Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Li Andersson puolustaa ehdotustaan minimipalkoista: Se torjuisi työtä tekevien köyhyyttä – SAK vertaa esitystä kokoomuksen Sari Sairaanhoitaja -kampanjaan

SAK:n pääekonomisti Olli Kosken mukaan vasemmistoliiton ehdotus on samaa sarjaa kokoomuksen Sari Sairaanhoitajan kanssa: ”Pyritään tuomaan palkat poliitikkojen päätettäväksi.”

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Kaisa Rautaheimo / HS
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolustaa esitystään 10 euron minimituntipalkasta.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolustaa esitystään 10 euron minimituntipalkasta. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolustaa voimakkaasti ehdotustaan lakisääteisestä minipalkasta.

”Vähimmäispalkkoja korottamalla voidaan torjua työtä tekevien köyhyyttä”, Andersson sanoo.

Anderssonin mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana hajonta palkkahaitarin alapäässä on kasvanut. Moni ihminen ei tule toimeen työstään saamalla palkalla.

Siksi vasemmistoliitto esittää lakisääteistä 10 euron minimipalkkaa.

”Minimipalkka on vasemmistoliiton vastaus työmarkkinoiden tilanteeseen, jossa koetetaan laskea palkkoja paikallisella sopimisella alle työehtosopimusten”, Andersson sanoo.

Palkansaajajärjestöissä ei olla vasemmistoliiton esityksestä innostuneita. Siellä pelätään, että lakisääteinen vähimmäispalkka vaarantaisi työehtosopimusten yleissitovuuden. Suomessa työntekijöistä noin 90 prosenttia on yleissitovien työehtosopimusten piirissä.

Ammattiyhdistysliikkeessä pelätään sitä, että vähimmäispalkkajärjestelmän luominen yleissitovuuden rinnalle saattaisi johtaa vähitellen yleissitovuuden romuttamiseen.

”Lakisääteinen vähimmäispalkka ei vaikuta työehtosopimusten yleissitovuuteen”, Andersson vastaa väitteeseen. Hänen mukaansa se päinvastoin täydentäisi ja vahvistaisi nykyistä työehtosopimusjärjestelmää.

Työehtosopimukset olisivat Anderssonin mukaan edelleen voimassa kaikilta osin. Vähimmäispalkka toisi vain yhtenäisen vähimmäistason niille työntekijöille, jotka ovat työehtosopimusjärjestelmän piirissä ja niille, jotka ovat sen ulkopuolella, Andersson selittää.

”Pienipalkkaisimpien työntekijöiden palkat ovat loitontuneet palkansaajien keskipalkasta. Yleissitovuus ei ole estänyt pienimmän kymmenyksen tulo-osuuden selvää kaventumista”, Andersson sanoo.

Lainsäädännössä ei nykyisin määritellä euromääräistä minimipalkkaa. Sen sijaan siinä todetaan, että vähimmäispalkan pitää olla ”kohtuullinen”. Käytännössä vasemmistoliitto haluaisi määritellä tämän kohtuullisuuden euroissa.

Vasemmistoliiton esityksen mukaan kohtuullinen minimipalkka olisi 10 euroa.

Anderssonin mukaan 10 euron minipalkka on määritelty siten, että se on 60 prosenttia suomalaisten palkasta. Näin laskien päästään 1700 euron kuukausittaiseen bruttopalkkaan. ”Se vastaa Euroopan sosiaalisen peruskirjan määritelmää kelvollisesta vähimmäispalkasta”, Andersson sanoo.

Vasemmistoliiton teettämän arvion mukaan noin 40 000 työntekijää työskentelee nykyisin alle 10 euron tuntipalkalla. Anderssonin mukaan joillakin aloilla myös työehtosopimusten alhaisimmat taulukkopalkat alittavat kymmenen euron tason.

Vasemmistoliiton ohjelmassa on puhuttu lakisääteinen minimipalkasta jo pitkään. Viime keväänä puolueen eduskuntaryhmä teki asiasta lakialoitteen.

”Aloitteen mukaan minimituntipalkan tasoa tarkasteltaisiin vuosittain asetuksella, jotta palkka ei jäisi yleisestä hinta- ja ansiokehityksestä jälkeen”, Andersson sanoo.

SAK:n pääekonomistia Olli Koskea vasemmistoliiton lakialoite ei miellytä. ”Tämä on samaa sarjaa kuin kokoomuksen Sari Sairaanhoitaja. Pyritään tuomaan palkat poliitikkojen päätettäväksi”, Koski huokaa.

Kokoomus kampanjoi vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Sari Sairaanhoitajalla ja lupasi julkisen sektorin naisvaltaisille aloille muita korkeamman palkankorotukset. Kokoomuksen ehdotus sotki palkkaneuvottelut pahasti.

Myös rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas kritisoi vasemmistoliiton minimipalkkaehdotusta viime viikolla blogissaan.

Anderssonin mukaan palkansaajajärjestöjen kritiikki johtuu pelosta, jonka Juha Sipilän (kesk) porvarihallitus on luonut. ”Sipilän hallitus on kilpailukykysopimuksella – palkkojen leikkauksilla ja työajan pidentämisellä luonut pelon ilmapiirin työmarkkinoille”, Andersson sanoo.

”Liitoissa pohditaan, mikä on niiden asema tulevaisuudessa on”, hän pohtii.

Andersson kertoo vasemmistoliiton saaneen hyvää palautetta palkansaajajärjestöistä.

”Olemme saaneet hyvää palautetta siitä, että panostamme työelämän laadun ja hyvinvoinnin edistämiseen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat