Hanna Kuntsi on asemoitunut hyvin. Hän sopisi varmaankin puoluesihteeriksi sekä Antti Rinteelle että Antti Lindtmanille, joka on todennäköisin puheenjohtaja – etenkin jos Rinne luopuu.

Sinänsä Rinne ei ole Kuntsin puoluesihteerikampanjan taustalla, mutta puheenjohtajaa on informoitu asiasta etukäteen.

Kuntsi ja Lindtman ovat myöskin hyviä tuttuja. Heitä yhdistää ensinnäkin Vantaa.

Kuntsi asui aikoinaan pitkään Vantaalla ja istui myös Vantaan valtuustossa. Lindtman on pitkäaikainen Vantaan kuntavaikuttaja ja Vantaan valtuuston puheenjohtaja.

Nykyisin Kuntsi asuu Sipoossa.

Kuntsin puoluesihteerikampanjan vetäjä Petteri Oksa oli edellisissä eduskuntavaaleissa Antti Lindtmanin vaalikampanjan päällikkö.

Hanna Kuntsi itse kiistää, että nimenomaan Antti Rinteen taustajoukot ajaisivat häntä puoluesihteeriksi. Vaikka taustalla on samoja nimiä, suurempi yhdistävä tekijä on Kuntsin mukaan esimerkiksi toiminta 1990-luvulla nuordemareissa.

”Taustajoukoissani ei ole vain ay-demareita. Siellä on laaja porukka hyvin erilaisia demareita”, Kuntsi sanoo.

Sdp:n puoluekokous järjestetään 2.–4. helmikuuta 2017 Lahdessa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat