Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työllisyystyöryhmä uhkasi jo kaatua, mutta työ jatkuu ainakin ensi viikon alkuun – ”ohut lanka, jolla jatketaan tätä työtä”

Palkansaajajärjestöt uhkasivat keskiviikkoaamuna jättää hallituksen nimittämän työryhmän – mutta päättivät silti jatkaa. ”Erittäin hankalaa”, SAK:n puheenjohtaja Eloranta sanoo.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / LEHTIKUVA
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta saapui työllisyystyöryhmästä vastaavien ministerien kokoukseen Helsingissä keskiviikkona.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta saapui työllisyystyöryhmästä vastaavien ministerien kokoukseen Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Martti Kainulainen / LEHTIKUVA

Hallituksen asettama työllisyystyöryhmä jatkaa työtään ainakin ensi viikon alkuun.

”Ohut lanka, jolla jatketaan tätä työtä”, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi keskusjärjestön tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Työryhmän työ uhkasi jo katketa keskiviikkona, kun ainakin osa palkansaajia edustavista keskusjärjestöistä oli jättämässä työryhmän. Niiden mielestä työryhmän esityksestä oli tulossa työttömyysturvaa leikkaava, mutta ei työllisyyttä lisäävä.

”Meillä on paljon kysymyksiä siitä, miten maaliin päästään. Lähtökohtaisesti tämä on erittäin hankalaa”, Eloranta sanoi. SAK:n hallitus käsittelee työryhmän kaavailuja maanantaina.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt tapasivat keskiviikkoaamuna hallituksen työllisyysryhmästä vastaavia ministereitä. Ryhmä kävi läpi työryhmän väliraportin. Keskusteluissa päätettiin, että työryhmä jatkaa työtään, vaikka erimielisyydet ovat mittavia.

Työryhmä käy vielä läpi sekä työryhmässä valmistuvan että jo voimassa olevan karenssipäiväjärjestelmän, kun aikaisemmin työryhmässä ei ole voimassa olevia karensseja käsitelty juuri lainkaan.

Järjestöt saivat läpi myös vaatimuksen, että työryhmä yrittää löytää ratkaisun siitä, miten työttömyysturvaa voisi käyttää opiskeluun.

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, millaista muutosta ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan työryhmä on kaavaillut.

HS:n useista lähteistä saamien tietojen mukaan työryhmä neuvottelee mallista, jossa työttömäksi jäävällä olisi heti työttömyyden alkaessa viisi omavastuupäivää eli rahattomia päiviä. Hallitus siis peruisi päätöksensä nostaa omavastuupäivien määrän viidestä seitsemään.

Viiden päivän lisäksi työttömällä olisi joka kuukausi yksi omavastuupäivä. Omavastuupäivä muuttuisi korvauspäiväksi, jos työtön olisi töissä vähintään 18 tuntia edellisen kolmen kuukauden aikana. Leikkaukselta säästyisi myös, jos työtön olisi työkokeilussa, kuntoutuksessa, kotouttamiskoulutuksessa tai vaikka työvoimakoulutuksessa.

Jos työtön olisi hallituksen toivomilla tavoilla aktiivinen seuraavien kolmen kuukauden aikana, hänen työttömyysturvansa palautuisi ennalleen seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi. Työttömyysturvaa malli leikkaisi enimmillään kuukaudessa 4,56 prosenttia.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder suhtautuu kriittisesti työllisyystyöryhmän raporttiin, koska malli ei huomioi työttömän omaehtoista aktiivisuutta millään tavalla.

”Työllisyyden parantaminen on tärkeää, mutta esitetty malli on epäreilu kaikkia niitä työttömiä kohtaan, jotka pyrkivät itse hyvin aktiivisesti työllistymään, mutta eivät siinä välttämättä onnistu. Lisäksi, mistä korkeakoulutetut asiantuntijat voivat löytää osaamistaan ja koulutustaan vastaavaa työtä 18 tunnin ajaksi kolmessa kuukaudessa, kuten raportissa esitetään?” Fjäder sanoo.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palolan mielestä valtiosihteeri Martti Hetemäen työryhmä pääsee maaliin, jos hallitus unohtaa työttömän kyykyttämisen ja valitsee kannustamisen.

”Työttömyysturvan pitää aktivoida ja kannustaa työtöntä, mutta se ei saa tarkoittaa turvan heikentämistä. STTK toivoo, että esimerkiksi työttömän laajempi oikeus opiskeluun toteutuisi. Työn vastaanottamiseen kannustettaisiin verohelpotuksin”, Palola sanoo..

Elorannan mukaan hallituksen antaman toimeksiannon mukaan on mahdotonta luoda tavoiteltua 8 000 työpaikkaa ilman työttömyysturvan leikkausta. Tarvitaan siis muita toimia.

”Nyt tämä näyttäytyy meille leikkauksena”, Eloranta sanoo. Hän sanoo, ettei SAK:lle käy leikkaus niin, että työttömyysturvajärjestelmästä lähtee rahaa pois. Elorannan mukaan työryhmän nykyiset ehdotukset eivät yksinkertaistaisi työttömyysturvajärjestelmää eivätkä mahdollistaisi nykyistä sujuvampaa liikkumista työttömyyden ja työn välillä.

Palkansaajajärjestöjen mielestä kyseessä on selvä työttömyysturvan leikkaus, vaikka omavastuupäivien määrä vähenisi työttömyyden alussa seitsemästä viiteen. Valtio säästäisi uudistuksessa muutamia kymmeniä miljoonia euroja, jotka ilmeisesti siirrettäisiin nuorisotyöttömyyden hoitoon.

Erityisen hankala on järjestelmä, jota Eloranta kutsuu ”kaksoisgiljotiiniksi”. Nykyisellä järjestelmällä työtön voidaan määrätä 30 päivän karenssiin. Sen lisäksi nyt tulisi lisäkarenssipäiviä. SAK haluaisi käydä tarkasti läpi, miten nämä kaksi järjestelmää voitaisiin yhdistää tai tehdä kokonaisuudistus.

HS:n hallituslähteistä saamien tietojen mukaan hallitus on valmis arvioimaan näiden kahden karenssijärjestelmän toimivuutta.

Elinkeinoelämän keskusliitolle ja Kuntatyönantajille työryhmän puheenjohtajan, valtiosihteeri Hetemäen ajama uudistus todennäköisesti kävisi.

Palkansaajien mielestä malli on byrokraattinen, monimutkainen eikä tuo riittävästi työpaikkoja, koska siitä puuttuvat varsinaiset aktivointitoimet ja porkkanat. Palkansaajat ovat esittäneet omaehtoisen kouluttautumisen ja sivutoimisen opiskelun mahdollistamista työttömille.

Hallitus päätti elokuussa uudistaa työ- ja elinkeinotoimistojen toimintaa niin, että työttömiä haastatellaan ja aktivoidaan poikkeuksetta kolmen kuukauden välein. Hallitus hankkii 17 miljoonalla eurolla työhön ohjaukseen keskustelijoita. Samalla työllisyyssuunnitelmasta laistamisesta tulisi herkemmin täysi 30 päivän työttömyysturvan karenssi.

Näillä näkymin uutta haastattelujärjestelmää ei aiota hyödyntää lainkaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistamisessa.

Työryhmässä on tullut esiin myös perustuslaillisia ongelmia. Mitä tapahtuu, jos työtön menettää työttömyysturvansa siksi, ettei valtio ole pystynyt tarjoamaan aktivointitoimia, joilla ansiomenetyksen voisi estää?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat