Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoismaiden tavoitteena ”maailman integroitunein alue” – rajatarkastukset jatkuvat silti

Pohjoismaiden pääministeri keskustelivat Ahvenanmaalla myös Itämeren turvallisuudesta.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Suomen pääministeri Juha Sipilä (vas.), Norjan pääministeri Erna Solberg ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven Getassa Ahvenanmaalla keskiviikkona.
Suomen pääministeri Juha Sipilä (vas.), Norjan pääministeri Erna Solberg ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven Getassa Ahvenanmaalla keskiviikkona. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Geta. Pohjoismaista pitää tehdä maailman integroitunein, eli yhteensulautunein alue. Niin linjasivat Pohjoismaiden pääministerit epävirallisessa kokouksessaan Ahvenanmaan Getassa keskiviikkona.

Tästä huolimatta ministerit eivät näe loppua pakolaiskriisin seurauksena aloitetuille väliaikaisille sisärajatarkastuksille maiden rajoilla, ja vapaata liikkuvuutta Pohjolassa rajoitetaan.

Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen ilmoitti, ettei hän pidä realistisena, että Tanskan sisärajatarkastukset päättyisivät marraskuussa, kun tämän hetkinen päätepiste tulee vastaan.

”On vaikea nähdä, että ehdot tarkastusten päättämiseksi täyttyisivät marraskuuhun tultaessa. Ennustan, että meidän on jatkettava tarkastuksia”, hän sanoi Saksan rajalla tehtävistä tarkastuksista.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ei liioin luvannut tarkastuksille Tanskan rajalla loppua. Asiaa tarkastellaan syksyn aikana.

”Emme voi joutua sellaiseen tilanteeseen kuin viime syksynä”, hän sanoi viitaten viikkoihin, joina Ruotsiin tuli kiivaimmillaan 10 000 turvapaikanhakijaa.

Løkke Rasmussen kuvasi Ruotsin ja Tanskan välisiä tarkastuksia valitettaviksi ajatellen Kööpenhaminan ja Malmön alueelle kehittynyttä kaksoiskaupunkiajatusta. Tarkastukset ovat vaikeuttaneet esimerkiksi työpaikkaliikennettä maiden välillä.

”Nykyinen tilanne on haaste Pohjoismaiden yhtenäisyydelle”, hän sanoi.

Niin Löfven kuin Løkke Rasmussenkin korostivat EU:n ulkorajojen toimimisen tärkeyttä.

”Tämä on kaikkien meidän mielestä väliaikainen toimi ja liittyy schengen-alueen toimimattomuuteen, mutta meillä on hyvä pohja olla maailman integroitunein alue”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) puolestaan sanoi.

Schengen-alueen vapaan liikkuvuuden piiriin kuuluvilla mailla ei periaatteessa pitäisi olla rajatarkastuksia, ja poikkeukset edellyttävät EU-komission hyväksyntää.

Sitä ei välttämättä tule. EU:n maahamuuttokomissaari Dimitris Avramopoulos totesi Dagens Nyheterille keskiviikkona, että komission toiveena on, että Schengen-yhteistyö toimii normaaliin tapaan mahdollisimman pian. 

Pohjoismaiden pääministerien epävirallinen kokous järjestetään vuosittain alkusyksystä. Tilaisuuden tarkoitus on paitsi keskustella ajankohtaisista kysymyksistä, myös heitellä ajatuksia ja ideoita.

Ahvenanmaan Getassa puitteet meren äärellä olivat kunnossa. Agendalla oli maahanmuuttokysymysten lisäksi Itämeren turvallisuus ja EU sekä Pohjoismaiden yhteistyö yleisemmin.

Löfven sai kommentoida muun muassa Ruotsin hiljattaista päätöstä aseistaa Gotlannin strategisesti tärkeä saari suunniteltua aiemmin. Dagens Nyheter -lehti uutisoi hiljattain, että taustalla olisi ollut uusia tietoja Ruotsiin kohdistuvasta uhasta.

Löfven totesi, että kyse on pikemminkin pitkän ajan kehityksestä: Venäjä varustautuu ja Ukrainan sota on kiristänyt tunnelmaa lähialueilla.

”Tämä ei tarkoita, että Ruotsiin kohdistuu uusi välitön uhka. Se ei tarkoita, että olisi ollut tietty uhka, joka olisi johtanut tähän”, Löfven sanoi.

Ruotsin viralliset suhteet Venäjään ovat olleet Krimin valtauksen jälkeen hyvin viileät, eikä venäläistä valtionjohtoa ole nähty Ruotsissa toisin kuin Suomessa.

Nyt Ruotsin Löfven kuitenkin raottaa ovea dialogille. Puhe ei silti vielä ole venäläisten kutsumisesta Ruotsiin.

”Emme ole konkretisoineet tätä millään tavalla, mutta sanomme, että haluamme hyvää keskustelua, myös Venäjän poliittisen johdon kanssa”, hän sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat